Stichting: kosten coronatoegangstesten veel lager dan verwacht

Door:
06-12-2022

UTRECHT (ANP) – De kosten voor Testen voor Toegang om tijdens de coronacrisis de samenleving te heropenen, zijn twee derde lager uitgevallen dan verwacht. In plaats van de gereserveerde 925 miljoen euro kwamen de kosten neer op 350 miljoen, schrijft Stichting Open Nederland (SON) in haar jaarverslag van 2021-2022.

In totaal zijn er 9,5 miljoen coronatesten gedaan. Met zo’n test kregen mensen vervolgens een toegangsbewijs om bijvoorbeeld te reizen, naar een concert te gaan of de horeca in te mogen. Of dit dus veel minder testen zijn dan waarop werd geanticipeerd, is nog onduidelijk. SON benadrukt zelf dat het uitgangspunt was om altijd “zo optimaal en efficiënt mogelijk om te gaan met publieke middelen”.

Met het geld betaalde de stichting de testaanbieders en de uitgevoerde antigeentesten. Ook ging het onder meer naar de IT-infrastructuur, monitoring van de testaanbieders en de realisatie van de stichting. Voor het grootste deel was de financiering afkomstig van het ministerie van Volksgezondheid. Een deel kwam ook van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Zo’n 33 testaanbieders vielen onder Stichting Open Nederland en in heel Nederland waren er uiteindelijk ruim 1000 testlocaties. Begin dit jaar ging de stichting op stand-by, omdat mensen zich niet langer hoeven te laten testen voor grote evenementen.

 

ANP

 

 

Meer DenD