Zó werd prins Andrew paleisparia!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

Hij stond met zijn rug tegen de muur. Om strafvervolging te voorkomen, moest hij diep in de buidel tasten en een schikking treffen met zijn vermeende slachtoffer. Prins Andrew is nog altijd op vrije voeten, maar hij zit tegelijkertijd gevangen in zijn eigen beerput. In het paleis is hij niet meer welkom. Er is maar één persoon op wie Andrew kan blijven rekenen…

Afgelopen januari was er aan het Britse hof opeens sprake van een ‘personeels-tekort’. Koning Charles moest voor een prostaat ingreep naar het ziekenhuis en maakte kort daarna bekend dat hij kanker heeft. Diezelfde periode onderging prinses Catherine een buikoperatie en liet prins William weten dat hij tijdens de ziekenhuisopname van zijn vrouw géén officiële taken zou vervullen. Aan het Britse hof was er in die turbulente weken niemand, maar dan ook werkelijk niemand die dacht dat prins Andrew (1960) wellicht één van de verplichtingen zou kunnen overnemen. Door de aanhoudende seksbeschuldigingen is de rol van Andrew uitgespeeld; de broer van koning Charles is een paleisparia geworden. 

Kwetsbaar

Ooit was hij de oogappel van wijlen koningin Elizabeth, maar ook de favoriete royal van heel veel gewone Britten. Andrew was een charmant en stoer buitenbeentje. Hij ging niet studeren, maar werd helikopterpiloot bij de RAF. Ondanks Elizabeths bezwaren, nam hij in 1982 als piloot actief deel aan de Falklandoorlog. Terug in het VK werd hij als een held verwelkomd. Later zou Andrew zeggen dat de oorlog tegen de Argentijnen hem had veranderd, dat hij terugkeerde als een man met volledige kennis van menselijke kwetsbaarheid en lijden”. Pijnlijk: Andrew kwam juist in opspraak omdat hij absoluut géén empathie zou hebben met andermans kwetsbaarheid en lijden. De prins zou zich namelijk hebben vergrepen aan tenminste één (destijds) kwetsbare tiener. 

Seksslavin

Het was de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein die de kwetsbare meisjes beschikbaar stelde. Sinds de jaren 90 waren Epstein en Andrew bevriend. In 2010 werden ze samen gefotografeerd. Pikant, want Epstein had toen net dertien maanden in de cel gezeten vanwege betaalde seks met een minderjarig meisje; die celstraf had hem niet   afgeschrikt. In de jaren daarna bleef hij jonge meiden misbruiken. Ook vrienden mochten van hun ‘diensten’ gebruik maken. Het was Virginia Roberts Giuffre die de naam van Andrew noemde. Virginia vertelde dat ze als zeventienjarige een seksslavin was voor Epstein en dat ze tot drie keer toe het bed moest delen met de prins. ,,Het was walgelijk. Hij stond op, bedankte en liep weg terwijl ik op het bed zat. Ik voelde me angstig, beschaamd en vies. Mijn misbruik was een cadeau voor hem.”  

Miljoenenschikking 

Andrew heeft altijd ontkend dat hij seks met Virginia heeft gehad: ,,Ik kan me niet herinneren deze dame ooit te hebben ontmoet.’’ Maar er circuleert wel een foto waar zij beiden op staan; ook trof hij een miljoenenschikking met Virginia. De prins zou 12 miljoen pond, zo’n €14 miljoen, hebben betaald. Twee jaar geleden moest hij ook zijn militaire titels en beschermheerschappen inleveren en sindsdien maakt hij geen gebruik meer van de aanspreektitel Zijne Koninklijke Hoogheid. Andrew, ooit de stoere oorlogsheld, is voor altijd van zijn voetstuk gevallen. Dat een seksschandaal daaraan ten grondslag ligt, zal menig royalty watcher echter niet verbazen.  

Paparazzi

Al in de jaren tachtig was Andrew, destijds zelf nog een twintiger, een notoire rokkenjager die zijn dagen en nachten sleet met beeldschone vrouwen, onder wie fotomodellen en actrices. Met de Amerikaanse softporno-actrice Koo Stark had hij zelfs een korte relatie. Het was de Britse Sarah Ferguson (Fergie) met wie hij uiteindelijk in 1986 in het huwelijk trad. Het stel kreeg twee dochters, Beatrice en Eugenie, maar Fergie weigerde de rol van brave huismoeder te spelen. Steeds weer kwam ze door haar gedrag op de voorpagina’s van de tabloids. Het hek was echt van de dam toen ze tijdens haar vakantie in Saint-Tropez (in 1992) door paparazzi werd betrapt. Ze lag bij het zwembad en de Amerikaanse zakenman
John Bryan kuste liefkozend haar tenen.

Hogere kringen

In 1996 was hun huwelijk voorbij. Fergie mocht wel gebruik blijven maken van Andrews woning en andere voorzieningen, mits ze discreet zou zijn. Zelf werd Andrew na de breuk door Epsteins rechterhand Ghislaine Maxwell uitgenodigd voor een bezoek aan diens riante New Yorkse huis. Eenmaal in Manhattan maakte Andrew steeds vaker zijn opwachting op feestjes en partijen van de hogere kringen.
In die kringen zal de prins nu waarschijnlijk niet meer welkom zijn. Alleen ex-vrouw Fergie blijft hem onvoorwaardelijk steunen: ,,Ik sta voor honderd procent achter Andrew.” Fergie noemt Andrew consequent ,,de beste man ter wereld” en zei ooit dat ze haar trouwring pas afdoet als ze opnieuw gaan trouwen. ,,Ik zou mezelf onder een bus gooien voor Andrew.”

Tags

PRINS ANDREW

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck