Valse start voor Formule 1: ‘ontslag’ Olav Mol flinke uitglijer

Formule 1 maakt een flinke uitglijder
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Dertig jaar lang was hij Mister Formule 1. Olav Mol deed er al die jaren alles aan om zíjn sport aan de man te brengen. Nu wordt hij schaamteloos aan de kant geschoven. 

Het is een valse start! Ik doel op de wijze waarop betaalzender Viaplay oudgedienden van de Formule 1-verslaggeving diskwalificeren. Dankzij de racesuccessen van onze nationale asfaltridder Max Verstappen raakte Nederland in de ban van de Formule 1. Komende zondag barst de strijd om het kampioenschap in alle hevigheid los. Samen zullen we dan ‘onze Max’ aanmoedigen. Dat gebeurt zondag met eenzelfde enthousiasme als waarmee Olav Mol de afgelopen dertig jaar verslag deed van de Nederlandse Formule 1. Olav ademt Formule 1!

Afgedankt

Maar juist nu zíjn sport een miljoenenpubliek bereikt, wordt ‘Mister Formule 1’ schaamteloos afgedankt. De reden? De Formule 1-rechten gaan van Ziggo Sport naar betaalzender Viaplay en die streeft een ,,meer journalistieke aanpak” na, zo vertelde sportbaas Marco Zwaneveld van Viaplay, bij talkshow Beau. Olav Mol past daar kennelijk niet bij en wordt vervangen door commentator Nelson Valkenburg en coureur Melroy Heemskerk. Als kijker bekroop mij het gevoel dat derden nu snel en achterbaks met het Formule 1-succes aan de haal gaan. 

Uit zijn dak

Ook Amber Brantsen zat bij Beau aan tafel. De nieuwspresentatrice wordt studiopresentator van het Formule 1-spektakel. Aan Beau vertelde Amber dat zij niet uit enthousiasme op de tafel zal springen bij winst van ‘onze Max’. Zij wil zich niet focussen op één coureur, maar streeft een journalistieke aanpak na. Dat klinkt heel keurig en journalistiek, maar ook heel saai. Sport is emotie en wie Max’ overwinningen, nederlagen en akkefietjes volgt, zal die emoties willen terugzien. Dus… natúúrlijk willen we een presentator die uit zijn dak gaat!

Snelle ondergang

Maar wie weet, misschien hebben ze bij Viaplay de wijsheid in pacht. Toch doet dit avontuur mij terugdenken aan de opkomst en snelle ondergang van Sport7. Deze commerciële tv-zender ging in 1996 vol bravoure van start en wilde vooral heel vernieuwend zijn. Het werd een debacle. Vier maanden later stopte het avontuur. Te weinig mensen waren bereid om te betalen en de zender kon op weinig sympathie rekenen, om maar eens een understatement te gebruiken. Dat gebrek aan sympathie zou bij Viaplay ook een rol kunnen gaan spelen.

Grauwsluier

Over het Formule 1-feestje van volgend jaar hangt met het vertrek van Olav Mol, en diens kompanen Robert Doornbos en Rob Kamphues, nu al een grauwsluier. Wat Max Verstappen presteert is ongelóóflijk en leidt nu eenmaal tot gekte. Gekte die we verbeeld en verwoord willen zien, op de wijze waarop Olav Mol dat dertig jaar lang heeft gedaan. Het gedwongen vertrek van Olav leidt tot een valse start voor het komend seizoen van de Formule 1op Viaplay. En Olav? Zoals het een ware kampioen betaamt wenst hij zijn opvolgers heel sportief veel succes!

Tags

AMBER BRANTSENBEAUFORMULE 1MAX VERSTAPPENOLAV MOLROB KAMPHUESROBERT DOORNBOSVIAPLAY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck