Winter in Rome: een verademing…

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Een oase van rust is Rome natuurlijk nooit, maar wie in de winter afreist naar de hoofdstad van Italië zal merken dat hij of zij de stad meer voor zichzelf heeft dan in het drukke voorjaar.

Praatje

Rome is van de Romeinen in januari en februari. En dat heeft invloed op het humeur van de inwoners. Dat beetje meer ruimte geeft hen de gelegenheid de stad terug te claimen. Minder selfiesticks, meer ruimte op straat, het maakt dat ook de Romein weer oog krijgt voor zijn stad en zelfs af en toe tijd maakt voor een praatje.

In deze tijd van het jaar geen lange rijen voor het Colosseum of de Vaticaanse Musea en alle tijd om elk monument uitgebreid te bekijken. En dan hebben we het nog niet eens over de halflege terrassen, waar het er allemaal net iets minder hectisch toegaat.

Klimaat

En het klimaat is ook heerlijk, zeker in vergelijking met het gure Nederland. Dus terwijl de Romeinen nog elke ochtend hun dikke bontjassen, sjaals en mutsen van de kapstok halen (het is naar hun smaak immers winter tot ver in maart), is de milde temperatuur voor noordelingen reden om de jassen open te knopen en in de middag even een terrasje te pakken.

Tussendoor werken we op efficiënte wijze de vele bezienswaardigheden af. Daarbij laten we ons begeleiden door een Nederlandse gids. Hadelinde Brugge kwam in haar studietijd naar Rome om daar de liefde van haar leven te ontmoeten en nooit meer weg te gaan. Sinds lange tijd is ze officieel stadsgids en geeft ze op aanvraag privé-rondleidingen door delen van de stad.

Wij kozen voor het Colosseum en het Forum Romanum en trokken op aanraden van onze gids meer dan een halve dag vooruit. Bekend is natuurlijk dat het Colosseum het amfitheater in het hartje van het oude Rome ooit brood en spelen bood aan 65.000 inwoners, maar onze gids kleurt het allemaal in op een manier waardoor het Colosseum meer wordt dan een oude klomp steen. Zo vertelt ze smakelijk over hoe de rijken van Rome elkaar de loef afsteken door delen van het onderhoud van het monument te sponsoren. Oude politiek en nieuwe lopen door elkaar heen, en het geeft het bezoek behoorlijk meer glans.

Verborgen

De kleinste details van Rome blijven je verbazen. Neem het Forum Romanum. Een duizelingwekkende opgraving van het stadshart uit de oudheid. Het is niet voor te stellen dat tot in de jaren dertig dit deel volledig verborgen lag onder vervallen stadwijken.

Dictator Mussolini wilde een vrije laan creëren vanaf zijn paleis naar het Colosseum. Daar kwam het niet van. Want toen de wijken eenmaal platlagen stuitten archeologen op het Forum. Neem rustig de tijd om er rond de dwalen en kijkend door je wimpers kun je je voorstellen hoe de Romein in de oudheid moet hebben geleefd.

Vaticaanstad

Wie Rome bezoekt, kan niet om een bezoek aan Vaticaanstad heen. Deze kerkstaat in hartje Rome komt in januari bij van de hoogtijdagen rond Kerst. Dat wil niet zeggen dat er niets te doen is. Om de Sint-Pieter kan je niet heen. Voorwaarde is wel dat de schouders en knieën bedekt zijn, maar dat is in de koelte van januari geen probleem. De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische paleizen, die de kunstschatten van het Vaticaan bezitten. Je vindt er onder andere schilderijen van Leonardo Davinci, Carvaggio en Rafael. Dit is ook waar je de Sixtijnse Kapel vindt. De Vaticaanse Musea zijn gratis te bezoeken op de laatste zondag van de maand, dus profiteer daarvan als je toevallig in de beurt bent.

Aan het einde van de dag gaan we richting het centrum, waar we op loopafstand van elkaar de Trevi-fontein en het Pantheon vinden. We dwalen door de straatjes van deze oude stadswijk en wanen ons in het decor van het Rome zoals we dat kennen uit de films. De tegenstellingen zijn fascinerend. Een kakafonie van geluiden, langs scheurende scooters, maar ondertussen is de sfeer ontspannen, en lijkt niemand zich druk te maken. Al wandelend stuiten we uiteindelijk toch nog onverwacht op het Pantheon.

Deze tempel uit 125 na Christus is wereldberoemd. De bolle koepel met een gat in het midden (oculus) is bestand tegen aardbevingen. Het is de enige bron van licht, en dient als verbinding tussen de tempel en de hemel. Entree is gratis en eenmaal binnen rest niets dan bewondering voor de enorme bouwkunst van de Romeinen.

Fontein

We wandelen verder, kriskras door het gezellige stadshart. Tot we na de zoveelste bocht plotseling op een te klein ogend pleintje arriveren. Het decor van de Trevi-fontein, oftewel de Fontana die Trevi, zoals de Italianen zeggen. Deze barokke fontein, gelegen op Piazza di Trevi, werd gebouwd in de 18e eeuw en de fontein beeldt de god van de zee, Neptunus, uit op zijn strijdwagen richting de zee.

Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een muntje te werpen in de fontein, want wie de munt gooit zal ooit terugkeren naar Rome.

 

 

 

 

 

 

Tags

FEBRUARIREISROMETRIPVATICAANSTADWINTER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck