Matthijs van Nieuwkerk ontdekt TINO MARTIN! Lees hier het succesverhaal!

Tino Martin
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Kijk eens hoe de jury van de Nederlandse Idols ruim 10 jaar geleden reageerde op Tino Martin?

De nieuwe, nationale volkszanger, die afgelopen jaar een compleet uitverkochte Ziggo Dome voor zich won, kon toen op maar weinig sympathie rekenen. Schoorvoetend zong Tino Martin zijn liedje, terwijl Gordon voor een draaiende camera keihard in lachen uitbarstte. Een pijnlijk moment.

,,Als ik mijn ogen dichtdoe, dan hoor ik René. (…) Wat moeten we nou met jou? (…) Dat vreselijke matje in je nek moet je afknippen (…).”

Aldus Gordon toen.

Vanaf zijn 14e staat Tino Martin op de planken. Geboren in Leidschendam, begonnen met zingen in een strandtent in Scheveningen en nu is hij onderweg naar de Amsterdam Arena. Ooit zal hij daar staan. Daar waar grote sterren schitterden. Want dat is de droom van deze volkszanger, die jaar in jaar uit bouwt aan zijn zangcarrière. Want zingen kan hij als de beste. Van theater, naar de Heineken Music Hall, van de Ziggo Dome en straks dan de voetbalstadions.

C-garnituur

En Tino Martin wil inmidels juist níet meer lijken op Froger, Hazes of Joling, omdat hij inmiddels zijn eigen stijl heeft ontwikkeld, eigen materiaal op de bühne brengt en zich heeft weten te onttrekken aan B- of zelfs de C-garnituur van de Nederlandse showbiz.

Ook dat waren de adviezen, toen in 2007, van de kritische jury. ,,Creëer je eigen identiteit” was inderdaad een van de tips van de jury met daarin ook John Ewbank, de muziekschrijver van vele Borsato-hits.

Toen, tien jaar geleden, kreeg hij ondanks de opmerkingen van Gordon, nog wel een kans in de volgende Idols-ronde.

Jaar in jaar uit deed Tino Martin mee aan dat soort talentenjachten. Op 16-jarige leeftijd stond de zanger inderdaad als René Froger in de finale van de Soundmixshow. Hij werd daar uiteindelijk in 2002 tweede.

De echte naam van Tino Martin is trouwens Eduard Martinus Kattenberg met als roepnaam Tinus. Al snel werd gekozen voor de artiestennaam Tino en vervolgens kwam de achternaam erbij: Martin. Daarmee werd Tinus zijn tweede naam in zijn paspoort verbasterd tot uiteindelijk Tino Martin.

Aan vrijwel alle talentenjachten heeft Martin meegedaan. Het is de manier om als beginnend artiest in de picture te komen, om het grote publiek voor je te winnen, om van cafézanger een popidool te worden. Om jezelf met al je talent en je gouden stem te ontworstelen aan de grauwe middelmaat.

Froger? Nee, Tino Martin…

Want ook later, in het SBS-programma Bloed Zweet & Tranen, kreeg Martin notabene door Roxeanne Hazes opnieuw het stempel van Froger opgeplakt. Ook daar maakte hij weer korte metten mee met dat beeld en Martin verbaasde de jury met een eigen song.

Dankzij de volle Ziggo Dome met 17.000 dolenthousiaste fans kan Tino Martin dus weer verder dromen. Want het publiek was uitzinnig. ,,We zijn bij Tino Martin geweest” zei een van de duizenden concertgangers op het station Bijlmer na afloop. ,,Bij wie? Nooit van gehoord.”

Dat gaat dus snel veranderen, want Nederland ligt aan zijn voeten.

,,Ik ben een gezegend mens” zegt Martin in een exclusief interview aan Ditjes & Datjes in het septembernummer. ‘Kijk uit dat je niet geleefd gaat worden’, zijn adviezen die hij ook ter harte neemt nu het zo pijlsnel gaat met zijn zangcarriere.

Matthijs van Nieuwkerk ontdekte via een taxichauffeur Tino Martin!

Eerder zei hij in AD over de inhoud van zijn liedjes: ,,Smartlappen zijn het niet. Dat stempel vind ik te triest. Mijn songteksten gaan over universeel menselijk leed zoals in de put zitten, relatiebreuken en natuurlijk wat liefde met je kan doen. In combinatie met de muziek raken die woorden mensen in het hart. Het grootste deel van de luisteraars begrijpt mijn boodschap.”

Privé gaat het inmiddels hem ook voor de wind. Tinus is tot over zijn oren verliefd op Kimberley Kruiter. Daarvoor trouwens op zijn vorige liefde Astrid, die werkzaam was in het onderwijs. Voor Kimberley geldt echter dat ze de dochter is van Jan Kruiter, eigenaar van onder meer het beroemde café Jantjes Verjaardag aan de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en van café Nasty aan het Rembrandtplein. Toevallig ook de kroegen waar Tinus ook optrad. Kimberley is weer mede-eigenaar van Tante Roosje en dus ook volop actief in de horeca.

In Jantjes Verjaardag treden artiesten op als Robert Leroy, Lange Frans en Dean Saunders. Maar dus ook zijn huidige ‘schoonzoon’ Tino Martin.

Zie hier een optreden van Tinus een jaar geleden in het café van zijn schoonvader.

Tino Martin weet een ding zeker: hij moet knokken om de absolute top te bereiken. Dat hij kilo’s is afgevallen, dat zijn stem beter is geworden dan toen en dat hij de zangtechniekjes die René Froger gebruikt terzijde moet schuiven om authentiek te zijn als zanger, zijn onderdelen van zijn knokpartij om de absolute top te bereiken.

Bovendien het team rond Tino Martin, geformeerd door Johnny Sap, kijkt ook naar de lange termijn: uit het kroegencircuit naar de grote zalen en stadions. Met vooral eigen Nederlands werk. En de steun van zijn nieuwe schoonfamilie helpt ook.

Nieuwe ster is opgestaan: die heet Tino Martin.

Want de buitenwereld doet niets liever dan deze Tino Martin vergelijken met gearriveerde zangers. Maar deze Tino Martin heeft vleugels gekregen. Honderdduizenden Nederlanders bekijken zijn video’s op Youtube en met 400 optredens per jaar staat hij ongetwijfeld in de Top 5 van meest geboekte zangers.

Tegelijkertijd klinkt in de interviews van Tino Martin enig ongenoegen door over de spaarzame aandacht in de talkshows voor zijn werk en voor zijn loopbaan. Dat kan hij beter niet doen. Maar het is de typische bescheidenheid van de underdog, van the new kid on the block. Nog niet arrivé, zoals al die anderen. Van Gordon tot en met Meewis en Froger. Nu nog overvallen door zijn snel stijgende populariteit is ook dat slechts een kwestie van tijd.

En bovendien: laat een zanger maar lekker zingen en vooral niet te veel praten. Wie de beelden ziet van het Ziggo Dome-concert weet dat met deze Tino Martin een nieuwe ster is opgestaan.

 

 

Tags

DWDDGERARD JOLINGGORDONGUUS MEEUWISJOHN EWBANKJOHNNY SAPROXEANNE HAZESTINO MARTIN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie