Vraag het aan Maaike

Door: Hans Jacobs
23-02-2019

Minderjarige dochter aan de fillers?

,,Mijn dochter is fan van Nikkie de Jager, van Nikkie Tutorials. Dat Elisa een hobby heeft of make-up gebruikt vind ik best, maar nu wil ze net als haar idool fillers gaan gebruiken. Ze is net 17 jaar! Dat is toch bizar. Ze weet dat het van ons niet mag en dat ik het onverantwoord vind. Dat zette me wel aan het denken: dat iemand zoals Nikkie met zoveel volgers en zo’n voorbeeldfunctie dan lukraak roept dat ze er dankzij fillers goed uitziet. Dat is toch niet ok?”

O.M. uit N.

,,Thank God voor pubertijd en fillers”, grapte Nikkie onlangs. Ik vond het wel eerlijk dat ze er zo voor uitkwam. Nergens zegt ze dat anderen het ook moeten doen. Dat pubers op hun idool willen lijken of gaan kopiëren is redelijk gewoon. Dat je als moeder niet wil dat ze troep in de huid gaat spuiten, snap ik. Misschien kun je voorbeelden aandragen van sterke vrouwen als Alicia Keys, ook niet de minste, die besloot haar ‘masker’ af te doen en geen make-up draagt. Het staat iedereen vrij om te doen wat ze willen. Je dochter is nog minderjarig en ik snap je zorgen. Ze is onzeker. Praat je er samen wel goed over? Probeer in het gesprek niet Nikkie aan te vallen maar spreek je zorgen over Elisa’s wens om het uiterlijk te veranderen uit. Dat is een mildere, sympathieke ingang.”

Brief van de maand

Ik haat mijn schoonmoeder

,,Het klinkt erg cliché maar ik heb een hekel aan mijn schoonmoeder. Het klikte sowieso niet, maar sinds we kinderen hebben, is de situatie verergerd. Ze zegt gewoon glashard: ‘Ik heb niks met mijn kleinkind, want het is niet eigen.’ En dat terwijl onze jongste, een schattige baby van vier maanden oud, in mijn armen ligt. Die kilheid kon ik als volwassen schoondochter prima aan, het raakte me minder. Maar nu ik kinderen heb en moeder ben, wil ik eigenlijk niks meer met het mens te maken. Ze is alleen maar negatief en jut haar zoon tegen me op. Het is een manipulerend mens. Hoe moet ik dit regelen?”

I.L.

,,Zoals jij dat wilt. Maar het is en blijft familie van je man. Hij verdient dat respect ook al verlaagt zijn moeder zich tot dit negatieve gedrag. Geef je man de ruimte om te gaan wanneer hij wil. Ze heeft blijkbaar weinig behoefte aan jou of haar kleinkinderen. Jij kunt aan hen laten zien wat een goede liefhebbende moeder is, probeer daar je aandacht op te richten. Het is ook kwetsend en confronterend als een oma haar kleinkind op deze manier afwijst dus dat je weinig zin in haar aanwezigheid hebt, snap ik. Praat er wel met je man over. Het liefst wil je twee paar enthousiaste en liefhebbende grootouders voor je kinderen. Helaas heb je er zelf nauwelijks invloed op.”

Vetschortje

,,Na twee heftige bevallingen heb ik een zogeheten moedersbuikje. Het buikvet is nooit helemaal verdwenen, zelfs niet als ik een paar keer per week sport. Na de laatste bevalling, een spoedkeizersnede, is de huid zelfs slap en gevoelloos. Dat maakt me onzeker, zo’n hangend vetschortje. Nu ben ik dus niet dik genoeg om in aanmerking te komen voor een operatie die vergoed wordt. Gewone plastische chirurgie is duur, een beetje buikwandcorrectie met liposuctie kost gauw tweeduizend euro. Zoveel geld heb ik niet. Weet jij een andere oplossing?”

M.L te R.

,,Tja, dat is moeilijk. Je hebt de tijd genomen om het te accepteren. Blijkbaar lukt dat niet. Je buikschort is niet extreem genoeg en er gelden inderdaad per kliniek verschillende regels. Wellicht toch nog eens bij een andere kliniek te rade gaan? Ik heb ook een spoedkeizersnede gehad en er is niks maagdelijks meer aan mijn buik. De reden waarom ik terughoudend ben om onder het mes te gaan: het is en blijft een buikoperatie en daar kleven zoveel risico’s aan. Zeker als je meerdere keren je buik open hebt gehad. Het is aan jou om de afweging te maken.”

Meer DenD