Ter herinnering aan onze weerman Piet Paulusma

Piet Paulusma
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Plonst en duikelt eend en gans, ja dan is er een regenkans’.

Nee, deze spreuk was niet van Piet Paulusma, de bijzondere weerman die vandaag overleed. Het was Jan Pelleboer uit Gorredijk, een van de bijzondere voorgangers van de weerman uit Friesland, die met deze spreuk furore maakte. Pelleboer was de meest beroemde weerman van de vorige TROS-generatie. Paulusma is de meest populaire weervoorspeller van de afgelopen drie decennia.

Open, eerlijk, en vooral ook deskundig. ‘Oant moarn’ was het handelsmerk van Paulusma. In het harnas is de Fries gestorven. Kanker sloop hem. Maar niemand wist dat de weerman was getroffen door de dodelijke ziekte. Het stille geheim van Piet Paulusma komt naar buiten met zijn overlijden. Zijn vele fans voelen zich overvallen door het nieuws, ze zijn diep geschokt.

Piet Paulusma genoot van zijn populariteit. Zijn opdrachtgever SBS werd niet voor niets ‘de campingzender van Nederland’ genoemd. Paulusma glorieerde als hij het weerbericht presenteerde vanaf de camping met vooral de campingbewoners om hem heen. Het is het ultieme bewijs dat hij paste bij het DNA van SBS.

Paulusma werd slechts 65 jaar oud. Vanaf 1985 was hij te horen en te zien met zijn weerbericht. Voor de eerste keer bij Omroep Friesland. Vervolgens 23 jaar bij de zender SBS, waar hij twee jaar geleden het veld moest ruimen. Dat deed Paulusma heel veel pijn, maar hij droeg het lot manmoedig. In werkelijkheid werd hij aan de kant geschoven door jonge redactiemanagagers die Piet’s weerbericht oubollig vonden. Er moest worden verjongd, de grapjes van Piet Paulusma werden niet langer op hun waarde geschat: Piet werd de deur uitgewerkt.

Hoe pijnlijk is dat voor iemand die met hart en ziel voor het SBS van John de Mol zijn nek uitstak?

Drie keer werd Paulusma, ridder in de orde van Oranje Nassau, uitgeroepen tot Weerman van het Jaar. Publiek geheim is dat de concurrentie wat vreemd aankeek tegen het fenomeen Piet Paulusma. Paulusma was van een andere categorie dan de typische KNMI-volgers. Als de SBS-weerman de eerste kivieten in de Friese weilanden signaleerde, wist hij meteen hoe laat het was.

Het weer was zijn grote hobby. Geïnspireerd door een Teleac-cursus, zelfstudie en een meteorologische cursus werd Piet Paulusma DE weerman van Nederland. Maar liefst 8.000 weerberichten maakte Piet voor SBS. Zijn bekendheid kostte hem zijn huwelijk, alhoewel hij vriendschappelijk bleef omgaan met zijn ex Joke.

Piet Paulusma werd een fenomeen. Na SBS sloot Omroep Max hem in de armen. Zijn fans hoefden de weerman van Nederland niet te missen. Maar vanaf zondag 20 maart is het over en uit voor Piet Paulusma. Afgelopen donderdag werden er zelfs nog laatste opnames gemaakt. Drie dagen later blies Piet Paulusma zijn laatste adem uit. Een weerman zonder poeha, een Fries die de harten stal van miljoenen Nederlanders en vooral ook een fijn mens was.

Een grote verlies voor familie, vrienden en zijn vele fans. Gestorven in het harnas.

Tags

OVERLIJDENPIET PAULUSMASBS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck