Wie gaat €400.000 betalen voor een print van een schilderij?

Bansky
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Vier ton voor een printje van het Meisje met de Ballon, hoewel die door de immens populaire kunstenaar Banksy is gemaakt, blijft veel veel geld.

Hoewel er een Brexit aankomt en de corona-crisis aanhoudt, lijken de Londense kunstveilingen voorlopig aan de malaise te ontsnappen. Want de prijzen voor prints van originele kunstwerken, zoals die van Andy Warhol en Banksy, lopen de spuigaten uit.

Booming

De markt voor prints van Banksy’s werk is booming. Want in dit geval gaat het ‘slechts’ om een variant, want de ballon is niet rood, zoals in het origineel, maar paars. Er zijn maar liefst 88 exemplaren met verschillende kleuren; tel uit je winst!

De onlineveiling van het werkje (69 centimeter x 49 centimeter) is al gestart op 240.000 Britse ponden en de algemene verwachting is dat de prijs tot 350.000 pond gaat oplopen.

Wie Banksy is, blijft een groot mysterie. Want de street-art kunstenaar is anoniem en is ook een regelrechte activist. Want hij verzet zich tegen de kunstwereld en hij vraagt zich af waarom de ‘idioten’ zijn kunst kopen. Het Meisje met de Ballon ging zelfs tot verrassing van iedereen door de shredder tijdens de veiling (zie video).

Gouden ballon

Volgens deskundige Murray Macaulay van het veilinghuis Christie’s ligt de kunst van Banksy heel goed bij de liefhebbers en de beleggers. Voor de eerste keer komt een exemplaar met een paars balonnetje op de markt.

Het meisje met de ballon is volgens een andere deskundige een ‘iconisch werk’. Behalve rood zijn er paarse, blauwe, roze en goudenvarianten. Een gouden variant wisselde eerder voor €430.000 van eigenaar.

Tags

BREXITKUNSTLONDEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck