Actrice Carol Channing (Hello Dolly) overleden

LOS ANGELES – Actrice Carol Channing is op 97-jarige leeftijd overleden. Channing werd wereldberoemd met haar vertolking van koppelaarster Dolly Levi in de hitmusical Hello Dolly!. Voor deze rol ontving de actrice in 1964 een Tony Award. Zij keerde in haar carrière meerdere malen terug in de rol.

Haar grote doorbraak kwam vijftien jaar eerder, toen zij de rol van Lorelei speelde in de musical Gentlemen Prefer Blondes. Zij zong onder meer het beroemde nummer Diamonds are a girl’s best friend, het lied dat later in de filmversie werd vertolkt door Marilyn Monroe.

Hoewel zij zich vooral op toneel en musical richtte, was Channing ook te zien in een aanzienlijk aantal films en series. Ze kreeg in 1967 een Oscarnominatie en een Golden Globe voor haar rol in de romantische komedie Thoroughly Modern Millie.

Zeven decennia

De actrice bleef tot op hoge leeftijd werken; haar carrière omspant zeven decennia. Haar grote verdiensten voor de Amerikaanse cultuurwereld werden bekroond met diverse oeuvreprijzen. In 1981 werd Channing toegevoegd aan de prestigieuze American Theatre Hall of Fame en in 1995 kreeg de actrice een Lifetime Tony Award. Zij schreef een autobiografie, Just Lucky I Guess, en er werd een documentaire over haar werk en leven gemaakt, Larger than Life.

Channing trouwde in totaal vier keer. Het langste huwelijk was met haar manager Charles Lowe, met wie zij 42 jaar getrouwd was. In 1998 vroeg Channing een scheiding aan; Lowe overleed voordat deze door de rechter werd bevestigd. De actrice verweet haar echtgenoot dat zij hem emotioneel mishandeld had en haar financiën niet goed had beheerd.

Channing stierf aan de gevolgen van meerdere beroertes die zij het afgelopen jaar had.

 

BuzzE