Albert Verlinde hoopt met Anastasia op ‘Broadway aan Zee’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De cast van de Broadway-musical Anastasia kijkt er al maanden reikhalzend naar uit: de grote première in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Zondagmiddag is het eindelijk zover. Voor Stage Entertainment-directeur Albert Verlinde een spannende moment. “Nu moet iedereen laten zien wat ze kunnen.”

Premières zijn voor Verlinde, die eerder ook Mamma Mia! en The Lion King produceerde, niet nieuw. Gespannen is hij wel. “Het is toch een soort sportwedstrijd waarin het allemaal moet gebeuren”, legt Albert uit. “De training kan goed zijn, maar er is maar één moment dat de jury erbij zit.” Volgens hem is dit het moment waarop iedereen, zowel de cast als de crew, moet presteren op de toppen van zijn kunnen. “Het allerbeste laten zien wat er in je zit. Maar ook weer niet overdreven.” Grappend: “Het moet niet zo zijn dat je de show steelt.”

Anastasia vertelt het levensverhaal van de laatste Russische tsarendochter Anya Romanov, die de moord op de tsaar en zijn gezin overleeft. Anya, vertolkt door Tessa Sunniva van Tol, groeit op als wees en gaat op zoek naar haar familiegeschiedenis. Op de hielen gezeten door de meedogenloze Sovjet-officier Gleb (gespeeld door René van Kooten) vlucht Anya naar Parijs en valt ze voor Dmitry (een rol van Milan van Waardenburg).

Rijke kostuums

De musical is de opvolger van de The Lion King, die in Nederland meer dan 1,7 miljoen bezoekers mocht verwelkomen. In juli viel na drie jaar en 1139 voorstellingen het doek. Dat die Disney-musical zo’n groot succes was, zorgt wel voor wat extra druk bij de nieuwe show. “Het is toch een grote, nieuwe titel die niemand kent”, zegt Verlinde over Anastasia. “Natuurlijk is dat spannend. Met The Lion King zijn we behoorlijk verwend, dus een lesje in nederigheid is wel op zijn plek. Maar na meer dan 1100 voorstellingen was het tijd voor een nieuw avontuur.”

Naast een Nederlandse versie van Anastasia komen er ook producties in onder meer Australië, Japan en Mexico. Met de musical, gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm uit 1997, hoopt Albert een nieuwe grote “Scheveningen-musical” in handen te hebben. “Dan denk ik aan een musical met rijke kostuums, grote decors en een live orkest. Dat heeft dit allemaal. Het heeft echt allure. Ik wil dat Scheveningen eigenlijk een soort Broadway aan Zee wordt.”

Showstop

De acteurs stonden begin september voor het eerst op het toneel met Anastasia. Die try-outs zijn goed verlopen en ook de eerste reacties zijn positief. “Het publiek is enthousiast, de zalen zitten vol. Ik heb er alle vertrouwen in”, zegt Verlinde resoluut.

Bang dat op het moment suprême dingen mis gaan, is hij dan ook niet. “Het ergste dat er mis kan gaan is dat iemand een zin vergeet, dat er technisch iets mis gaat of dat het decor niet draait, maar dat is te overzien”, relativeert de 58-jarige Verlinde. Een showstop zou hij overigens wel heel erg vinden. “Dat klop ik op alles af. Maar ook zoiets brengt de spelers weer dichter tot elkaar. En die hebben zoveel gerepeteerd dat ze wel weten hoe ze daar mee om moeten gaan. Dus nee, eigenlijk kan er niks misgaan.”

Bovendien heeft Albert altijd een speciaal ‘ritueel’ voorafgaand aan een première. “De cast spreekt hun kreet uit en ik hou een toespraak. En daarna stuur ik iedereen op tijd naar zijn of haar kleedkamer zodat ze nog even hun rust kunnen pakken.” Voor hem zit er dan nog maar een ding op. “Ik kan dan alleen nog maar in de zaal gaan zitten en hopen dat alles goed gaat.”

 

 

 

 

Tags

ANASTASIAMUSICAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck