‘The Queen doet het geweldig’

Rouw bij Windsors
Door: Jos La Grande
11-04-2021

Na afloop van haar bezoek aan koningin Elizabeth was het Sophie, de vrouw van prins Edward, die vanuit het autoraampje heel begripvol en vanuit haar hart zei: ,,De koningin doet het geweldig…”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het was een moment waarop de Britse bevolking wachtte. Een hartverwarmende reactie zonder de schone schijn, die zo typisch is voor het Britse koningshuis.

Want hoe groot is de klap voor koningin Elizabeth, die twee weken in rouw gaat, nu ze haar man prins Philip (99) na 73 jaar samen zijn heeft verloren? De Britten leven volop met haar mee, maar mogen vanwege corona niet massaal blijk geven van medeleven.

Charles liefdevol

Kroonprins Charles sprak liefdevol bij het Highgrove Huis in Gloucestershire over zijn overleden vader prins Filip. De Britse troonopvolger noemde zijn prins Filip ,,Lieve papa”. ,,Mijn vader zou versteld hebben gestaan van de reacties en de ontroerende dingen die over hem zijn gezegd”, aldus Charles, die sprak over een groot verlies voor zijn familie.

Volgende week zaterdag als de hertog van Edinburgh begraven wordt, zal er in Groot-Brittannië om drie uur ’s middags een minuut stilte in acht worden genomen. De kist van Philip wordt vervoerd in een speciale Range Rover, die de prins nog zelf mee heeft ontworpen. De leden van de koninklijke familie wandelen lopen achter de auto, onder wie prins Charles en zijn zonen Harry en William. Tijdens de processie, die acht minuten gaat duren, worden er geweerschoten afgevuurd. De koningin gaat separaat naar de kapel.

Prins Filip in privé-kapel

Slechts 30 mensen mogen de uitvaart van de prins bijwonen. Zijn kist staat in de privékapel in Windsor Castle. Over de kist is een vlag met het persoonlijke wapen van de hertog gedrapeerd en ligt een bloemenkrans. Premier Boris Johnson zal niet bij de uitvaart aanwezig zijn in verband met de coronabeperkingen.

Na de uitvaartdienst wordt prins Philip bijgezet in de Royal Vault onder de Albert Memorial Chapel, die grenst aan de St George’s Chapel.

Voor het Britse volk is er een speciaal condoleanceregister geopend, waar iedereen ook een boodschap kan achterlaten. ,,Een deel van de reacties wordt doorgestuurd naar de leden van koninklijke familie en kunnen worden bewaard in de Koninklijke archieven”, staat op de website.

Voor Harry kans om verhoudingen te normaliseren

Prins Harry wordt de komende dag verwacht in Groot-Brittannië en zal mee rouwen met zijn familie. Dat wordt een emotionele hereniging nadat hij en zijn vrouw Meghan zijn familie door het slijk heeft gehaald in het opzienbarende interview met Oprah Winfrey. De familie was er woedend over en dat geldt ook voor prins Filip, die toen al in het ziekenhuis vocht tegen de dood.

Meghan, zwanger van een dochtertje, blijft thuis. Op doktersadvies, zo luidt de officiële reden van de absentie bij de uitvaart van de opa van haar man. Als ze wel zou gaan, zou ze een hoofdrol opeisen in de media en dat is wel het allerlaatste waar de leden van de koninklijke familie op zitten te wachten.

Voor prins Harry bieden de komende dagen een kans om de verhoudingen met zijn broer, vader en zijn oma te normaliseren. Daarmee zal waarschijnlijk een van de laatste wensen van prins Filip in vervulling gaan. Uit alle terugblikken van de laatste dagen blijkt dat prins Filip een verbindende figuur was in de familie. Ook bij Diana kon hij geen kwaad doen.

Stamboom van de Britse koninklijke familie

Britse koningshuis

Meer DenD