VSCD heroverweegt genderindeling van toneelprijzen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft adviesbureau Blueyard onderzoek laten doen naar de genderindeling van de toneelprijzen die de VSCD jaarlijks uitreikt. De organisatie overweegt na dit onderzoek om de genderindeling van de Toneelprijzen opnieuw in te delen, werd dinsdagavond bekendgemaakt.

De Louis d’Or, Theo d’Or, Colombina en Arlecchino bestaan al tientallen jaren en worden gezien als dé toneelprijzen voor de meest indrukwekkende hoofd- en bijrollen van mannen en vrouwen. Om hier onderscheid in te maken, is volgens de VSCD tegenwoordig echter niet meer vanzelfsprekend. “De VSCD streeft naar meer oog voor diversiteit en inclusie in de gehele theatersector, dat geldt ook voor de prijzen. Daarom willen wij de genderindeling van onze toneelprijzen heroverwegen, met oog voor de historie van de prijzen én de impact van eventuele veranderingen”, zegt de organisatie in een verklaring.

Voor het onderzoek heeft Blueyard gesproken met mannelijke, vrouwelijke en non-binaire acteurs, juryleden en experts binnen en buiten de theaterwereld. “Hieruit is een compacte weergave van de kwestie voortgekomen en in het onderzoeksrapport worden ook een aantal richtingen voor verandering verkend”, aldus het rapport.

Op donderdag 1 september wordt het rapport gepresenteerd. Op een later moment wordt beslist over de eventuele genderherindeling van de toneelprijzen. Voor het theaterseizoen 2021-2022 worden de prijzen nog volgens de traditionele categorieën uitgereikt. Dit gebeurt op zondag 11 september tijdens het Gala van het Nederlandse Theater. Hadewych Minis en Jacob Derwig maken dit jaar kans op respectievelijk de Theo d’Or en de Louis d’Or.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie