Sonja Bakker straalt niet meer

Sonja is de draad volledig kwijt
Door: Vanessa Bontje
29-12-2021

Het afgelopen jaar zat Sonja Bakker in de hoek waar de klappen vielen. Sonja wil haar blazoen weer oppoetsen, maar de bekende twinkeling is uit haar ogen verdwenen…

2021 was voor Sonja Bakker een rampjaar. Allereerst was er de nasleep van een uit de hand gelopen ruzie tussen haar en Barry van Suijdam, de geliefde ze uiteindelijk toch terugnam. En in het najaar werd Sonja ontmaskerd als plagiaatpleger. Het was ook niet de eerste keer.

Smeulende puinhoop
Sonja had het hier eerder al aan de stok gehad met concurrent Bea Pols. De rechter stelde toen dat plagiaat onvoldoende was aangetoond. Bea bleef achter in een smeulende puinhoop van financiële misère, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Boetekleed
Deze keer kwamen de plagiaatklachten van over zee: Amerika! Foodbloggers waren er door volgers op gewezen dat zowel foto’s als recepten 1-op-1 waren gekopieerd en op Sonja’s bedrijfspagina’s op sociale media gezet. Als gevolg van talloze rapportages door boze volgers werd Sonja’s Instagram-account verwijderd. Hoewel Sonja eerst de schuld bij onzorgvuldige werknemers had gelegd, trok ze later het boetekleed aan: ,,Ik ben verantwoordelijk en heb er te weinig bovenop gezeten.” Maar de schade aan haar reputatie was al een feit.

S.O.S Sonja
Sinds kort probeert Sonja als een feniks uit de as weer te herrijzen. De vrouw die miljoenen afvalboeken verkocht, moet het nu op haar YouTube-kanaal doen met slechts zeshonderd volgers… Samen met ene Jacco, die we Barry van Suijdam kennen uit Utopia, probeert ze in S.O.S Sonja haar volgers afslanktips te geven.

Guilty pleasures
Maar voor een afslankkoningin geeft ze , meer dan je zou verwachten, nogal wat guilty pleasures prijs. Zo eet Sonja elke dag Bolognese chips en gaat ze elke week na de salsales met Barry door de McDrive. Dan duikt ze overigens wel bijna onder het dashboard weg omdat ze bang is om herkend te worden.

Twinkeling
Wat ook opvalt: er lijkt nog maar weinig over van de ooit zo sprankelende, nuchtere boerenmeid die een revolutionair recept lanceerde door afslankboeken met boodschappenlijstjes te maken. Ondanks haar inmiddels ‘Gooisch meets Ibiza’-achtige voorkomen, is de twinkeling uit haar ogen verdwenen. De grote vraag is dan ook: wie of wat gaat dat bij Sonja Bakker terugbrengen in 2022?

Meer DenD