Bas van Toor: ,,Ik was klinisch dood”

474

Bas van Toor zal nooit meer als clown Bassie optreden. Vanwege zijn verslechterde gezondheid heeft de 82-jarige entertainer besloten te stoppen, vertelt hij aan Weekend.

Dag vriendjes en vriendinnetjes

,,De oude huppelende Bas word ik nooit meer”, zegt Bas. ,,Mijn pruikje, mijn rode neus en mijn flapschoenen liggen voorgoed in een koffertje opgeborgen op zolder. Dag vriendjes en vriendinnetjes, de jaren die me nu nog resten wil ik genieten van mijn vrouw Coby, van mijn kinderen en onze vrienden. Bassie is niet meer, het is vanaf nu alleen nog Bas.”

Het leven van Bas hing de afgelopen maanden aan een zijden draadje vanwege complicaties na een operatie aan zijn halsslagader. ,,Ik ben zelfs klinisch dood geweest, doordat ik een hartstilstand kreeg en dreigde te stikken“, zegt hij. Na maanden revalideren mocht Bas afgelopen week weer naar huis. ,,Heel fijn. Maandenlang heb ik hiervan gedroomd. Alleen al het feit dat ik gewoon iets tegen Coby kan zeggen, maakt me intens gelukkig.”

Toilet

De tijd dat Bas in een revalidatiecentrum moest verblijven was verschrikkelijk. Als verpleegsters hem naar het toilet brachten had hij geen aandrang, en wanneer hij vreselijk nodig moest was er niemand te bekennen. ,,Aan het personeel lag het niet. Die meiden lopen het vuur uit hun sloffen en doen wat ze kunnen om het voor de patiënten zo gerieflijk mogelijk te maken.” Hij vindt zijn verblijf in het centrum het meest vernederende wat hij ooit heeft meegemaakt. 

Het was niet de eerste keer dat de clown van het bekende duo Bassie en Adriaan langere tijd in de lappenmand zat. In 2016 werd hij getroffen door een auto-immuunziekte waarbij verlammingsverschijnselen optraden. Na maandenlange intensieve therapie herstelde Bas.