Willem-Alexander en Máxima: 25 jaar samen!

Jubileum Maxima en Willem-Alexander
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Het is deze maand precies 25 jaar geleden dat Willem-Alexander in Spanje oog in oog komt te staan met Máxima Zorreguieta. Het is het begin van een love story die hun leven zal veranderen.

In de jaren negentig lijkt het erop dat prins Willem-Alexander een toekomst tegemoet gaat met de Nijmeegse tandartsdochter Emily Bremers. Vier jaar lang zijn ze onafscheidelijk, maar volgens de geruchten vindt koningin Beatrix haar ‘schoondochter’ te ‘gewoontjes’. Uiteindelijk gooit Emily de handdoek in de ring en beëindigt de relatie. 

Geen goede start

Na zijn breuk met Emily Bremers maakt Willem-Alexander een aangeslagen indruk. Dat verandert pas als hij in april 1999 in het Spaanse Sevilla Máxima ontmoet. Toch verloopt de kennismaking stroef. Zij maakt foto’s en dat is zeer tegen de zin van Willem-Alexander. De prins heeft tijdens zijn romance met Emily een hekel gekregen aan opdringerige fotografen. Máxima herinnert zich later: ,,Dat was geen goede start.”

Onafhankelijk meisje

Toch vindt Willem-Alexander de charmante Argentijnse interessant genoeg om later dat weekend haar gezelschap op te zoeken en met haar te dansen. Al drie weken na de eerste ontmoeting in Sevilla treffen Willem-Alexander en Máxima elkaar in New York. ,,Ik was heel zenuwachtig toen de bel ging. Ik was namelijk vergeten hoe hij eruitzag”, vertelt Máxima later. Maar als ze hem ziet, blijkt de klik er nog. Vele ontmoetingen zullen volgen.

Naar Italië

Als Beatrix aan haar zoon vraagt waarom hij zij vaak in New York is, geeft Willem-Alexander toe dat hij een vrouw heeft ontmoet die zijn interesse heeft gewerkt: ,,Ze heet Máxima. Ze is Argentijns en ze woont in New York. Vertrouw op mij.” Oók Máxima is terughoudend tegenover haar ouders. Ze vertelt vader Jorge en moeder Maria wel dat ze iemand heeft leren kennen, maar verzwijgt dat het om de Nederlandse troonopvolger gaat. In de zomer van 1999 gaan ze samen naar in Italië, waar Beatrix en prins Claus vakantie vieren. Maar in het najaar van 1999 is het gedaan met de rust. 

,,Zo verliefd!”

De Volkskrant onthult dat de Nederlandse kroonprins verliefd is, waarna paparazzi op zoek gaan naar Máxima. In januari 2000 wordt ze in New York gefotografeerd door paparazzo Edwin Smulders. Een jaar later vraagt Willem-Alexander Máxima (na een schaatsles) ten huwelijk op de dichtgevroren vijver in de tuin van Huis ten Bosch. Ze hoeft er niet over na te denken: ,,Ik schreeuwde het bijna uit. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zo verliefd zou kunnen zijn op iemand”, vertelt ze later. De rest is geschiedenis…

Tags

KONINGIN MAXIMAWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck