Wie is toch Franc Weerwind die de celdeur van Frank Masmeijer opende?

Franc Weerwind en de koning studievrienden
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Plotsklaps mocht Franc Weerwind zich minister van Rechtsbescherming noemen. Geen jurist van huis uit maar toch beland op een toppositie. Hoe verliep de wonderlijke carrière van deze D66’er, die recent de celdeur openzette voor voormalig quizmaster Frank Masmeijer? En wat speelde zich af in zijn privéleven? En, was Franc Weerwind ook niet de man van de Almeerse Floriade, die inmiddels is omgedoopt in Floppiade?

Voor alle duidelijkheid: Franc Weerwind is maatschappelijk zeer betrokken, wordt sympathiek gevonden, staat klaar er voor de burgers en is het allerliefst ook tussen de mensen en hij brengt rust als er chaos dreigt.

Studievriend van de Koning

Opgegroeid in Nieuw-Vennep ging Franc Weerwind tot 1984 naar het Christelijk Atheneum Adriaen Pauw in Heemstede. Toen was er opeens zijn studie Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Weerwind maakte de studie niet af, maar ontmoette er wel ene Alex en hij was lid van Minerva, waar hij een van de organisatoren was van de seniorenbingo.

Weerwind (en de Koning uiteraard) zwijgen over hun gezamenlijke tijd in Leiden. Maar er was natuurlijk wel heel veel te bespreken op 15 maart jl. tijdens de ‘kennismaking’ op Paleis Huis ten Bosch.

Vrijlating Frank Masmeijer

De vriendschap tussen Weerwind en de Koning heeft uiteraard geen enkele rol gespeeld in de gratieverlening van voormalig kwismaster Frank Masmeijer. De publiciteitsverslaafde Masmeijer kreeg zijn triomfantelijke interview met De Telegraaf als een boemerang terug. Boze reacties van de politie, het Openbaar Ministerie was het niet eens met de gratieverlening voor de vanwege betrokkenheid bij cocainesmokkel veroordeelde Masmeijer.

Maar uiteindelijk tekende Weerwind wel het verzoek tot gratie met als gevolg grote opschudding,  Kamervragen van de VVD en een gefrusteerde Masmeijer zijn het gevolg. 

Franc Weerwind privé

Vijf jaar geleden kwam het privéleven van Weerwind, toen al burgemeester van Almere, plotsklaps op straat te liggen. De burgervader kondigde aan weer vader te worden. Hij kreeg een buitenechtelijk kind bij een vrouw met wie hij inmiddels geen relatie meer heeft.

Weerwind was op dat moment nog getrouwd met de moeder van zijn kinderen. De scheidingsprocedure was wel al in gang gezet, maar nog niet afgerond. DenD schreef er al eerder over.

De vriendin had een kinderwens en samen besloten zij en de burgemeester daaraan invulling te geven. Inmiddels was de vrouw in verwachting van een dochtertje. Echter Weerwind vond een soulmate.

Een kennis van de vrouw die zwanger was zette het verhaal op internet. De fractievoorzitters in de Almeerse gemeenteraad vonden het geheel terecht een privékwestie.

Weerwind weg voordat de Floppiade begon

De vlucht naar het kabinet-Rutte voorkwam dat Franc Weerwind de kop van Jut werd voor het Foriade-debacle. Wie wel eens langs de A6 rijdt ziet daar een lege Floriade-parkeerplaats. Het drama gaat de Almeerders tientallen miljoenen euro’s kosten, maar ondertussen zit de burgervader hoog en droog in Den Haag. Datzelfde geldt ook voor voorzitter van de toezichthouders, Eric van der Burg. De VVD’er is nu staatssecretaris Asielzaken.

Weerwind werd in 2015 burgemeester van de groeigemeente. Wie er straks verantwoordelijk wordt gehouden voor de onvoorstelbare puinhoop die is achtergelaten door vertrekkende Floriade-bestuurders en -directie is afwachten. Misschien dat een meerderheid van de gemeenteraad nog een enquête kan afdwingen om de waarheid boven tafel te krijgen. Met minister Franc Weerwind (als het kabinet dan nog in het zadel zit) in de getuigenbank.

Tags

FRANC WEERWINDFRANK MASMEIJERKONING WILLEM-ALEXANDERNCRV

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck