BN’ers spreken zich uit tegen straatintimidatie van vrouwen

Door: DitjesDatjes
22-02-2021

“Stop straatintimidatie”, klinkt het uit de monden van onder anderen dj Sunnery James, artiesten Sef en Pepijn Lanen en fractievoorzitter Jesse Klaver (GroenLinks) in een campagne van LINDA.meiden. Daarin roepen bekende Nederlandse mannen hun seksegenoten op te stoppen met het intimideren van vrouwen op straat.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Iemand naroepen, nafluiten, achterna lopen is niet oké”, zegt Pepijn Lanen. “Je geeft daarmee iemand een onveilig gevoel, en dat kan echt niet”, vult acteur en programmamaker Jasper Demollin aan, die samen met tien andere mannen in de campagnevideo zijn seksegenoten oproept iets te doen en zich uit te spreken tegen straatintimidatie.

Dat vrouwen zich vaak geïntimideerd voelen, concludeert LINDA.meiden uit een eigen enquête onder 1.367 vrouwen tussen de 15 en 30 jaar. Daarin gaf 89 procent van de vrouwen aan dat ze op straat te maken hebben gehad met fysieke of verbale intimidatie of agressie. Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagde vrouwen voelt zich niet veilig als ze in het donker alleen op straat zijn. Van hen neemt 86 procent voorzorgsmaatregelen voordat ze ’s avonds de deur uit gaan, zoals het delen van de locatie met een vriendin of het nemen van een andere route dan ze overdag zouden doen.

Ongewenst aangeraakt op straat

“Wij vrouwen hebben het te lang tot óns probleem gemaakt, terwijl het bij de mannen ligt. Die zouden hun gedrag moeten veranderen”, zegt Geraldine Kemper. De presentatrice is ook verbonden aan de campagne en staat samen met zangeres Tabitha Foen-A-Foe en schrijfster en journaliste Tatjana Almul op de cover van de nieuwe LINDA.meiden. Daarin bespreken ze dat de nood hoog is iets aan het gevoel van onveiligheid te doen.

Nog meer cijfers die LINDA.meiden uit de enquête naar voren ziet komen: 47 procent van de vrouwen gaf aan dat er wel eens iemand ongewenst met haar meeliep op straat, waarbij ongeveer een kwart ook aangeraakt werd zonder dat zij dit wilde. Bij de helft van deze vrouwen gebeurde dit minder dan een jaar geleden nog.

In de campagnevideo maken de elf mannen duidelijk dat hun geslacht aan zet is. “Het is aan ons allemaal een einde te maken aan straatintimidatie, en dat begint bij jou”, zegt rapper Dio in de video waarin ook zanger Kaj van der Voort, acteur Martijn Lakemeier, fotograaf Kay Nambiar, acteur Buddy Vedder en programmamaker Merlijn Kamerling zich uitspreken. “Want één vrouw die zich onveilig voelt op straat, is er één teveel”, vult Sef aan.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD