Afgang D66-Kamerlid Smeets naar de uitgang

D66
Door: Jos La Grande
15-04-2021

Sydney Smeets, het D66-Kamerlid dat na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag zijn Kamerlidmaatschap inleverde, keert ook niet meer terug bij het advocatenkantoor van mr. Gerard Spong.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De strekking van het persbericht van het advocatenkantoor: Smeets is bij ons vanaf 1 mei niet meer in dienst.

Dat is opnieuw een domper voor de bekende advocaat die in het verleden actief jongeren in de homowereld benaderde, met wie hij intensief contact zocht.

Smeets kwam onder vuur te liggen vanwege zijn amoureuze activiteiten, waarbij er sprake was van ongelijke verhoudingen.

Verhalen bekend bij D66

De verhalen waren bij zijn partij D66 al bekend voordat Smeets werd beëdigd als lid van de Tweede Kamer. Het is niet de eerste keer dat er een rel zich voordoet bij de Democraten, want ook een andere MeToo zaak werd al onderzocht. Bewijzen konden in die zaak niet worden gevonden, wel werd geconstateerd dat er een nogal ‘losse’ sfeer bestond in de partij.

Smeets in zijn verklaring van vanavond: ,,De afgelopen dagen zijn er berichten naar buiten gekomen. Meerdere mensen verklaren contact met mij als ongewenst te hebben ervaren. Zoals ik ook gisteren al zei, ben ik daar erg van geschrokken, omdat het nooit mijn intentie is geweest.”

Record gebroken

Smeets is waarschijnlijk het kortst zittende Kamerlid uit de geschiedenis. Het functioneren van Smeets, die voor zijn partij de lhbti-portefeuille kreeg, zou onmogelijk zijn geworden als hij de zetel niet had opgegeven.

,,Na de rollercoaster van gisteren staat vandaag voor mij voorop dat ik wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van de partij schade wordt toegebracht. Daarom heb ik, na overleg met Sigrid Kaag, de Kamervoorzitter laten weten dat ik per direct mijn zetel ter beschikking stel en terugtreed als Kamerlid.”

,,Deze stap doet mij pijn. Ik vond het ongelooflijk eervol om Kamerlid te mogen zijn. Het was helaas maar van korte duur.”

Meer DenD