Showbizz-deskundige Matthieu Slee: ,,Is klimaatheldin Carice van Houten oprecht?”

Matthieu vindt iets van de hypocrisie van Carice
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Carice van Houten heeft de Rabobank teleurgesteld de rug toegekeerd. De actrice die zich steeds meer als klimaatactivist ontpopt, is woedend over het klimaatbeleid van de bank. Maar is Carice oprecht of moet ze aansluiten in de lange rij BN’ers die vooral naar anderen wijzen?

Begin dit jaar raakte Carice van Houten overtuigd van de noodzaak om in actie te komen voor het milieu. Ze vertelde in een interview dat ze de dag erna direct allemaal klimaatclubs ging bellen: „Gebruik mij, wat kan ik doen? Een filmpje maken, een spotje inspreken? De straat op, een speech geven?” Ze is voor alles in. Zo deed Carice ook mee aan de klimaatactie op de A12. Haar bevlogenheid levert steunbetuigingen op, maar ook de nodige kritiek. Want vloog ze zelf immers niet jarenlang de wereld over?

Het verwijt
Carice beaamt dat volmondig, zowel in de krant als voor de camera: ,,Ik weet dat dat hypocriet is, omdat ik tot vier maanden geleden aan het scrollen was voor allerlei shit, een leegte in mezelf aan het opvullen was met ónzin. Met Instagram. Met consumptiegedrag.” Carice is ook zeker niet de eerste BN’er die het verwijt krijgt hypocriet te zijn. Zelf had ik eerder mijn bedenkingen bij Katja Schuurman. Katja had kritiek geuit op Beau van Erven Dorens omdat hij in talkshow Jinek te weinig geduld zou hebben gehad met klimaatactivist Jelle die zichzelf aan de talkshowtafel had vastgelijmd.

Reislustig
Dat uitgerekend wereldreiziger Katja zich profileerde als milieuactivist vond ik opmerkelijk. Voor overbodige televisieprogramma’s als ‘3 Op Reis’, ‘Van A naar B’, ‘Memories’ en ‘Beter Laat Dan Nooit’ vloog La Schuurman de wereld over. En was het niet voor een reisprogramma, dan was het wel een reclameschnabbel in Zanzibar die haar naar het vliegveld bracht. In haar reisboek ‘Katja was hier; inspiratie voor een reislustig leven’ moedigt ze mensen ook aan om te reizen. Tegelijkertijd zegt ze: ,,Er is één ding echt belangrijk nu, dat is het klimaat. Er komt er een grote ramp op ons af. Het is dus van het grootste belang dat we onze CO₂-uitstoot terugdringen.” Dat vinden ook haar collega-BN’ers.

Lange lijst
Georgina Verbaan, Hanneke Groenteman, Ricky Koole, cabaretier Dolf Jansen, Sigrid ten Napel, Daphne Bunskoek. Het is een willekeurig aantal bekende namen, want de lijst van ‘milieuactivisten’ is lang. Héél lang. De deelnemende BN’ers zijn er heilig van overtuigd dat er ingrijpende veranderingen nodig zijn om het klimaat te redden. Maar sommigen voelen minder de noodzaak om daar ook zélf iets aan bij te dragen. Zo vertelde Jennifer Hoffman heel eerlijk dat ze overwoog zich aan te sluiten bij Extinction Rebellion, maar dat ze absoluut zal blijven vliegen: ‘omdat reizen bij het leven hoort’.

Oude wijsheid
Volkskrant-columnist en ‘boomer basher’ Sander Schimmelpenninck vond het hypocrisie-verwijt dat BN’er ten deel valt onterecht: ,,De focus op individueel gedrag is onzinnig”. Maar luidt een oude wijsheid niet: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’? De intenties van onze activistische BN’ers zijn ongetwijfeld goed, maar als ze zich er zelf niet naar gedragen, dan komen ze toch een beetje over als uitgesproken vegetariërs die thuis, achter gesloten deuren, stiekem smullen van een hamburger. Jammer…

Tags

CARICE VAN HOUTENKATJA SCHUURMANMATTHIEU SLEE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck