‘Vlees van slachthuis met besmet personeel kan gegeten worden’

Corona Vandaag dinsdag 26 maart 2020|Washington Corona|VION
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

MEDISCH NIEUWS

RIVM: Aantal overledenen: +8. Aantal opnames: +8. Aantal besmettingen: +209. Aantal bezette IC-bedden: 223. Aantal meldingen: 45.445.

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 5.307.298. Aantal doden: 342.070. Coronavirus in 216 landen. (WHO).

Duizend leraren zijn getest’. Onderwijzers hoeven de test niet te betalen. Uitslag of leraren positief of negatief zijn, mag niet worden bekendgemaakt. (Telegraaf)

Een tweede golf coronapatiënten, kunnen de ziekenhuizen in Noord-Brabant nog niet aan, zegt directeur Suttorp (Amphia Breda). ‘Vanuit medisch oogpunt houden we ons hart vast. Het kan zijn dat er weer meer opnames komen, bijvoorbeeld omdat ouders aan de schoolpoort toch geen 1,5 meter afstand houden of omdat opa’s en oma’s weer gaan oppassen. Als het nu weer volloopt, moet je die versoepelingen alsnog opschorten.’ (AD)

Nerts aan wieg van Covid-20? Nieuwe besmetting van mens op pelsdierhouderij doet vrezen voor ’virusreservoir’. Ruiming voorlopig niet nodig, antwoordde de minister van Landbouw, Schouten, aan de Tweede Kamer. Als het virus maandenlang blijft rondwaren bij nertsen is dit een ‘regelrechte nachtmerrie’, zegt prof. Stegeman (Dierengeneeskunde, Utrecht). (Telegraaf)

Grote onvrede bij ggz: directeuren overwegen te stoppen’. Te hoge werkdruk en zorgen om kwaliteit van de zorg door nieuwe Wet verplichte ggz. Psychiatrisch patiënten hebben sindsdien meer inspraak in hun behandeling en mogen meebeslissen over het type dwangbehandeling en hoe deze wordt toegepast. Nieuwe wet veroorzaakt papierwinkel. (NRC)

En de winnaar is … de farmaceutische industrie’. Koersen gestegen, discussie prijzen geneesmiddelen naar de achtergrond. Komende 12 tot 18 maanden winstgroei van 1% tot 3% verwacht. Deskundige Krol (Aescap) bekijkt koersstijgingen Gilead en Moderna met scepsis: ‘Grote farmabedrijven moeten aan hun reputatie denken en hebben aangekondigd geen slaatje uit de huidige situatie te zullen slaan. Ze zullen een medicijn of vaccin tegen kostprijs op de markt brengen.’ (FD)

België komt naar verwachting begin juli met een corona-app. In Nederland is hier de laatste weken niets meer over vernomen. (De Tijd)

IC-specialisten in regio Deventer gingen langs het randje van het zwarte scenario: ‘Ineens stroomden de tranen over mijn wangen’. We lopen hier allemaal wel heel stoer te doen steeds, maar zes weken enorme stress, dat je zo’n prestatie hebt geleverd, daar komt dit door. Wij zijn leed gewend. Maar zoveel, onder zo’n druk, nee. En stervende mensen, dat went nooit.” (…). ‘Wij hoorden van die coronafeestjes. Ik dacht wel: geef mij vijf van die mensen en laat ze hier even een Covid-patiënt zien. Zo erg was het. Maar hoe erg, dat kan ik niet uitleggen. Deze mensen waren allemaal heel ziek, ze moesten allemaal aan de beademing’. (Stentor)

Felipe en Letizia vergaderen met denktank over coronapandemie.

POLITIEK EN ACHTERGRONDEN

Minster Grapperhaus (Justitie) ziet niks in wapenstok en pepperspray voor boa’s. ‘Coronageweld’ tegen boa is ‘schandalig’, vindt de CDA-bewindsman. ‘Als je door een opsporingsambtenaar wordt aangesproken, dan heb je je daaraan te houden.’ Boa’s gaan morgen actievoeren. (NOS) 

Sitalsing in column: ‘Om de brave beambten die na een 104 uren durende studie boa konden worden met zulke wankele instructies de straat op te sturen, is misdadig. Naar de wordingsgeschiedenis van deze chaos zal straks hopelijk grondig onderzoek worden gedaan – met vette boetes voor de verantwoordelijken’. (Volkskrant)

Herstelplan is de ultieme lakmoesproef voor Europese Commissie. Volgens commissie-vz Von der Leyen is er geen tweede kans. Nederland en drie andere ‘vrekkige landen’: geen giften, mondjesmaat leningen en vooral schuiven met geld binnen de bestaande begrotingen. (Volkskrant)

Schrap de ontslagboete per 1 september, verhoog de loonsteun voor zwaar getroffen sectoren en maak eerder geld vrij om mensen vroeger met pensioen te laten gaan. Dat zijn de voorwaarden van de PvdA om akkoord te gaan met het tweede steunpakket. (Telegraaf)

Een ruime meerderheid van de leraren ziet een volledige heropening van basisscholen niet zitten. Aldus een peiling van het AOb. Ze stellen dat de hygiënemaatregelen en 1,5 meterregel nu al nauwelijks zijn te handhaven in halve klassen. ‘Met volle klassen wordt dat probleem prangender.’ (AD)

Basisschool Amstelveen dicht vanwege leerkracht met coronavirus. ‘Reminder: dit virus circuleert nog steeds. Stap voor stap dus.’ Aldus virologe Koopmans. (AT5)

Robots ingezet voor ontsmetten van winkels en scholen met ultra violet licht. In de VS worden de stralingsrobots bijvoorbeeld ingezet in klaslokalen. Uv-C-lampen werken vooral goed in kale ruimtes met gladde oppervlakken, want schaduwplekken bereikt uv-C-licht niet. Ook tot oppervlakken met een laag vuil erop dringt het niet door. (Volkskrant)

Veel verpleeghuizen houden deuren nog gesloten. Instellingen lijken nog niet klaar voor bezoek aan bewoners. Personeel staat niet overal te trappelen. Aldus ouderenorganisatie Anbo. (Telegraaf)

Özcan Akyol in column: ‘Mocht een snellere opening voor de branche echt niet mogelijk zijn, dan moet Den Haag alles doen om ervoor te zorgen dat er straks niet honderden sportscholen zullen verdwijnen. Want als dat laatste wel het geval is, zal de volksgezondheid op de lange termijn alsnog een behoorlijke knauwkrijgen. Dus als u binnenkort weer een sportschoolhouder op televisie hoort klagen, moet u niet vergeten dat deze persoon in ons aller belang spreekt.’

Pleidooi van Özcan Akyol voor sportscholen in Nederland.

MEDICIJNEN

De WHO legt een proef van hydroxychloroquine bij de behandeling van het coronavirus stil. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat dat besloten is vanwege een artikel in het medische vakblad The Lancet. Daarin stond dat mensen die het middel nemen een verhoogd risico lopen op ernstige bijwerkingen of overlijden. President Trump heeft middel twee weken geslikt. Volgens de topman van de WHO kan de rest van de proef, met onder meer het experimentele medicijn remdesivir, wel doorgaan. (NOS)


ECONOMIE

Vlees van slachthuis (met hoge concentratie corona onder het personeel) kan gegeten worden. Aldus de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. ‘Er zijn geen infecties van het coronavirus bekend bij bijvoorbeeld varkens, koeien en pluimvee. Dus het risico dat de slachtproducten op die manier besmet zijn, is eigenlijk niet aanwezig.’, aldus Vd Poel (Wageningen). Als er al virusdeeltjes op het vlees zitten, dan gaan die langzaam dood. (NOS)

VION gaat langer doorwerken waardoor werknemers elkaar minder tegenkomen in het slachthuis. Directie VION wil dat alle medewerkers in de vleessector regelmatig worden getest op het coronavirus. Volgens de directie is dat nodig om de vleesvoorziening te waarborgen. Sluiting abattoir dreigt volgens min. Schouten (Landbouw) als er onvoldoende maatregelen worden genomen ter bescherming van het personeel. (Telegraaf, NOS, Op1)

VION

Ongeveer twee derde van mensen zonder vast contract met toch al een mager inkomen, zijn er door de coronacrisis op achteruit gegaan. Aldus onderzoek Wijzer in Geldzaken. (RTL)

Horecagast gaat betalen voor reservering. Niet alleen het verzekeren van een tafel/stoel, maar ook tijdsduur van verblijf wordt vooraf vastgelegd. Terrasjebezoeken-app rekent een euro voor reservering. In Duitsland soms coronatoeslag op de rekening van paar euro. Sommige kappers rekenen ook coronatoeslag: van een tot vijf euro ‘hygiënetoeslag’. (NOS, Telegraaf)

Steeds meer wetenschappers zijn het erover eens: buiten is het veilig. Zelfs binnen 1,5 meter. Alle redenen om nu alvast de terrassen te openen.’ Dat is de stelling van #Horecazorg in een paginagrote advertentie in het FD. (FD)

Omzet Jumbo fors (met 15%) door de crisis toegenomen. Sluiting treft restaurantketen La Place hard. 300 banen weg op hoofdkantoor. ‘Dat heeft niks met corona te maken’, aldus cfo Van Veen. (FD, Telegraaf)

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa krijgt €9 mld. steun. In ruil daarvoor wordt de Duitse overheid voor €20% eigenaar. (Spiegel, NOS)

Woensdag bespreekt crisisteam kabinet situatie sportscholen, bowlingbanen en sauna’s, een week later staat het beraad in het teken van toerisme. (NOS)


BUITENLAND

Politiek topadviseur Cummings maakt geen excuses voor ontduiken lockdownregels. Hij weigert op te stappen. Familiebezoek en proefrit naar toeristische Barnard Castle vindt Cummings geen overtreding. Britten woedend over het meten met twee maten. (BBC)

De Duitse GGD blijkt zeer effectief in het opsporen van het virus. Het enige wat ontbreekt zijn artsen om patiënten te behandelen. Remedie: bellen, bellen en nog eens bellen. Vrijwilligers, rechters tot medewerkers van de plantsoenendienst aan de telefoon om contactonderzoek te doen. (Volkskrant)

Spanje staat op het punt onomkeerbaar te veranderen. Niet alleen voor talloze bars en restaurants, ook voor kleine winkels is de coronapandemie de nekslag. 1 op de 8 arbeidsplaatsen is in Spanje te danken aan de horeca, volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek. (Volkskrant)

Dagblad Bild voert campagne tegen Duitse ‘sterviroloog’ Drosten. Vraag wordt gesteld hoe lang de adviseur van Merkel al wist van corona bij kinderen. ‘Totaal verkeerd’. Drosten wil niet meewerken. (Der Spiegel)

Duizenden winkels, warenhuizen en winkelcentra in Engeland mogen vanaf 15 juni weer open. Vanaf 1 juni mogen markten in de buitenlucht en autodealers weer open, als ze kunnen voldoen aan de richtlijnen tegen corona. (BBC)

Presidentskandidaat Joe Biden draagt wel mondkapje. Donald Trump weigert dat in het openbaar te doen. (NBC etc.)

Washington Corona
Het is stil in Washington tijdens de coronacrisis.

COMMENTAREN KRANTEN

De Telegraaf: Maatregelen vereist omdat de slachterijen goede werkgevers behoren te zijn. Bij goed werkgeverschap behoort een zo goed mogelijke bescherming van personeel tegen ziekten. Falen mag niet.

AD: Zorgen om slachterijen zijn terecht. Zolang wij niet bereid zijn een eerlijker prijs voor vlees te betalen, worden boeren en vleesverwerkers gedwongen zo efficiënt mogelijk te produceren. En daarvan zijn werknemers de dupe.

NRC: De lockdown gaat gepaard met rammelende regels. (…) Behalve dan bij de enkele burger die toevallig de rekening krijgt. En nog prompt betaalt ook. Dat is dan ook geen goed idee. Ga in verzet – zulke zwak gefundeerde handhaving en marginale uitvoering verdient een rechterlijke toets.

Trouw: Pas op voor oude reflexen.

Trusted Media 

www.trustedmedia.nl

Tags

COVID-19GGZGRAPPERHAUSHORECAICJOE BIDENRIVMVIONWHO

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck