Zo maak je kranten: Britten pakken uit met Boris

Boris Johnson op de voorpagina|||||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Zo maak je dus kranten. Laat dat maar aan de Britten over! Het (aanstaande) vertrek van premier Boris Johnson is al dagenlang voorpaginanieuws. Gisteren was het dan zo ver en vanochtend was er de apotheose op de voorpagina’s. Alle registers werden door de krantenredacties opengetrokken. Twee jaar Johnson eindigt in juweeltjes van frontpages.

Johnson (welbespraakt, erudiet, ondeugend, liegend, mediageniek) beleefde de afgelopen weken zijn Waterloo. De voormalig journalist verloor al eerder een groot deel van de steun van zijn partijgenoten na alle leugens over de corona-feestjes en de rest van alle onverkwikkelijke affaires. Maar nu was de maat dus echt vol en vertrokken maar liefst 50 leden van zijn kabinet.

Robots

De aanpak van de Britse krantenredacties verschilt enorm van de Nederlandse kranten. Voor een groot deel zijn de Nederlandse papieren kranten gerobotiseerd. Dat betekent dat alle pagina’s dag in dag uit via een vast format, met hier en daar een enkele afwijking, worden opgemaakt. Daarmee is het meteen ook eenheidsworst.

De Britse collega’s daarentegen gaan anders te werk, vooral aangespoord door hun uitgevers. De Britten kopen hun krant op straat of in de kiosk. Dus elke dag is een spannende voorpagina noodzaak voor de omzet.

De Nederlandse uitgevers zagen hun losse verkoop de laatste tien jaar als sneeuw voor de zon verdwijnen en verkopen de krant vooral via abonnementen. Veel verkooppunten zijn de laatste jaren gesloten (sigarenwinkels) en de prijs voor een krant is enorm gestegen. De bezorging ligt nu ook onder druk door het tekort aan bezorgers en de lagere kosten die in rekening worden gebracht voor een internetversie van de krant.

Terug naar de Britse voorpagina’s. Sommige Britse kranten zijn vanochtend hardvochtig en pakken Boris Johnson keihard aan. Andere kranten zijn milder. De Daily Express bedankt de premier voor zijn bewezen diensten.

Daily Express

,,Je gaf ons onze vrijheid terug”, waarmee gedoeld wordt op de uiteindelijk succesvolle Brexit-operatie onder leiding van Boris. De Britten verlieten de Europese Unie mede vanwege het gedram van Johnson. Uiteraard is er in de krant veel ruimte voor zijn vrouw Carrie, zoontje Wilfred en de baby. En wordt er volop gespeculeerd wie Boris opvolgt.

In maar liefst 17 pagina’s wordt er afscheid genomen van de markante Johnson. Columniste Carole Malone noemt Boris een ‘rockstar’. ,,Hij zou zo maar zelfs de architect kunnen zijn van zijn eigen destructie. Maar hij heeft een levensenergie die we niet kunnen negeren. Groot-Brittannië zal het nog zwaar te verduren krijgen zonder hem.”

Independent

Ook de Independent levert een prachtige pagina 1 af. Boris Johnson op de rug gefotografeerd, maar wel met een kritische kop. Want Boris blijft de komende tijd op zijn post in Downingstreet 10, zijn ambtswoning. Volgens deze krant is Ben Wallace de grote favoriet om Johnson op te volgen, maar de opvolgingsstrijd zou ook wel eens kunnen uitmonden in een bloedbad bij de Conservatieven.

Fijntjes wordt er ook nog herinnerd aan een factuur van ruim 200.000 Britse ponden voor de zogeheten ‘behang-affaire’. Het echtpaar Johnson richtte hun appartement in voor dit bedrag omdat ze iets bijzonders wilden.

The Guardian

The Guardian laat een moment zien van emotie tijdens de zes minuten durende aankondiging van Johnson gistermiddag dat hij zou gaan vertrekken. De ogen zijn een fractie van een moment gesloten. De foto werd gekozen omdat hij past bij de kop: ‘Het is (bijna) over’. De knipoog is tekenend voor de humor van de Britse krantenmakers. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse collega’s. Daar is het grijsheid troef en een grapje wordt er zelden gemaakt vanwege de Calvinistische inslag bij de redacties.

Hier wordt vooral Rishi Sunak getipt als opvolger, maar worden er maar liefst 19 pagina’s besteed aan het vertrek van Boris.

Daily Star

De Daily Star brengt een fake-agenda van Boris Johnson, die zelfs wordt afgebeeld met een clownsneus. Er wordt flink zout in de wond gestrooid van de premier. Er wordt verwezen naar de uitgaven voor de inrichting van zijn appartement, de coronafeestjes en de aankoop van een hond. Op pagina 3 vinden we hier nog steeds een schaars gekleed model (Amber) afgebeeld, terwijl op pagina 4 Johnson hard wordt aangepakt. ‘BOZO CLOWN AND OUT’. Zo doe je dat dus als redactie. Weer een pagina verder wordt in grote diapositieve letters afgevraagd: Wie is de nieuwe idioot?

DAILY RECORD

De Daily Record zet alle schandalen van Boris Johnson nog eens even op een rij en komt tot de conclusie: Slechtste premier ooit. Johnson wordt ‘schaamteloos’ genoemd. Ook de Conservatieve partij wordt gekielhaald op pagina 2 en 3: Party of Shame. Grappig is ook de woordspeling: BorExit, een verwijzing naar Brexit.

Maar daar blijft het niet bij. Johnson krijgt een nieuwe koosnaam van de redactie: Kapitein Chaos.

Tags

BORIS JOHNSONKRANTEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck