Algemeen stukje

Door: Hans Jacobs
23-02-2019

Er zijn van die wijnen of druivensoorten die u niet zo vaak drinkt. Maar soms is het juist wel leuk om even buiten de gebaande paden te gaan en eens wat nieuws te ontdekken. Wie weet ontdekt u iets wat uw nieuwe favoriet kan worden!

Ik heb drie wijnen uitgezocht die niet heel erg bekend zijn bij het grote publiek, maar zeer zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. De druivensoorten Gewürztraminer en Viognier zie je nog wat minder, maar wel steeds vaker in bijvoorbeeld de horeca. En wijnen uit Portugal zie je ook niet zoveel maar de Adega de Vila Real uit Portugal is echt een topwijn die wel eens in de spotlights mag staan.

Laatst op een wijnproeverij kreeg ik sinds lange tijd weer eens een Viognier voorgeschoteld. En eigenlijk vind ik het jammer dat deze druivensoort nog niet zo bekend is. Als u vaak Chardonnay drinkt en je wil eens wat anders dan is dit namelijk een erg goede vervanger. Ook een volle wijn en het barst van het fruit.

Een Gewürztraminer, deze komt uit de Elzas in Frankrijk is een super combinatie met Oosterse gerechten. Dit komt omdat deze wijn lichte kruidigheid heeft maar toch super fruitig en een heel licht zoetje.

Probeer af en toe eens wat nieuws en wie weet ontdekt u wel je nieuwe favoriete wijn!

Helfrich Gewürztraminer

Fruitig met aroma’s van abrikoos, lychee en een subtiel restzoetje. Uniek en complex van smaak maar dit alles in precies de juiste balans.

Lekker bij: Als aperitief, bij Oosterse en kruidige gerechten en bij schimmelkazen.

Adega de Vila Real Premium Tinto

Topwijn uit de Douro (het noorden van Portugal). Vol met aroma’s van bramen en tonen van donker fruit, kruiden en chocolade. Deze wijn wint keer op keer diverse internationale wijncompetities, waardoor de fles vol geplakt is met gewonnen medailles.

Lekker bij: Perfecte begeleider van geroosterd vlees en stevige barbecuegerechten.

Domaine de Sérame Viognier

Delicate witte wijn uit de Languedoc in Zuid-Frankrijk. Deze biologische Viognier is zeer aromatisch, met tonen van bloemen, abrikoos en nectarines. Mooie zuren behouden het frisse karakter. Probeer deze eens in plaats van een Chardonnay, het zal je verrassen!

Lekker bij: Aziatische gerechten, curry, sushi, varkensvlees en kip.

Meer DenD