Brengt zieke Charles Harry en William nader tot elkaar?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Nikola van Krieken

Koning Charles heeft kanker. Toen prins Harry het nieuws kreeg, aarzelde hij geen moment. Hij stapte direct op het vliegtuig naar Londen om zijn vader te zien. Een ‘verzoeningsvlucht van achtduizend kilometer’, zo leek het. Is Charles’ ziekte ook echt een wake-up call voor Harry,
en zo ja, kan hij dan rekenen op de steun van Meghan?

Na meer dan zeventig jaar te hebben gewacht op de troon, kreeg koning Charles vijftien maanden na zijn kroning de diagnose kanker. Hij besloot zich op zijn behandeling te richten en zijn een deel van zijn openbare oprtredens over te dragen aan zijn oudste zoon, William. Charles vertelde het nieuws zelf aan zijn twee zonen. Prins Harry, die al geruime tijd met zijn echtgenote Meghan in de Verenigde Staten woont, werd telefonisch op de hoogte gebracht. Prins Harry stapte meteen in het vliegtuig om zijn vader te bezoeken. Op Heathrow werd hij met een limousine opgehaald en naar het 25 kilometer verderop gelegen Clarence House gebracht, waar koning Charles verbleef. 

Spanningen

Bij het ter perse gaan van deze editie was niet bekend aan welke vorm van kanker Charles lijdt. Maar het feit dat Harry zoveel haast had om zijn vader te bezoeken, doet vermoeden dat de familie zich zorgen maakt. De relatie tussen Charles en Harry is al jarenlang bekoeld. Zelfs als Harry in het Verenigd Koninkrijk is, betekent dat zeker niet per se dat hij zijn vader of broer

bezoekt. Ook zijn bezoek aan Charles’ ziekbed was van korte duur. Na krap 45 minuten ‘bijpraten’ werd Charles per helikopter naar Norfolk gebracht. Gefluisterd werd dat hun samenzijn bewust kort werd gehouden om spanningen zoveel mogelijk te vermijden. Immers, ook Charles’ echtgenote Camilla zat aan het ziekbed; dat Camilla en Harry op zeer gespannen voet staan, is een publiek geheim.

Sprookjesachtig

Harry vloog een dag later alweer terug naar echtgenote Meghan in Californië. Het is de vraag of Harry thuis de ruimte kreeg om over zijn gevoelens te praten, want Meghan lijkt al lange tijd helemaal klaar te zijn met haar schoonfamilie. Volgens sommige royalty-watchers blijkt dat ook uit het feit dat ze Harry niet vergezelde naar Londen. Toch wordt gefluisterd dat Harry steeds meer zou openstaan voor een verzoening. De Engelse royalty-expert Jennie Bond denkt echter dat er geen snelle oplossing is als het gaat om de gespannen relatie van Harry en Charles: ,,We hoopten allemaal op een soort sprookjesachtige verzoening die voortkwam uit het schokkende nieuws dat Charles kanker heeft, maar het leven zit zo niet in elkaar”, zegt Bond. ,,Dit zijn complexe familierelaties die niet zomaar met een toverslag opgelost zullen worden.”

Buikoperatie 

‘Complexe familierelaties’ is in dit geval een understatement. Lange tijd grepen Harry en Meghan elke gelegenheid aan om met modder te gooien naar het koningshuis, dat in hun ogen oneerlijk en racistisch is. Tijdens Harry’s bliksembezoek aan zijn zieke vader had hij naar verluidt overigens geen ontmoeting met zijn oudere broer William. Daarvoor was het volgens insiders ‘niet het juiste moment’. William is nu druk met de zorg voor echtgenote Kate, zij had kort daarvoor een zware buikoperatie ondergaan. Een paleisinsider liet weten: ,,William heeft genoeg aan zijn hoofd met de zorg voor Kate en zijn kinderen: George, Charlotte, en Louis.” Het heeft er echter veel van weg dat de broers elkaar mijden. Toch hopen veel Britten dat Charles’ ziekte William en Harry weer nader tot elkaar zal brengen. Maar dan zal de altijd boze Meghan ook moeten willen bijdraaien.

Verdriet

Het zou Charles’ diepste wens zijn om Harry weer ‘binnenboord’ te halen. Kort na Meghans  interview aan Oprah Winfrey, liet Charles in een brief aan Meghan al weten dat hij ‘verdriet had over de kloof die tussen de twee families was ontstaan.’ Maar of dat ook voor haar geldt?  

Tags

HARRY EN WILLIAM

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck