Brits Hof in rep en roer over racistische uitspraken peettante prins William

Schandaal aan Britse hof
Door: Jos La Grande
01-12-2022

Voor Lady Susan Hussey, peettante van prins William die al zestig jaar aan het Britse Hof actief is als hofdame, voltrekt zich een nachtmerrie. Hussey heeft haar erebaan Lady of the Household op Buckingham Palace meteen moeten inleveren omdat ze zich racistisch heeft uitgelaten. Prins William heeft in de Amerikaanse stad Boston zich razendsnel gedistantieerd van zijn peettante.

De conversatie met Ngozi Fullani, een zwarte advocate van de organisatie Sistah Space, wordt de 83-jarige Lady Hussey fataal. Ze heeft haar erebaan ingeleverd.

Genant

,,Waar kom je vandaan”, vroeg de Britse adellijke dame, die ook decennialang een naaste adviseur en vriendin was van wijlen koningin Elizabeth. Fullani antwoordde dat ze uit Hackney komt, maar Hussey vraagt door. ,,Van welk deel uit Afrika ben je afkomstig?”, zegt de hofdame. ,,Je moet toch weten waar je vandaan komt. Ik heb gewoond in Frankrijk, waar kom jij vandaan? Waar kom je oorspronkelijk vandaan, waar komt jouw volk vandaan?”

Fullani, ondersteboven van de vraagstelling tijdens een receptie op het paleis georganiseerd door koningin Camilla, zette de complete conversatie online en het Britse Hof is inmiddels in rep en roer. Het is een regelrecht PR-drama voor het Britse hof, dat zich opmaakt voor de kroning van Charles in mei 2023.

In opspraak

Want het is niet de eerste keer dat The Firm, zoals de koninklijke familie en het hofpersoneel ook wel wordt genoemd, in opspraak komt vanwege racisme. Destijds waren het prins Harry en zijn vrouw Meghan, die het vuur aanstookten. Tijdens de eerste zwangerschap zouden er opmerkingen zijn gemaakt in speculatieve zin over de toekomstige huidskleur van de baby.

Lady Hussey heeft inmiddels haar ‘oprechte excuses’ aangeboden aan Fullani, die zich achteraf getraumatiseerd voelde. ,,Deze mevrouw was ervan overtuigd dat ik niet Brits kon zijn”, aldus Fullani in de Britse krant The Daily Express. Prins William was onverbiddelijk: ,,Racisme wordt in onze samenleving niet getolereerd. De opmerkingen zijn onacceptabel en het is goed dat het individu een stap opzij heeft gedaan.”

Gevreesd wordt dat prins Harry in zijn boek dat in januari verschijnt met meer voorbeelden komt over mogelijk institutioneel racisme aan het Hof.

Meer DenD