Welk geheim gaat John de Bever prijsgeven?

John de Bever met reallifesoap soap
Door: Jos La Grande
06-06-2022

John de Bever: „Mijn man (Kees Stevens, red.) en ik hebben niets te verbergen. De cameraploeg heeft geen restricties opgelegd gekregen. Kijk, de een is stukadoor en de ander is zanger. Het enige verschil is dat de stukadoor door de week werkt en ik als zanger voornamelijk in het weekeinde. 

Wij leiden een doodgewoon, maar druk leven.” Thuis in Den Bosch worden John en Kees, die ook zijn manager is, al geruime tijd gevolgd. 

„Door eerdere ervaringen met tv-programma’s, waaronder Expeditie Robinson, heb ik er geen probleem mee dat er de hele dag mensen om ons heen lopen te filmen. In het weekeinde is het ‘volle bak zingen’ en de andere dagen ben ik bezig met bijvoorbeeld opnames of liedjes maken. De vrije uurtjes besteed ik graag aan het kijken van voetbal.”

John beschouwt zichzelf als een geluksvogel. Ook in zijn tweede loopbaan is hij zeer succesvol. „Vroeger waren er twee dingen die ik het liefste deed: zingen en voetballen. Op mijn veertiende werd ik voor een paar jaar vastgelegd door Vader Abraham. Maar toen ik zestien was, besloot ik toch voor mijn andere liefde te gaan: voetballen. Daarna wilde ik alsnog zanger te worden.” 

Na geslaagde samenwerkingen met artiesten als Marianne Weber,

Corry Konings en Jan Smit, scoorde John in 2016 een hit die nog altijd door het Nederlands publiek wordt omarmd: Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht.

Onenigheid

„Nadat ik eerder was uitgeroepen tot Beste Zaalvoetballer kwam ook mijn zangcarrière steeds verder van de grond. Ik was een simpel boerenjongetje met twee hobby’s en ik heb van beide mijn werk kunnen maken. Ik klaag niet!” Natuurlijk verklapt John zo min mogelijk over De Bevers, maar de kans is groot dat we meerdere bekende gezichten gaan zien in het programma. Misschien Corry Konings met wie hij laatst een jarenlange onenigheid bijlegde? „Dat sluit ik niet uit”, zegt hij. „In principe is het zo dat iedereen die bij ons binnenstapt in de reallife-soap kan komen.”

Springer

John vervolgt: „Kees en ik hebben afgesproken dat er niets in ons leven is dat buiten het programma moet blijven. Ik houd niet van toneelspelen, dus zoals ik ben, gaan de mensen mij ook zien. Eigenlijk verschilt dat niet veel van hoe ik op het podium doe. Ik ben al niet zo’n springer tijdens het optreden en dat ben ik thuis ook niet. Kees en ik hebben samen een heel fijn leven en ik ben graag aan de wandel met onze twee honden.”

Vriendschap

John koestert zijn vrienden, onder wie Johan Derksen. „We bellen elke week wel met elkaar. Ik zie hem een beetje als een tweede vader. Johan is een man naar mijn hart. Ik heb hem ook om advies gevraagd toen de reallifesoap ter sprake kwam. Hij zei: ‘Dat moet je altijd doen.’ Onze vriendschap is me veel waard. We delen een enorm grote liefde voor muziek en gaan binnenkort ook met z’n tweeën op reis naar Memphis en Nashville, naar de roots van de blues en de country­muziek. Nee, dat is niet voor de soap, maar écht iets dat we met z’n tweeën gaan doen.”

Pluk de dag

John vervolgt: „Voor mij zijn het de kleine dingen die ertoe doen in het leven. Ik weet hoe cliché het klinkt, maar het is echt zo. Mijn man Kees en ik zijn ‘mensenmensen’. We houden van gezelligheid en proberen zoveel mogelijk samen van het leven te genieten. We hebben om ons heen genoeg voorbeelden gezien van mensen bij wie het leven ineens helemaal anders verloopt. Zoals bij vrienden die twee kinderen verloren. Ik bedoel er maar mee te zeggen: we koesteren ons geluk en trekken ons niet veel aan van mensen die we het toch niet naar de zin kunnen maken.”

Relativerend: „Ik weet dat er veel mensen zijn die heel erg blij worden van mijn liedjes, maar er zal ook een aantal mensen zijn dat het niets vindt. Precies wat mijn moeder zei: ‘Je kunt het nóg zo goed doen, mensen vinden altijd wel iets.’ Daarom plukken Kees en ik de dag, telkens weer.” ■

Meer DenD