Acteur William Shatner (90) als oudste mens ooit naar de ruimte

Door: DitjesDatjes
13-10-2021

Acteur William Shatner, die tientallen jaren de hoofdrol speelde in Star Trek, is woensdag op 90-jarige leeftijd naar de ruimte gegaan. De Canadees is de oudste mens die ooit de aarde heeft verlaten. Een commerciƫle raket bracht Shatner en drie andere passagiers naar een hoogte van ongeveer 107 kilometer, net buiten de dampkring.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Op het hoogtepunt konden Shatner en de anderen een paar minuten lang voelen hoe het is om gewichtloos te zijn. Ze zweefden door het vaartuig, en wanneer ze uit een raam keken zagen ze de kromming van de aarde en de eindeloosheid van het heelal. Zo’n tien minuten na vertrek landde de capsule veilig op aarde.

Shatner is een van de passagiers van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, een van de rijkste mensen op aarde. De raket New Shepard steeg op vanaf een lanceerbasis in het westen van Texas. De vlucht zou eigenlijk op dinsdag plaatsvinden, maar was een dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

Shatner speelde van 1966 tot 1994 in Star Trek. Hij vertolkte de rol van Captain James T. Kirk, bevelhebber van ruimteschip USS Enterprise.

Een van de medepassagiers van Shatner was Blue Origin-medewerker Audrey Powers. Zij werkte eerder als vluchtleider bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Australische ondernemer Chris Boshuizen ging ook mee. Ook hij werkte eerder voor de NASA en begon daarna het bedrijf Planet Labs, een bedrijf dat de aarde met satellieten in de gaten houdt. De vierde ruimtetoerist was de Amerikaan Glen de Vries, topman van medisch onderzoeker Medidata.

Het is de tweede keer dat Blue Origin zo’n ruimtevlucht uitvoerde. In juli ging Bezos zelf mee aan boord. Zijn reisgenoten waren zijn broer (waardoor zij als eerste broers ooit samen in de ruimte waren), de 82-jarige Wally Funk (destijds nog de oudste mens ooit in de ruimte) en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen (de jongste mens ooit in de ruimte en de vierde geboren Nederlander).

 

BuzzE

 

 

Meer DenD