Showbizz-expert Anette de Vries: ‘André Hazes, wat is je probleem?’ 

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Anette de Vries

Twee jaar lang was André Hazes op geen podium te bekennen. Ondertussen hield de zanger het showbizznieuws in de greep met zijn liefdesleven, burn-out en familievetes. Nu is het tijd om weer serieus genomen te worden. 

De documentaireserie van André Hazes op Videoland moet zijn grote comeback worden en de reputatieschade herstellen. Dat kunstje moet hij hebben afgekeken van de meester zelf, zijn vader. Dankzij de met sigarettenrook omgeven docu Zij Gelooft in Mij (1999) ontsteeg André senior het stigma van banale smartlappenzanger. Hoewel hij eind jaren negentig al op zijn retour was, maakte de bioscoopfilm hem in één klap salonfähig bij het grote publiek.

Cadeau
Dat de scène waarin hij Rachel na hun huwelijksperikelen een ‘goedmaak-jeep’ cadeau deed, duidelijk nagespeeld was, vergaven de kijkers hem. Wat de docu krachtig maakte, was de rauwheid ervan. Ook als een geëmotioneerde André expliciet verzoekt om het filmen te stoppen, blijven de camera’s doordraaien. Zal André junior (destijds 5 jaar) zich – en dat is een vereiste – net zo bloot durven te geven in zíjn docu? 

Eenzaamheid
Uit Zij Gelooft in Mij kun je de trieste conclusie trekken dat zijn ontwrichte jeugd, eenzaamheid, drank, overbelasting en de tragiek van het succes André sr. in het ongeluk stortte. Zoals maar al te vaak het geval is, dreigt die geschiedenis zich te herhalen. Ook André jr. is het type twaalf steden, dertien ongelukken. Met als grootste vijanden zijn podiumvrees (,,Zelfs als ik een half uur in Schubbekutteveen moet optreden, ben ik nerveus”) en destructieve gedrag.  

Trauma
Het grote verschil is dat er, 18 jaar na de dood van ‘die ouwe’, veel meer oog is voor verslavingen, onverwerkte trauma’s en mentale gezondheid. Waar niemand senior ooit écht hielp met diens alcoholprobleem, ging André in rehab om zijn ‘demonen’ te bevechten. Ook is het steeds meer geaccepteerd, bijna hip, voor bekendheden om zich uit te spreken over hun worstelingen. Denk aan internationale sterren als Justin Bieber, Lady Gaga, Cara Delevigne en Ryan Reynolds.  

Opgesmukt
Wat André’s levensdocument kan maken of breken, is of we de real deal tegenover ons krijgen. Geen opgesmukt of geromantiseerd plaatje. Gewoon, hup, die camera erbij als hij op de divan van de psycholoog ligt. Laat eerlijk zien wat je probleem is – of zeg anders maar niets meer. 

Tags

ANDRÉ HAZESRACHEL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck