‘Voortrekkerij’ schopt OM in de war

957

Twee hoofdofficieren van justitie hebben jarenlang een geheime affaire gehad. Hoewel dat al een tijd geleden bekend werd, worden de betrokken en de leiding van het Openbaar Ministerie nu beschuldigd van niet integer handelen.

Nepotisme

Het gaat om de relatie tussen Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Hoewel de twee beweren altijd hun privé- en werkrelatie gescheiden te hebben gehouden, zijn daar twijfels over. Zo werden ze door hun chaffeurs regelmatig afgezet bij hetzelfde Van der Valk-hotel en werden ze hand in hand op het strand gezien. In 2011 werd Marianne Bloos door Marc namelijk aangesteld tot hoofdofficier van justitie van het functioneel parket. Drie jaar later klaagden een aantal bij de minister over nepotisme: het voortrekken van vrienden, familie of geliefden.

De kwestie speelt nu weer op omdat de werksfeer bij het overlegorkaanorgaan van het OM sterk lijdt onder de affaire. ,,Als iemand kritiek levert op Bloos, krijgt hij van Van Nimwegen de wind van voren”, vertelt een lid van de Groepsraad aan NRC. Collega’s zouden zich onveilig voelen, en mensen durven elkaar geen kritiek meer te geven.

Rutgers

Sinds deze maand is Heleen Rutgers benoemd als nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant. Dat maakt de zaak nog pijnlijker, want Van Nimwegen heeft ook met haar een intieme relatie gehad. Opnieuw lijkt er dus sprake te zijn van nepotisme. Voordat Van Nimwegen een relatie kreeg met Bloos is Van Nimwegen betrapt met Rutgers. Zij werden door het observatieteam van de politie gesnapt. Tegen het NRC zegt Rutgers niet te willen ingaan op de nieu