Van der Burg wil azc in Budel langer openhouden

Door:
06-07-2022

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dat het asielzoekerscentrum in Budel langer openblijft. Hij gaat het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Cranendonck proberen te overtuigen het eerder genomen besluit tot sluiting terug te draaien. Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad besloten het contract met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet te verlengen. Dat loopt per 2024 af.

Hij beseft zich goed dat er dan wel echt wat moet worden gedaan aan de ervaren overlast door inwoners en ondernemers, zei Van der Burg in een debat met de Kamer. “In Budel gaat het regelmatig mis.” Het dorp valt onder de gemeente Cranendonck.

Als hij het gemeentebestuur en de gemeenteraad kan overtuigen, kunnen er tientallen miljoenen euro’s in het azc worden geïnvesteerd. Daarmee kunnen de leefomstandigheden van de asielzoekers worden verbeterd en de staatssecretaris verwacht dat dit ook ten goede komt aan het gedrag van inwoners die overlast veroorzaken, zei Van der Burg.

Ter Apel

“Ik wil graag van het gemeentebestuur weten wat ze nodig om het besluit terug te draaien.” Donderdag gaat de staatssecretaris met deze missie opnieuw naar Cranendonck.

Het azc van Budel functioneert als aanmeldcentrum, als overloop van het overbelaste Ter Apel. In tegenstelling tot Ter Apel kunnen asielzoekers zich niet zo maar in Budel melden, maar worden vanuit Ter Apel doorgestuurd.

Ter Apel barst al tijden uit zijn voegen. Woensdagavond moeten mogelijk opnieuw asielzoekers in tenten van het Rode Kruis slapen.

 

ANP

 

 

Meer DenD