Showbizz-deskundige Matthieu Slee: ,,Ik vind Jan Smit wél leuk”

Matthieu is gek op Jan Smit
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

De reacties op tv-docu ’Volendam, een dorp in de eredivisie’ liegen er niet om. Vooral FC Volendam-bobo Jan Smit krijgt van menigeen de wind van voren. Maar dat is niet terecht.

De kritiek is niet mals. Eerder maakte AD-columnist Angela de Jong al gehakt van tv-programma Volendam, een dorp in de eredivisie. ,,Iemand bij de publieke omroep heeft in al zijn wijsheid besloten dat het een goed idee is om daar zes weken lang 45 minuten kostbare zendtijd aan te besteden.” Over Jan Smit, de directeur van FC Volendam, merkte ze venijnig op: ,,De serie is totaal niet goed is voor het imago van onze lieve Jantje Smit.”

Alleraardigst
Zo’n vernietigende recensie maakt nieuwsgierig, zelfs mij als ‘niet-voetbalkenner’. Ik besloot op maandagavond de tv toch maar eens op NPO 1 af te stemmen. En eerlijk is eerlijk, ik vond het zo leuk dat ik daarna ook eerdere afleveringen heb teruggekeken. Volendam, een dorp in de eredivisie schetst een alleraardigst beeld van zowel de verhoudingen in het bekende vissersdorp (waar ik regelmatig kom) als hoe het er achter de schermen in de voetballerij en in de kleedkamers aan toegaat.

Gemopper
Zo leek het stadionspeaker Jack Mühren, broer en oud-voetballer Arnold Mühren en muzikant Thomas Tol een goed idee om het clublied in een modern jasje te gieten. Een goedbedoeld clubinitiatief, maar al snel bleek Volendam te klein. De initiatiefnemers werden zelfs bedreigd door de eigen ‘supporters’, waarna ze besloten het nummer niet te draaien. Het gedoe rond het clublied is niet de enige ‘valse noot’ die in Volendam te horen valt. Jan Smit en technisch manager Wim Jonk willen hun club serieus op de kaart zetten, maar worden constant gedwarsboomd door een mopperende achterhoede.

Pure passie
Angela ‘support’ de oppositie: ,,Jan en zijn getrouwen fantaseren over Europees voetbal en een nieuw stadion in de vorm van een enorm schip. Als een soort machtsdronken Napoleon beklimt hij voor de camera’s alvast een bult aarde om aan te wijzen waar het moet komen.” Maar draait het in voetbal niet altijd om dromen? Is het erg dat Jan ervan droomt om van FC Volendam een wereldclub te maken? De voetbalclub is immers zijn grote passie: ,,Zingen is hartstikke mooi, het heeft me veel gebracht, maar het blijft werk. Voetbal, deze club. Dat is pure passie, emotie.”

Ook nieuwsgierig?
Met zoon Senn gaat Jan naar de wedstrijden; hij geniet als zijn club scoort en poseert gewillig voor een ‘selfie’ met jonge fans. Angela schreef: ,,Ik ga hem en zijn luchtfietserij per minuut onsympathieker vinden”. Bij mij is het precies andersom. Stiekem ben ik zelfs een beetje supporter geworden. Bent u nu ook nieuwsgierig naar het ‘andere Oranje’? Klik dan HIER om de afleveringen te zien!

Tags

ANGELA DE JONGJAN SMITMATTHIEU SLEE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck