Teun Eyk weet van de prins geen kwaad in Monaco

Tonny Eyk in Monaco|Beeld Verkade|Côte d'Azur
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Als je vakantie viert in Zuid Frankrijk moet je absoluut MONACO hebben gezien. Ik ben er inmiddels ontelbare keren geweest om er als musicus te werken, echter niet voor vakantie, want zo gezellig is het er niet. Je prikt er met je vork snel doorheen.

Ik ben de Nederlandse beeldhouwer Kees Verkade nog dankbaar dat hij mij regelmatig heeft uitgenodigd om de openingen van zijn tentoonstellingen muzikaal te begeleiden.

Zeer beroemd van Kees Verkade is het beeld van Grace Kelly: in de tuin Roseraie Princesse Grace. Een must om te zien. Leuk hoor, een weekje logeren op een gigantisch wiebelend jacht in de haven van Monte Carlo en een helikopter ter beschikking hebben om opnamen te maken vanaf de Côte d’Azur.  

‘Oude zakken met jonge dames’

Ik heb in Monte Carlo nog nooit zoveel oude zakken uit alle landen gezien, mét jonge dames. Destijds was het, vooral ’s zomers, gezellig in Monte Carlo. Nachtclub Jimmyz speelde een hoofdrol, maar het was wel een obstakel voor oude heren die de danspasjes van hun jonge vriendinnen nog niet onder de knie hadden. 

De Sporting was ook populair, want er traden altijd grote sterren op, zelfs Frank Sinatra. Ik heb daar het fantastische Italiaanse duo Pepino di Capri en Fred Bongusto gezien. Ook Nederlandse artiesten hebben er succes gehad, zoals Het Nederlands Ballet o.l.v. Sonia Gaskell.

De Nederlandse balletdanser Ben de Rochemont werd toen gevraagd als leider van de Balletschool van Monte Carlo en de wereldkampioen goochelen Fred Kaps was in de jaren ’70  uitgenodigd om drie maanden te werken in de schitterende Hermitage. Ik heb toen de muziek geschreven voor de orkestbegeleiding.

Jaap van Zweden

Helaas, Fred heeft slechts één avond gewerkt en een maand later was deze grootheid overleden. Grote successen hebben de Nederlandse dirigenten André Presser en de ‘jonge’ dirigent Jaap van Zweden geoogst met het symfonieorkest van Monaco. Wat niemand weet, André Presser is de geheime leraar orkestdirectie geweest van Jaap van Zweden… En ik weet wie ze destijds aan elkaar heeft voorgesteld.

Voor mij is in Monte Carlo het restaurant ‘Louis XV’ van Hotel de Paris een ware belevenis. Daar geeft de wereldberoemde chefkok Alain Ducasse met Dominique Lory een culinair visitekaartje af, waarover je nog jaren kan praten. Om er binnen te komen, moet je de korte broek en gympen schenken aan het Leger des Heils en zorgen dat je een buitenman berooft om de rekening te betalen!

Nog steeds maken de dames onbewust de dienst uit in Monte Carlo. Ooit gehoord van Victoria Vallenilla? Ik niet. Maar ze komt uit Venezuela en is als chefkok nu een grote ster in Monaco. Jazeker, ze heeft de leiding van het restaurant Coya, met sterren en alles d’r op de d’r aan.

Biologisch biefstukje

Ook zo’n groot talent is Manon Fleury, ze werkte bij Mermoz in Parijs en was de chef van het 3 sterrenrestaurant van van Monte-Carlo Beach. Haar keuken is 100% biologisch. Zou ze wel een 100% biologisch biefstukje of een lamskoteletje kunnen bakken? Nu werkt ze in Restaurant Elsa, Avenue Prinsesse-Grace Roquebrune-Cap Martin.

Al met al swingt Monte Carlo niet meer zoals we hebben meegemaakt in 1988, toen de Hagenaar Apallonius Konijnenburg er woonachtig was en die we Pleun noemden. Hij werd in die periode tot zijn eigen verbazing de manager van de voetballers Gullit, Rijkaard en Van Basten en bracht de heren onder bij Silvio Berlusconi.

Alles kon en ‘Pleun’ riep steeds : ‘Jongens volg mij maar…’

We kwamen overal in, zonder invitaties, persconferenties, tickets voor feestelijke bijeenkomsten van de autoraces ( zonder te betalen) of op het dak van het Loews Hotel, waar een prachtig zwembad was en ligstoelen. Een oude auto die ik in Frankrijk had staan, parkeerde ik naast de auto van de zoon van prins Rainier. Het had niet veel gescheeld of ‘Pleun’ had mij de vlag laten zwaaien van de F1-race van Monte Carlo.

Wat een man!

Tonny Eyk 

Beeld Verkade
Côte d'Azur

LEES OOK DE ANDERE COLUMNS VANAF DE CÔTE:

‘Tonny Eyk ontdekt aan de Côte topkok Pierre Altobelli en eet voor drie tientjes’

Gebakjesjacht op zondagochtend aan de Côte d’Azur

‘Teun heeft een adresje voor Monsieur le President’

Tags

GRACE KELLYJAAP VAN ZWEDENKEES VERKADETONNY EYK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck