Vera Bergkamp dankzij VVD-deal Kamervoorzitter

Vera Bergkamp voorzitter kamer
Door: Jos La Grande
07-04-2021

De gelederen tussen D66 en VVD zijn gesloten rond de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp. De D66’er versloeg in de eerste ronde van de stemronde haar concurrenten Arib en Bosma.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Daarmee is de periode van het Kamervoorzitterschap van de Nederlands Marrokkaanse Arib definitief afgesloten. Bergkamp, die zich pas dinsdag kandideerde voor de eervolle functie, wist zich gesteund door 74 leden. Dat was een absolute meerderheid.

Massaal

De praktijk wijst uit dat de VVD-Kamerleden massaal op Bergkamp hebben gestemd. De keuze moet in het licht worden gezien van de controverse afgelopen week tussen Rutte en Kaag in de verkenningsfase van de formatie. De steun voor Bergkamp zal het herstel van vertrouwen tussen de VVD en D66 bespoedigen. dat kan als voordeel opleveren dat de kabinetsformatie onder leiding van informateur Tjeenk Willink wordt vlot getrokken.

In het paasweekeinde heeft Kaag telefonisch contact opgenomen met VVD-leider Rutte en hem meegedeeld dat er een D66-kandidaat zich zou gaan melden voor het voorzitterschap. De steun van de liberalen voor Bergkamp kan de verhoudingen tussen VVD en D66 verbeteren. De politieke koehandel werd dinsdagmiddag al gehekeld door PVV-voorman Wilders. Overigens waren de stemmingen geheim.

Arib gewoon Kamerlid

Voor Arib betekent het verlies dat ze aan de slag moet met dossiers in de Kamer als lid van de 9-koppige PvdA-fractie. Een alternatief kan zijn dat Arib plaatsmaakt voor een nieuw Kamerlid van de PvdA, de nummer 10 op de kandidatenlijst.

Het optreden van Bosma, die onder andere zei dat hij van de Kamer in plaats van lam weer een leeuw wilde maken, viel goed. Maar het was niet genoeg. Vier jaar geleden deed Bosma ook al mee aan de verkiezing.

Meer DenD