Spannende dag voor Alexia

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Het is vandaag een spannende dag voor prinses Alexia. Nu ze achttien is mag ze ceremoniële taken vervullen en daarom is ze voor het eerst erbij op Prinsjesdag.

Alexia had begin deze maand haar eerste werkbezoek. In Rotterdam doopte zij het schip Vox Alexia van Van Oord, iets wat ze best ‘heel spannend’ vond. En vandaag zal de 18-jarige prinses ook voor het eerst aanwezig zijn op Prinsjesdag. Het is voor de prinsessen niet verplicht om aanwezig te zijn, maar het is gebruikelijk dat prinsen en prinsessen op hun achttiende hun Prinsjesdag-debuut maken. Amalia woonde vorig jaar haar eerste Prinsjesdag bij.

Prinses Margriet

Als tweede troonopvolger na Amalia heeft Alexia een vergelijkbare rol als prinses Margriet. Alexia zal vandaag met de koninklijke stoet meerijden naar de Koninklijke Schouwburg, waar de troonrede wordt voorgelezen. De jaarlijkste traditie vindt tot zeker 2026 plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, omdat het Binnenhof momenteel verbouwd wordt.

Koninklijke stoet

In plaats van mee te rijden met haar ouders en Amalia in de Glazen Koets, zal Alexia samen met haar oom prins Constantijn en Laurentien plaatsnemen in een andere koets, de Gala-glasberline. De Glazen Koets is namelijk alleen bedoeld voor het (toekomstig) staatshoofd.

Balkonscène

Na het uitspreken van de troonrede vertrekt de koninklijke familie naar Paleis Noordeinde, waar de balkonscène plaatsvindt. Omdat Amalia vorig jaar op het balkon te zien was, is het aannemelijk dat ook Alexia vandaag vanaf het balkon naar het publiek zwaait.

Tussenjaar

Alexia vierde op 26 juni haar achttiende verjaardag. Ze haalde een maand later haar Internationaal Baccalaureaat diploma aan het United World College of the Atlantic in Wales. Momenteel heeft ze een tussenjaar waarin ‘een beetje wil reizen en werken’.

Tags

PRINSES ALEXIA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck