Vietnam: de geheime liefde van de Oranjes!

Vietnam liefde van de Oranjes
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het is nog lang geen routinebezoek, maar het is ook zeker niet voor het eerst dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima voet op Vietnamese bodem zetten. Het paar ging eind maart op staatsbezoek en werd daar welkom geheten door president Vo Van Thuong. Maar het was wijlen prins Claus die Willem-Alexander ooit enthousiast maakte.

Het is oktober 2005 als (toen nog) prins en watermanager Willem-Alexander in zijn hoedanigheid als beschermheer van het Global Water Partnership voor het eerst in Vietnam is. Destijds had de prins al het gevoel van ‘ein-de-lijk’. Tot twee keer toe was het bezoek namelijk afgezegd. Eén keer vanwege het ziekbed van prins Claus en het jaar daarop was het de zwangerschap van Máxima waardoor de reis werd uitgesteld. Dat de prins met alle geweld naar Vietnam wilde, was ingegeven door zijn vader. Prins Claus was dertig jaar eerder het eerste lid van de koninklijke familie dat Vietnam bezocht. Voor zijn overlijden, in 2002, sprak Claus veel met zijn oudste zoon over Vietnam en hij raadde hem aan daar snel op bezoek te gaan.

Razendsnelle ontwikkeling

Na een bezoek aan het zoveelste waterproject, we zaten uit te blazen in de lounge van het luxueuze Sofitel Legend Hotel Hanoi waar de koloniale grandeur van de Franse overheersing nog voelbaar was, vertrouwde de prins mij toe: ,,Ik heb destijds met mijn vader dit programma nog doorgesproken. Uiteraard meende hij dat ik naar nog heel andere plekken moest gaan. Maar ja, mijn vader vergat dat zijn bezoek alweer uit 1993 dateerde.”

Willem-Alexander realiseerde zich wat zijn vader bedoelde toen die hem aanraadde om Vietnam snel te bezoeken. Het land dat zestig jaar daarvoor nog in een verschrikkelijke oorlog verwikkeld was, maakt een razendsnelle ontwikkeling door. Maar het kon veel hulp gebruiken met waterbeheer. En dat was nu precies het kennisgebied van de prins. Willem-Alexander liet weten dat hij ooit samen met zijn vrouw Vietnam wilde bezoeken. ,,Máxima wil graag naar Vietnam; het komt er gerust een keertje van…” De prins kreeg gelijk.

Vol programma

In 2011 was het zover. Het prinselijk paar reisde voor een vierdaags bezoek naar Vietnam. Opnieuw lag bij de prins de focus op het waterbeheer. Máxima hield zich ondertussen vanuit haar VN-functie bezig om de toegankelijkheid van financiële diensten onder de aandacht van de Vietnamezen te brengen. Het was hard werken, waarbij het paar nauwelijks tijd had om het land te ontdekken. Het programma zat eenvoudigweg te vol. Een bijrol was destijds weggelegd voor de meereizende staatssecretaris van buitenlandse handel Henk Bleker. De bewindsman zorgde tijdens een uitstapte naar een modelboerderij in Binh Hoa nog veel hilariteit en beschaamde blikken.

Máxima had daar alle aandacht voor een kalfje zonder naam. ,,Hoe gaan wij dit kalfje noemen?”, vroeg ze aan de mensen in haar gezelschap. Bleker kwam met bijdehante suggestie: ‘Her Royal Highness’. De prinses concludeerde snel dat dit geen goed idee was. De reden? Het kalfje was een stiertje. Een pijnlijke vergissing van flapuit Bleker, die niet alleen staatssecretaris van buitenlandse handel was, maar ook langsbouw, visserij en natuur in zijn portefeuille had. Bovendien had hij als hobbyboer beter moeten weten.

Prima moment

In 2017 vloog Máxima voor werkzaamheden voor de Verenigde Naties alleen naar Vietnam. Tijdens de ontvangst door toenmalige president Trâ ’n Da. i Quang werd het koninklijke paar uitgenodigd voor een staatsbezoek. Dat het sindsdien nog zes jaar heeft geduurd, komt onder andere door de coronapandemie. Maar 2024 is ook een prima moment. Het markeert vijftig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Vietnam. Betrekkingen die warm en constructief zijn. Het zou prins Claus tot tevredenheid hebben gestemd…

Tags

KONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck