Wie overleeft de haaienvijver van Hilversum?

Wie overleeft de haaienvijver van Hilversum?
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De televisiewereld is meedogenloos. Alleen de sterksten overleven in deze haaienvijver van kijkcijfers en moordende concurrentie. Na de zomerstop begint de strijd om de gunst van de kijkers pas echt. Welke presentatoren sneuvelen en voor wie staat de deur (nog) op een kier? 

Wendy van Dijk: Flopkoningin in de gevarenzone

Jarenlang waren Wendy van Dijk en Erland Galjaard een imponerend powerkoppel in de televisiewereld. Hij als de grote baas van RTL 4, zij als de sprankelende presentatrice van zijn primetime-programma’s. Alles wat Wendy aanpakte leek in goud te veranderen: Hart in aktie, Ushi, de succesvolle dramaserie Moordvrouw. Maar in 2019 verhuisden ze samen naar Talpa, waar John de Mol vol lof was over Wendy als ‘triple A-ster’ met haar indrukwekkende ervaring en bekendheid. Helaas bleek het tij te keren. De flops stapelden zich op voor Wendy. Programma’s als Cupido ofzo, Liedje op het eerste gezicht, Wendy & Chantal, Wie kent Nederland? en Flirty Dancing vielen bij de kijkers niet in de smaak. Zelfs haar laatste programma Ministars kon het tij niet keren. Volgens de showbizzkenners was Wendy alleen nog relevant bij Talpa vanwege haar relatie met Erland. Maar sinds Erland daar met haastige spoed is vertrokken, lijkt een televisie-exit nabij. Zelf lijkt ze de bui ook te zien hangen, want ze is drukker dan ooit met nevenactiviteiten. Onlangs kondigde ze een luxueus retreat aan op Ibiza, gevuld met yogalessen en wandelingen naar de geheime pareltjes van het eiland, helemaal in de kenmerkende stijl van Wendy. Zal Erland, als enthousiast amateur-dj, komen opdraven om plaatjes te draaien? 

Rob Kemps: Zijn laatste rondje?

Met zijn sprankelende optredens in De slimste mens in 2021 en zijn tv-onderonsjes met Matthijs van Nieuwkerk leek Rob Kemps de showbizz-wereld aan zijn voeten te hebben. Nederland knuffelde hem bijna dood, zo geliefd was hij. John de Mol rook vers bloed en haalde de tralala-feestartiest binnen bij Talpa met een vet contract. Hoewel zijn spelshow The Wheel roemloos ten onder ging, mocht hij Linda de Mol vervangen bij Ik hou van Holland, een echte ereklus. Maar oei, wat ging het mis met De 10 vragen! Wat bleek? De ‘meesterinterviewer’ kreeg zijn input via een oortje toegefluisterd. Alsof dat nog niet genoeg was, kwam ook uit dat hij al tien jaar op het podium staat te playbacken op de stem van iemand anders. Een flinke deuk in zijn imago. Zeker toen hij ook nog eens verwikkeld raakte in een privéschandaal waarbij hij zijn jonge gezin in de steek zou hebben gelaten vanwege een affaire met een
van zijn dansende Snollebollekes. Het hele optelsommetje van ontmaskerd tv-talent en gevallen gezinsman zou hem wel eens zijn kop kunnen kosten. Zo’n slimme vogel bleek hij dan toch niet te zijn. Het lijkt erop dat zijn allerlaatste rondje in de showbizz-wereld in zicht is.

Rapper Donnie: Wat kan hij rappen, hè?

Volksliedjes als Bon gepakt (met René Froger), Frans Duits (met Frans Duijts) en Bieber van de kroeg (met Mart Hoogkamer) leverden rapper Donnie de afgelopen jaren meer dan 100 miljoen streams op. Hij moet dan ook de schrik van zijn leven hebben gekregen van de horrorkijkcijfers van zijn tv-debuut bij SBS 6. Slechts 223 duizend mensen keken naar de eerste aflevering van De NIX Factor, waarna het programma meteen werd verbannen naar de nachtelijke uurtjes. Een ‘miljoenendebacle’ voor de zender, maar ook een tegenslag voor de nederrapper, die eerder wel scoorde met zijn programma Donnie aan de kook voor KRO-NCRV. Tv-columniste Angela de Jong, de vrees van menig tv-gezicht, was niet mals in haar kritiek: „Rapper Donnie kan niet presenteren. Hij had het steeds over ‘mensies’, wat hij 85 miljoen keer zei, en ‘feesie’ en ‘gabbers’.” Angela noemde het een format van niks. „Het is iets wat je bedenkt in een dronken bui en dan de volgende ochtend in de prullenbak gooit.” Is dat misschien de plek waar Donnies tv-contract belandt?

Eva Jinek: ‘Oh, mijn baas wil me spreken, word ik ontslagen?’

Bij de publieke omroep werd Eva Jinek geprezen als icoon in de wereld van de talkshows.
Haar charisma en betoverende presentatie maakten haar de onbetwiste godin van de Nederlandse televisie. Maar in 2020 waagde ze de sprong naar RTL 4, het leidde tot hoge verwachtingen en veel bombarie. Haar debuut was veelbelovend, maar al snel glipte haar kijkerspubliek weg als zand
tussen vingers. Tijdens een bijeenkomst gaf Eva, die tijdens haar zwangerschapsverlof wordt vervangen door Humberto Tan, toe dat haar carrière al vaker is ‘doodverklaard’. Maar een mogelijke exit uit de tv-wereld boezemt haar wel degelijk angst in. Als dochter van vluchtelingen is Eva altijd op haar hoede en denkt ze: ‘Ik moet oppassen, ik moet genoeg geld op mijn rekening hebben. Oh, mijn baas wil me spreken, word ik ontslagen?‘ Nu haar contract ter waarde van 1,2 miljoen euro bijna afloopt, breken er spannende tijden aan. Blijft ze na dit jaar bij RTL 4, ook al moet ze wellicht de helft van haar salaris inleveren als wisselgeld voor de lage kijkcijfers, of lonkt het zevenuurslot van NPO1? Eva verkeert nog altijd in de luxepositie dat ze die beslissing niet hoeft te laten afhangen van de grillen van de zenderbaas. In een interview verkondigde Eva dat ze dat ze pas na haar bevalling laat weten of RTL
op haar kan rekenen of niet. 

Marieke Elsinga: Kneuzenkermis of veelzijdig talent?

Marieke Elsinga, ooit de charmante sidekick van Humberto Tan op televisie, maakte met haar harde werk een succesvolle sprong naar RTL Boulevard. Maar vorig zomer nam ze een gedurfde stap. Na haar zwangerschapsverlof werd ze beloond met haar allereerste eigen grote show bij RTL: Alles is muziek.Marieke zag het helemaal zitten: „Het heeft alle ingrediënten om een succes te worden.” Maar niet iedereen was zo optimistisch. Zo deed Johan Derksen een sombere voorspelling: „Nu gaat die diskjockey, dat meisje, weer een show maken dat je met een emmer water en een stofzuiger muziek moet maken. Hoe bedenken ze het?” Op Twitter werd het programma genadeloos bekritiseerd als een ‘kneuzenkermis’. Ook de mannen van Vandaag Inside waren hard in hun oordeel. Zij waarschuwden dat het vroegtijdig van de buis gehaalde tv-fiasco de carrière van Marieke zou kunnen vernietigen, dat ze nooit meer geloofwaardig zou zijn. Ondanks deze domper lijkt Marieke vastberaden om zichzelf te blijven bewijzen als veelzijdig talent, maar of dat de zender nog langer als muziek in de oren klinkt?

Kalvijn Boerma

Met veel bombarie lanceerde John de Mol na twintig jaar broeden Avastars. De bedoeling was dat dit de springplank zou worden voor Kalvijn Boerma. In plaats daarvan belandde Kalvijn in een kijkcijferhel. Op de vraag of hij het tv-gedrocht als mislukt beschouwt, antwoordde Kalvijn ‘dat het misschien nog meer tijd nodig had om geperfectioneerd te worden’. Met zo’n bord voor je kop is het beter om terug te kruipen naar waar je vandaan kwam – de krochten van YouTube in dit geval.

Britt Dekker

Ze heeft sinds 2009 weten op te klimmen van het afvoerputje van reality-tv op RTL5 tot tv-prinses waar de rode loper voor werd uitgerold. Maar Britt Dekker lijkt zich te vergalopperen. Ze werd gecanceld bij De Oranjewinter, omdat ze  slaapverwekkend was, en ze zou ster-allures hebben gekregen. Waar is het junglemeisje gebleven dat riep: „Ik kan € 30.000 winnen – dat is dus bijna een miljoen!”? We missen je!

Jeroen van der Boom

Het was zijn grote trots, Hoge bomen, een ego-programma waarvoor hij Sylvie Meis en
Sonja Bakker zover kreeg dat zij hun hart uitstortten. Een kijkcijferfiasco, net als zijn show met rechtbankverslaafde Rachel Hazes, Hazes is de basis. Van der Boom laste vol schrik een pauze in, maar het lijkt erop dat niemand hem heeft gemist. De vraag is: is er nog wel plek voor hem op televisie, of
is deze Topper een Flopper?

Geraldine Kemper

Sinds Sterretje gezocht heeft Geraldine Kemper veel bereikt. Ze werkte zich op tot een icoon van BNNVARA met Spuiten en slikken en 3 op reis. Maar haar overstap naar de commerciëlen viel na een veelbelovende start vies tegen. Ondanks het winnen van de Televizier-Ster Presentatrice in 2020 wist ze met programma’s als Tussen de lakens met Geraldine, waarbij ze een gipsafdruk van haar vagina maakte, en Big Brother niet boven het maaiveld uit te steken. Geraldines uitspraken dat ze seks heeft gehad in een skilift werden afgedaan als aanstellerig en nep. Wel laat haar frivoliteit zien dat ze beter op haar plaats zou zijn op het oude BNNVARA-nest.

Tags

EVA JINEKHAAIENVIJVERHILVERSUMMARIEKE ELSINGARAPPER DONNIEROB KEMPSWENDY VAN DIJK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck