Oude tijden herleven in Hilversum: Van Dam naar publieke omroep!

Door: Caroline Vlietstra
04-07-2017

PvdA’er Martijn van Dam maakt vanaf september deel uit van de raad van bestuur van de NPO.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Dat is opmerkelijk, want Van Dam (39) is nu nog demissionair staatssecretaris van Economische Zaken. Eerder was hij Tweede Kamerlid en werkte hij na zijn studie technische bedrijfskunde bij Philips Lighting.

Argwaan

Met veel argwaan wordt gekeken naar politici die tijdens de fase dat ze nog een politieke functie uitoefenen zich bezighouden met solliciteren. In het geval van Van Dam was er sprake van een sollicitatieprocedure. In het verleden deden zich ook rond minister Eurlings (Verkeer) geruchten de ronde dat hij al tijdens zijn ministerschap afspraken zou hebben gemaakt met de KLM over een topfunctie. Dat laatste bleef Eurlings altijd ontkennen.

Baantjesjagen?

Voor Van Dam geldt nu dat hij nu niets te maken heeft met de publieke omroep, maar dat was in het verleden dus anders. Toen was hij woordvoerder media en had hij directe contacten met de NPO en met de private partijen in de mediawereld. De publieke omroep was in het verleden bovendien een bolwerk van ex-politici die na hun actieve loopbaan een baantje kregen in Hilversum. Voormalig staatssecretaris Marcel van Dam werd bijvoorbeeld voorzitter van de Vara.

Behalve Van Dam zitten ook Shula Rijxman en Jaap Kooij in de raad van bestuur

Van Dam noemt het ,,een voorrecht’’ om voor de NPO te gaan werken. ,,Vanuit mijn passie voor innovatie en technologie en mijn overtuiging van het belang van een sterke publieke omroep, zal ik gaan bijdragen aan een moderne media-organisatie die nieuwe technologie benut om kijkers en luisteraars op alle platforms zo goed mogelijk te bedienen’’, aldus Van Dam in een plichtmatig betoog.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD