Beyoncé neemt nummer opnieuw op na grote kritiek

Beyonce haalt woord uit song
Door: Charlotte Wijnen
02-08-2022

Beyoncé heeft na zes jaar een nieuw album uitgebracht. Hoewel ze veel lovende reacties van fans heeft gekregen, is er ook veel kritiek. De zangeres ligt zwaar onder vuur omdat ze in één van haar nummers een ‘denigrerende’ term gebruikt. De grote ophef heeft haar doen besluiten het nummer opnieuw op te nemen.

Fans hebben maar liefst zes jaar moeten wachten op het zevende album van Beyoncé. Maar al snel nadat het album uitgebracht werd, kreeg de zangeres grote kritiek over zich heen. In het nummer Heated heeft Beyoncé bij velen een gevoelige snaar geraakt. Ze gebruikt twee keer de term ‘spaz’, die volgens critici ‘denigrerend’ is.

Denigrerende term

De term wordt soms gebruikt om mensen die een hersenverlamming met spasticiteit hebben te vernederen, meldt de BBC. Beyoncé werd door velen stevig toegesproken. Onder meer de liefdadigheidsinstelling Scope, die zich inzet voor acceptatie van mensen met een beperking, vroeg de zangeres het nummer opnieuw op te nemen.

‘Niet met opzet’

In straattaal wordt het woord gebruikt om aan te geven dat iemand kwaad wordt of iets geks doet. Een woordvoerder van Beyoncé liet aan BBC weten dat het woord verschillende betekenissen kan hebben en niet opzettelijk op een schadelijke manier is gebruikt.

De woordvoerder beloofde dat het woord vervangen zal worden in de tekst. Dit betekent dus dat de zangeres opnieuw de studio in zal duiken om de tekst in te zingen.

Ook Lizzo werd op de vingers getikt

Onlangs werd zangeres Lizzo ook al op de vingers getikt. Zij gebruikte in één van haar nummers hetzelfde woord. In een verklaring liet zij weten dat het nooit haar bedoeling was om ‘denigrerende taal’ te gebruiken. Ook zij paste de tekst aan.

TAGS

Meer DenD