Als je hond niet luistert

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het commando ‘hier’ is één van de belangrijkste commando’s die we honden moeten leren. Om uw hond veilig los te kunnen laten lopen, moet u er tenslotte op kunnen vertrouwen dat hij komt als u hem roept. Als uw hond regelmatig weigert te komen, is het goed om na te gaan wat hier de oorzaak van is.

Door Marieke van der Burgt

Het kan zijn dat het commando niet goed is aangeleerd of dat de beloning uitblijft. Een beloning kan door een hond ook als niet sterk genoeg worden ervaren. U heeft concurrentie van veel omgevingsprikkels: geurtjes, wild, andere mensen of honden. Dit zijn allemaal interessante afleidingen. Is uw beloning niet sterk genoeg, dan kan het negeren van het commando dus zeer zelf belonend zijn voor uw hond. Soms wordt het commando eindeloos herhaald zonder dat de hond ernaar luistert. Het verliest dan zijn waarde en betrouwbaarheid. In dit geval kan het nodig zijn een nieuw woord aan te leren als commando.
Verder betekent het commando ‘hier’ voor veel honden vaak einde van de pret. Bijvoorbeeld omdat een hond na het roepen meteen wordt aangelijnd. Soms wordt er op de hond gemopperd als hij uiteindelijk na lang roepen komt. In beide gevallen kan een hond steeds minder gemotiveerd raken om bij u te komen.

Al met al is de oefening ‘hier’ een kwestie van zorgvuldig aanleren, opbouwen en uitbouwen. Ook zult u het commando de rest van het leven van uw hond moeten blijven onderhouden.

Tips

 1. Voorkomen dat het fout gaat
  Het is in eerste instantie belangrijk te voorkomen dat uw hond leert dat hij uw commando kan negeren. Dit kunt u doen door in situaties waarin u er nog niet op kunt vertrouwen dat uw hond naar uw commando luistert, gebruik te maken van een lange lijn. Een vaste lijn van een meter of 10 zorgt ervoor dat uw hond wat vrijheid heeft zonder dat hij er vandoor kan gaan.
 • Opbouwen van afleidingen
  Om uw hond te leren altijd naar u toe te komen als u roept, zult u moeten beginnen met oefenen in een prikkelarme omgeving, dus met weinig tot geen afleidingen. Denk hierbij aan de gang in uw huis of in de achtertuin. Als uw hond het commando in deze omgeving zeer betrouwbaar beheerst, kunt u stapje voor stapje de moeilijkheidsgraad opbouwen door steeds meer en moeilijkere afleidingen op te gaan zoeken.
 • Plaatsgebonden leren
  Als een hond een commando leert, koppelt hij dit in eerste instantie aan de plaats waar dit commando met hem geoefend wordt. Als hij het commando op een bepaalde plek goed opvolgt, wil dit dus nog niet zeggen dat hij dit ook op andere plekken zal doen. Om ervoor te zorgen dat uw hond overal naar uw commando gaat luisteren is het daarom belangrijk om op veel verschillende plekken dezelfde oefening te herhalen.

 

Tags

DIERENRUBRIEKHONDENNIETTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

 • Dirk
 • Brookland
 • LAM jouw museum
 • Dirck