Spaans koningspaar blijft volop in de schijnwerpers

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het Spaanse koningspaar doet er deze dagen alles aan om relevant te blijven. Geen paleis in Europa dat zoveel en zo vaak opnamen verspreid van een telefonerende en videobellende koning en koningin als het Zarzuela Paleis in het zwaar door het coronavirus getroffen Spanje.

Het Luxemburgse hof bijvoorbeeld kwam woensdag pas met de eerste opnamen uit Kasteel Berg, waar groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa naar eigen zeggen regelmatig de telefoon pakken. Die ouderwets ogende foto’s constrasteren met de opnamen die Henri’s neef koning Filip met regelmaat laat verspreiden, waarbij hij via zijn tablet contact zoekt buiten kasteel Laken, maar nog meer met de dadendrang van het Spaanse koningspaar. Dat zit bijna dagelijks achter een megascherm dat wordt gebruikt voor kruis- en videogesprekken met tal van instellingen in heel Spanje. Het paleis komt zelfs meerdere keren per dag met een update.

De dadendrang van Felipe heeft volgens waarnemers niet alleen te maken met de ernst van de situatie in Spanje. Dat is in Europa na Italië het zwaarst door de uitbraak en verspreiding van het virus getroffen land. De koning moet echter ook de negatieve publiciteit wegpoetsen waarvoor zijn vader koning Juan Carlos vorige maand zorgde toen werd onthuld dat hij er in het buitenland tal van rijkelijk gevulde spaarpotjes op nahield. Spaarpotjes die bovendien, als de aanwijzingen kloppen, zijn gevuld met smeergeld.

Onkreukbaarheid

Voor Felipe was dat een enorme klap. Hij had bij zijn troonsaanvaarding in 2014 ingezet op onkreukbaarheid. Zijn zwager Iñaki en zus Cristina waren wegens vergaande malversaties al op afstand gezet, en de contacten met Juan Carlos werden tot een minimum beperkt omdat hij werd omgeven door een zweem van corruptie en immoreel gedrag.

Dat de koning-emeritus veel verder was gegaan dan Felipe had kunnen vermoeden, maakte een breuk noodzakelijk, maar ook een plan om de schade voor de in Spanje toch al niet zo sterk gewortelde monarchie te beperken. Voorkomen moet worden dat de Spanjaarden de koning als niet relevant gaan beschouwen. Reden voor het paleis om Felipe en Letizia volop in beeld te houden, hetgeen bijvoorbeeld in Luxemburg minder noodzakelijk wordt geacht voor het groothertogelijk paar. De Britse koningin Elizabeth (93) is zelfs geheel uit beeld verdwenen, al worden er af en toe uit haar naam nog wel opbeurende boodschappen verstuurd.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck