Amsterdamse Femke Halsema blijkt nooit eerder bij SAIL te zijn geweest

Halsema
Door: Jos La Grande
27-08-2019

Burgemeester worden van de hoofdstad van Nederland zonder dat je ooit in je leven bij het nautische evenement SAIL aanwezig bent geweest.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Dat is Femke Halsema, die inmiddels 24 jaar in Amsterdam woont, overkomen.

Want de GroenLinks-burgemeester moest gisteren, in het bijzijn van prins Maurits en commissaris van de Koning van Noord-Holland Arthur van Dijk, toegeven dat ze het grootste waterevenement in Mokum dat eens in de 5 jaar wordt georganiseerd tot dusver links heeft laten liggen.

Rijkdom

„Het makkelijkste antwoord is: ik heb iets goed te maken”, zegt Halsema tegen De Telegraaf. „Het is zoals veel Amsterdammers ook nooit naar het Anne Frank Huis zijn geweest. Het hoort bij de rijkdom van de stad, maar het gaat langs je heen.”

Foto: Flickr

Liefde voor de stad en waardering voor de geschiedenis van Amsterdam is nauw verbonden met de historie van de hoofdstad. Uitgerekend zorgt SAIL ervoor dat de geschiedenis van de stad letterlijk weer boven water komt. Tijdens het SAIL-evenement (een week in de 5 jaar) moet je als Amsterdammer echt moeite doen om NIET naar SAIL te gaan. Halsema had SAIL vier keer kunnen bezoeken.

Bijeenkomsten

Halsema ontkomt niet aan representatieve verplichtingen tijdens SAIL, waar talloze recepties en bijeenkomsten worden georganiseerd waar de burgemeester als boegbeeld niet mag ontbreken. Haar voorganger Eberhard van der Laan was altijd een uitstekend gastheer. Maar druk is het uiteraard wel voor de eerste burger van de stad, die het netwerken ook leuk moet vinden.

Femke Halsema

Halsema’s collega wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks heeft al snel na zijn installatie het loco-burgemeesterschap neergelegd omdat hij zich met de inhoud wil bezighouden en niet met het knippen van linten.

Tallships

Tijdens de aftrap van het SAIL-spektakel dat volgend jaar wordt gehouden op Het IJ met meer dan 40 zogeheten tallships en in totaal 600 schepen werd nog de klok geslagen dat er nog wel een paar sponsors over de brug moeten komen om ook de begroting te kunnen bekostigen van het evenement. Ook het aantal vrijwilligers moet nog worden aangevuld.

Volgens de nieuwe SAIL-directie is het evenement geschikt om culturen bij elkaar te brengen.

Meer DenD