Spaanse koningshuis wéér in opspraak: vertelde Letizia haar echtgenoot het ware verhaal? 

Leugens en bedrog in Spanje
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het Spaanse koningshuis grossiert al jaren in schandalen. Het laatste pikante gerucht? Koningin Letizia zou een liefdesrelatie hebben gehad met een zekere Jaime Del Burgo. Waren ze zelfs nog intiem tijdens haar huwelijk met Felipe?

De seksuele escapades, de olifantenjacht én de bedenkelijke geldstromen van (oud)koning Juan Carlos brachten het Spaanse koningshuis al menigmaal aan de rand van de afgrond. Daarna waren het infanta Cristina (koning Felipes oudere zus) en haar echtgenoot Iñaki Urdangarin die beschuldigd werden van malversaties. Iñaki werd veroordeeld tot gevangenisstraf; Cristina werd vrijgesproken, maar moest een schadevergoeding van 265.000 euro betalen omdat ze geprofiteerd had van de fraude. Koning Felipe ontnam zijn zus haar adellijke titels.

Ethische normen

De affaire veroorzaakte een flinke deuk in het imago van de Spaanse monarchie. Later was er opnieuw gedoe rond dit stel, want na zijn detentie werd de toen 54-jarige Urdangarin betrapt door paparazzi toen hij hand in hand met zijn minnares liep. Het luidde het einde in van zijn huwelijk. Door al deze schandalen daalt de populariteit van het Spaanse koningshuis gestaag. Felipe probeert het vertrouwen in de monarchie te herstellen en hamert op naleving van de ethische normen en transparantie. In zijn eerste speech als koning merkte Felipe al deemoedig op: ,,Het staatshoofd moet niet alleen richting geven maar ook dienen. De Kroon moet dichter bij de mensen komen, hun respect winnen en prestige behouden. Dat kan door zich integer, eerlijk en transparant te gedragen.”

Bekoorlijk

Felipe weet zich gesteund door zijn echtgenote. Letizia Ortix Roxasalano is van ‘gewone komaf’, werkte als journalist, was nieuwslezeres voor CNN én… gescheiden toen ze Felipe ontmoette. Haar eerste echtgenoot was de tien jaar oudere schrijver en literatuurdocent Alonso Guerrero Pérez. Letizia en Alonso waren tien jaar samen voordat ze trouwden. Na de huwelijksvoltrekking ging het echter snel mis. In 1999 werd na één jaar de scheiding uitgesproken. Letizia zou niet lang alleen blijven (daarover straks meer). In 2002 ontmoette ze Felipe. De (toen nog) Spaanse kroonprins viel als een blok voor de bekoorlijke journaliste, met wie hij in 2004 trouwde. Maar Letizia windt niet iedereen om haar mooie vinger.

Beroering

Het is een publiek geheim dat Letizia’s relatie met haar schoonouders verre van optimaal is. In 2018 gaf Letizia schoonmoeder Sofia zelfs publiekelijk een standje tijdens de paasmis in de kathedraal van Palma de Mallorca. Sofia wilde met kleindochters Leonor en Sofia op de foto, maar dat was tegen de zin van Letizia. Felipe moest de gênante ruzie sussen, terwijl opa Juan Carlos zichtbaar verbaasd toekeek. Het leidde in Spanje tot veel beroering. De ietwat ongeloofwaardige lezing van Letizia (later en via via) was dat ze haar dochters had willen beschermen tegen de opdringerige media. Prinses Marie-Chantal, de vrouw van de Griekse prins Pavlos – een volle neef van Sofia, liet echter op X weten dat Letizia haar ‘ware aard’ had getoond en dat ‘geen enkele grootmoeder het verdiende zo behandeld te worden’. Marie-Chantal had overigens een appeltje te schillen met Letizia, want de koningin was een jaar eerder niet komen opdraven bij Pavlovs’ vijftigste verjaardag.

Controversieel

Nu zijn het de beweringen van zakenman Jaime Del Burgo die de spotlights op de monarchie richten. De 53-jarige Jaime was van 2014 tot 2016 getrouwd met Telma Ortiz, de zus van Letizia. Voorafgaand aan dat huwelijk hadden hij en Letizia een romance, die duurde voort nadat zij Felipe had leren kennen. Zijn bewijs? Een controversiële foto die hij deelde via X. De foto toont een zwangere Letizia met een zwarte sjaal, terwijl ze een foto in de badkamerspiegel maakt. Volgens Jaime was het zijn sjaal. Ook deelde hij een bericht dat volgens hem afkomstig was van Letizia: ‘Liefste, ik draag je sjaal. Het is alsof ik je aan mijn zijde voel. Hij zorgt voor mij. Hij beschermt me. Ik tel de uren tot we elkaar weer zien. Om van je te houden. Om hier weg te komen.’

New York

Jaime Del Burgo doet zijn beweringen in het boek ‘Letizia & I’ van royalty-watcher Jaime Peñafiel Nuñez. Del Burgo beweert dat hij Letizia in 2000 ontmoette, dat was voordat ze Felipe leerde kennen. Maar ook daarna zouden ze elkaar nog hebben getroffen. Volgens Jaime was Letizia stapelgek op hem. Zelfs de avond voor haar huwelijk met Felipe zouden ze elkaar nog hebben getroffen. ,,Ze pakte mijn hand en vroeg me waarom ik haar nooit ten huwelijk had gevraagd.” Jaime zegt dat Letizia van Felipe wilde scheiden om samen met hem naar New York te verhuizen.

Promiscue gedrag

De relatie eindigde toen Letizia hem in 2011 telefonisch liet weten dat ze de relatie moest verbreken. Drie jaar later trouwde hij met haar zus Telma, maar dat huwelijk liep na vier jaar op de klippen. In reactie op de commotie die na zijn schandaalbekentenis ontstond, liet Jaime weten: ,,Ik verander geen komma. Ik ben er niet trots op, maar de waarheid is wat het is.” Letizia en Felipe worden al langer geconfronteerd met onverkwikkelijke geruchten en daar zou Juan Carlos – de vader van Felipe – mede schuld aan hebben. De (oud)koning die door zijn promiscue gedrag al decennialang gescheiden leeft van Sofia, werd in 2020 door Felipe onder druk gezet om Spanje te verlaten. Sindsdien leef hij in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat de verstandhouding tussen vader en zoon slecht is, bleek in 2023. Juan Carlos was niet welkom toen kleindochter Leonor werd beëdigd als troonopvolger.

Beeldvorming

Maar niet alleen de verstandhouding met zijn zoon en opvolger belabberd. Ook met schoondochter Letizia kan Juan Carlos niet door één deur. Als koning zou hij haar minachtend hebben aangeduid met ‘die dienstmeid’. Onduidelijk is in hoeverre Juan Carlos heeft bijgedragen aan de slechte beeldvorming van zijn schoondochter, die opbokst tegen de reputatie dat zij een ambitieuze perfectionist is die over (familie-) lijken gaat om haar zin te krijgen. Misschien wordt het duidelijk als Jaime Del Burgo zelf zijn memoires gaat schrijven, want royalty-watcher Peñafiel zegt dat hij niet alles heeft gebruikt wat Del Burgo hem heeft toevertrouwd: ,,Ik heb slechts twee procent overgenomen om deze mensen niet te schaden.” Intussen heeft Peñafiel er wel een opmerkelijk verhaal aan toegevoegd. Hij zegt dat de twee koningsdochters via IVF zijn verwekt met eicellen van Letizia’s andere zus, Erika. Zij stapte in 2007 – kort voor de geboorte van prinses Sofia – uit het leven.

Tags

KONINGIN LETIZIA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck