#ikdoenietmeermee zet showbizz op scherp

ikdoenietmeermee
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Vanessa Bontje

Een groepje artiesten, influencers en andere bekende gezichten heeft zich de woede op de hals gehaald van flink wat vakgenoten, zorgpersoneel én de politiek. Door de hashtag #wedoennietmeermee te initiëren laten onder anderen zanger Tim Douwsma, vlogster Famke Louise, zanger Thomas Berge, playmate Dorien en rappers Brace en Bizzey weten tegen de corona-aanpassingen van het kabinet te zijn en de handdoek in de ring te gooien.

‘Economie op instorten’

In de verklaring op sociale media, die uitleg geeft aan #ikdoenietmeermee, vertellen verschillende artiesten dat ze weliswaar niet tegen een verantwoorde manier van met elkaar omgaan zijn, maar ze vinden dat de genomen maatregelen in strijd zijn met elkaar.

Ze schrijven: ,,Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van mijn en onze kinderen?”

Transparantie

Deze BN’ers roepen op tot eerlijkheid en transparantie en zetten hun vraagtekens bij het huidige beleid.

,,Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de anderhalve meter? Hoe betrouwbaar is de PCR-test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek? Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd? Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt? Waar is de griep gebleven? Hoe dodelijk is dit virus?”

Maar behalve steun voor deze actie, valt ook tegenstand hen ten deel. Zo schrijft komiek Dolf Jansen: ,,In mijn oudejaars pleit ik voor saamhorigheid, empathie en betrokkenheid. Dus ja, ik sta recht tegenover elke ‘artiest’ die #ikdoenietmeermee propageert.’’

En Freek Vonk reageert op het bericht van Tim Douwsma: ,,Gebruik je invloed beter man. Ik heb je hoog zitten. Hier bereik je niets mee.” Zanger Roel van Velzen hield het kort, maar krachtig ,,#ikdoegewoonnogmee.”

Ook cabaretière CLAUDIA DE BREIJ is kritisch. ,,Je zult mij niet neerbuigend horen over deze artiesten, ik ben dol op bijvoorbeeld Bizzey. En ik vind de vragen ook niet allemaal onterecht. Maar de conclusie #ikdoenietmeermee vind ik zo egoïstisch en lui.’’

De zorg

De actie valt ook niet goed bij mensen die werken in de zorg. ,,Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de IC’’, zegt een verpleegkundige uit Den Bosch.

Ook politici nemen hard stelling tegen de actie. VVD-man Klaas Dijkhoff: ,,Of het nou je favoriete zanger is, een drukke rapper of je broer, laat ze weten dat we snappen dat het ook voor hen nare tijden zijn, maar een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen. #coronadoetwelmee.”

D66-fractieleider Rob Jetten valt hem bij. ,,Ik snap de frustratie best, maar ik snap niks van deze oproep. Kritische vragen stellen mag, maar beïnvloed mensen niet met deze verkeerde boodschap. Voor iedereen geldt: houd je aan de regels. Dan kunnen we straks allemaal weer naar optredens of de kroeg.#ikdoewelmee.”

Tags

#IKDOENIETMEERMEECORONAFAMKE LOUISETIM DOUWSMA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck