‘Telefoon niet roodgloeiend na Musical Award’

AMSTERDAM – Jochem Smit won eind januari de Musical Award voor Aanstormend Talent voor zijn rol in You’re the Top. De 24-jarige acteur wil zich echter niet binden aan één specifiek genre; zo speelde hij vorige maand in de VS de voorstelling Jabber van jeugdtheatergezelschap Kwatta.

“We hebben dit najaar met de jeugdtheatergroep Kwatta de voorstelling Jabber gespeeld, een muziektheatervoorstelling in onzintaal”, vertelt hij trots. “We wilden een echt internationale voorstelling maken. Als je dat doet, moet je je niet laten beperken door taal en moet je dus spreken in een taal die niemand verstaat maar die je toch kunt begrijpen: ‘jabber’.” Na de VS gaat de voorstelling binnenkort ook naar Egypte. “Het Nederlandse jeugdtheater staat heel goed te boek in het buitenland, denk ook aan theatergroep Terra. Ik denk dat we daar best wel wat trotser op zouden mogen zijn; de nadruk ligt vaak alleen maar op volwassen producties.”

Smit belandde bij Kwatta via zijn stage aan de opleiding Muziektheater bij Codarts. “Je krijgt op school ook het advies je zoveel mogelijk in de breedte te ontwikkelen”, legt hij uit. “Op die manier probeer ik ook mijn weg in het werkveld te vinden: voorstellingen als Jabber combineren met musicalproducties als Razend of You’re the top én televisiewerk als Spangas.”

Musical Award

Een rol in een grote productie als Mamma Mia! is er vooralsnog niet van gekomen. “Misschien dat zo’n Musical Award een beetje kan bijdragen aan je commerciële aantrekkingskracht; in Nederland gaan veel mensen helaas naar een musical omdat er een bepaalde bekende acteur in zit. Maar het is niet dat de telefoon de dag na de uitreiking opeens roodgloeiend stond.”Sterker nog, de awardwinnaar heeft recent een extra baantje in de horeca genomen om de rekeningen te kunnen betalen. “Ik schaam me er niet voor”, voegt hij daar meteen aan toe. “Het is realiteit in Nederland. Ik ken weinig collega’s, zeker van mijn leeftijd, die niet eens in de zoveel tijd een bijbaantje moeten hebben naast hun theaterwerk. Is dat raar? Misschien. Het zegt denk ik wel iets over de manier waarop we in Nederland met theater en cultuur omgaan.”

Tijdens de opleiding werd de acteur hier ook voor gewaarschuwd. “Maar tegelijkertijd denk je: als ik kom, zal alles anders zijn, ik zal wel eens laten zien wat ik waard ben! En dan blijk je toch één van de velen te zijn en blijkt het toch best lastig zijn je plekje te vinden in het werkveld.” Toch klaagt Smit absoluut niet. “Sinds mijn afstuderen heb ik doorlopend werk gehad als kunstenaar. Dit was wat ik wilde, en ik ben heel blij dat dat mij tot nu toe lukt.”

 

BuzzE