Winkel van de maand

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Hans Jacobs

Paradijs voor naaiers

In 1967 begonnen de marktkooplieden Henny Vos en Jan van Erkel met een fourniturenzaak. Daarmee werd Jan, de Grote Kleinvakman geboren. Henny’s zoon Mark Vos is nu de baas, maar zijn vader en moeder zijn nog regelmatig in de zaak te vinden.

Heel veel jongeren kennen de betekenis van het woord fournituren niet meer. Mark zegt: ,,Het is een verzameling van accessoires die je aan kleren kunt vastmaken en dus bij het naaien van pas komen.”

Dan hebben we het over linten, band, garen, lapjes, ritsen, knopen, spelden, applicaties, naalden, drukknopjes enzovoorts.

De sortering is ongekend en superieur. Nee verkopen is in deze winkel op de gezellige markt aan de Albert Cuyp geen optie. ,,Het kan maar zo zijn dat we de grootste sortering van Nederland hebben. Niet zelden hoor je een juichkreetje als iemand een voorwerp vindt, dat hij of zij werkelijk nergens anders kon kopen. Wij hebben voorwerpen die al 40 jaar of langer niet meer worden gemaakt,” vertelt Mark.

Voor menige toerist is de winkel ook een belevenis. Mark zegt: ,,Dan komen ze eigenlijk alleen om te kijken, maar gaan meestal toch met iets weg.”

Dat kan een boa van 100 euro zijn, maar ook een drukknopje van een eurodubbeltje. Mark moet het met kleine bedragen verdienen.

Jan de Grote Kleinvakman www.jandegrotekleinvakman.nl

Albert Cuypstraat 203a

Amsterdam

Slaapmutsje ja of nee?

Het woord zegt het al: slaapmutsje. Drink een of meerdere borrels voor het slapen gaan en je valt heel snel in slaap. Een mutsje was vroeger overigens een vochtmaat van 15 cl, de maat van een kleine borrel.

Vroeger werkte ik voor De Telegraaf en tussen 23 uur en 2 uur ‘s nachts schreef ik vaak boeken. Tijdens het werken nam ik enkele borrels tot mij en blies een stuk of zes sigaretten weg. Ik moet zeggen, ik viel daarna als een blok in slaap, maar werd wel een uur of vier of vijf later wakker en zeker niet okselfris. Toen was het wel een uur of zeven, tijd om op te staan.

Onderzoeken tonen inderdaad aan dat je veel sneller in slaap valt, maar dat is van relatief korte duur. In de tweede helft slaap je slechter of helemaal niet dus het gebruik van alcohol verslechtert je totale slaap. Bovendien snurk je veel eerder. Alcohol en slapen is dus geen goede combinatie. Ik drink nu meestal alleen voor het avondeten enkele glazen en daarna niet meer. Het roken behoort ook tot het verleden en ik ga nu op tijd naar bed en slaap langer. Saai toch?

Tips van de maand

Mevrouw M. de Rooij uit Wouw is kleinbehuisd. Ze heeft nog maar weinig busjes en strooiers met kruiden in de keuken, want die gebruikt ze zo weinig dat deze kruiden vaak over de datum raken. Maar ze zweert wel Kip Pikant van Verstegen. ,,Dat kruid gebruik ik voor allerlei soorten vlees. Heerlijk door het gehakt, op de karbonaadjes, op de varkenshaas,

speklapjes en natuurlijk op kip en kalkoen en ook een beetje over gebakken aardappelen is het lekker.”

Kop: Kachelas

Ria van Poppel heeft een goedkope tip om de raampjes van de haardkachel schoon te maken. Ze schrijft: ,,Het kan met een vochtige doek, wat as van de kachel er op doen en ze worden weer brandschoon.” Het kan trouwens ook met een prop van een krant.

Kop: Antislip

Ria heeft in haar douche ook een matje tegen het uitglijden. Daar komt schimmel op en daarom legt ze het matje een nachtje in warm water met een stuk huishoudsoda. Succes verzekerd.

Kop: Antislip

Liddy neemt op vakantie altijd een stuk antislip mee om als matje in de gladde hoteldouche te gebruiken. ,,Sinds ik dit doe, ben ik nooit meer uitgegleden.”

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

Tags

HOBBYKOPENWINKELWINKEL VAN DE MAAND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck