Showbizz-deskundige Matthieu Slee: Vals verwijt aan Willem-Alexander

Matthieu vindt iets van Willem-Alexander
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Zijn opa heeft gejokt, zoveel is duidelijk. Koning Willem-Alexander wilde deze week tot twee keer toe niet reageren op de vraag of hij op de hoogte was van het NSDAP-lidmaatschap van wijlen prins Bernhard. Het kwam hem op kritiek te staan…

Hij heeft het tot aan zijn dood ontkend. Maar we wisten allemáál dat prins Bernhard begin jaren 30 niet afwijzend stond tegen de kansen die het foute NSDAP-regime te bieden had.  

Dat zijn lidmaatschapskaart deze week opdook, was desondanks groot nieuws. Vooral omdat Benno in het postuum gepubliceerde interview met de Volkskrant de indruk had gewekt dat hij schoon schip wilde maken. Zo bevestigde hij zijn buitenechtelijke dochters Alexia en Alicia.

Onaangenaam
De prins deed zijn laatste interview met journalisten Pieter Broertjes en Jan Tromp buiten medeweten van de regering. Toenmalig koningin Beatrix was door de publicatie ook onaangenaam verrast; vertwijfeld riep ze uit: ‘Welke man hebben we eigenlijk begraven?’ Maar Benno’s verleden blijft de Oranjes achtervolgen, ook deze week aan de talkshowtafel.

Foute vader
In VI Vandaag kregen de Volkskrant-journalisten het verwijt dat ze zich in de maling hebben laten nemen; werd prins Bernhard een ‘ouwe gek’ genoemd’ en Willem-Alexander de ‘kleinzoon van een SS’er’. Zelfs koningin Máxima werd er met de haren bijgesleept, ‘als dochter van een vader die medeverantwoordelijk is voor dertigduizend politieke doden’.

Merkwaardig
Dat verwijt aan Máxima is merkwaardig. Destijds vond een groot deel van Nederland immers dat haar niets te verwijten viel. Jorge Zorreguieta was niet welkom op het huwelijk, maar Máxima mocht wel trouwen. Ze zei daar later zelf over: ,,Nederland heeft laten zien dat het staat voor zijn principes. En dat het de dochter niet aanrekent wat de vader heeft gedaan.”

Kritisch
Het is dus flauw dat het verwijt van die foute vader nu weer opduikt. Net zo flauw is het om Willem-Alexander onheus je bejegenen vanwege Benno’s NSDAP-verleden. Vooral omdat het nog geen vier jaar geleden is dat de Koning uitbundig werd geprezen omdat hij zich kritisch had uitgelaten over de rol van zijn overgrootmoeder, koningin Wilhelmina, tijdens de oorlog.

Transparant
Ook was Willem-Alexander het eerste staatshoofd dat excuses maakte voor de slavernij. ,,Slavernij was een misdaad tegen de menselijkheid, maar de stadhouders en de koningen van het Huis van Oranje-Nassau hebben hier niets tegen ondernomen.” Alexander wil transparant zijn en laat onderzoek doen naar de rol van zijn familie in de koloniale tijd. 

Niet perfect
Als er ten paleize lijken uit het verleden uit de kast rollen, is het oneerlijk om met een beschuldigende vinger naar de huidige bewoners te wijzen. En Bernhard zelf? De prins was charmant, maar verre van perfect. Maar het feit dat zo veel mensen (onder wie veteranen) hem op handen hebben gedragen, doet vermoeden dat hij ook zijn goede kanten had.

Tags

KONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN BEATRIXKONINGIN MAXIMAKONINGIN WILHELMINAMATTHIEU SLEEPRINS BERNHARD

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck