Column Rob Goossens: ‘Is MAX-baas nu zelf een egeltje in nood?’

Rob vindt iets van Jan
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Rob Goossens

Omroep MAX is veel, maar volgens omroepbaas Jan Slagter (69) één ding zeker niet: een opvanghuis voor zielige egeltjes. Die belofte spookt steeds vaker door mijn hoofd nu het gezicht van de succesvolle omroep zelf een dagje ouder wordt. 

Regelmatig heb ik me afgevraagd hoe de agenda van Jan Slagter er precies uitziet. Als ik hem bel, komt hij net uit een vergadering of is hij voor MAX maakt mogelijk in Moldavië aan het draaien. Maar zet ik vijf minuten later de radio aan, dan zit hij bij NPO Radio 1 te keuvelen over het laatste stormpje in medialand. Weer tien minuten later staat hij op televisie MAX Geheugentrainer of een benefietavond te presenteren met een schwung alsof dat naast mediteren eigenlijk zijn enige dagbesteding is.

In de tussentijd speelde hij voor Sinterklaas in Op1 en was hij ook regelmatig te gast bij HLF8 op SBS6, al zal hij dat allebei niet zo snel meer doen – zijn Sinterklaasact was namelijk te gênant voor woorden en HLF8 bestaat niet meer. 

En toch: je gaat bijna denken dat er ergens in Hilversum twee Jan Slagter-klonen in een
koelcel staan, klaar om naar binnen te rijden bij de volgende klus die de seniore omroepbestuurder in zijn agenda heeft laten moffelen. Want dit zijn dan alleen nog de dingen die hij vóór de schermen doet.
In de tussentijd staat hij ook aan de wieg van de één na de andere sensatie op NPO 1. 

Hoe doet die man dat toch? Dat lijkt zijn eigen brein zich inmiddels ook af te vragen, want steeds vaker piept en kraakt het. Vorig jaar zomer zag de kijker Slagter al worstelen in de VIPS-versie van Ik weet er alles van. Een galerij met bekende ‘Kimmen’ zou voor de gemiddelde kandidaat een inkoppertje moeten zijn. Het was dan ook schrikken toen Slagter de grootst mogelijke moeite bleek te hebben om dames als Kim Holland, Kim Kötter en Kim Feenstra te herkennen. De beelden daarvan zijn niet meer online te vinden. Jammer, want de andere kandidaten die hem hoorbaar aan antwoorden helpen en presentator Ruben Nicolai die lang na de zoemer nog een antwoord goed rekent om de blamage te beperken, maakten het alsnog legendarische televisie.

Afgelopen voorjaar ging het weer mis en dit keer in De verraders. Kijkers zagen hoe Slagter verrader werd en binnen de kortste keren voor de bijl ging, simpelweg omdat hij zich een gesprek niet herinnerde. Ironisch, voor de presentator van MAX Geheugentrainer. En recent nog groef hij zijn eigen graf in cult-talkshow Marcel & Gijs door ten strijde te trekken tegen het fenomeen cancelcultuur „omdat iedereen weleens boos wordt.” Terwijl hij nota bene naast Gijs Groenteman zat die hij zélf ooit had gecanceld om een paar flauwe grapjes over – je raadt het al – Jan Slagter.

Nu weet Slagter als presentator van MAX Geheugentrainer als geen ander dat het brein trager wordt naarmate je ouder wordt, en dat is ook zeker geen schande. Het zou alleen jammer zijn als we ons Slagter straks vooral herinneren als de man die door redacties wordt uitgenodigd omdat ze hopen op een hilarische black-out, terwijl zijn échte nalatenschap uit hits als Heel Holland bakt en We zijn er bijna bestaat.

Even nadat hij begin 2020 Piet Paulusma binnenhengelde bij MAX, solliciteerde Rob Geus ook naar een presentatiecontract bij de seniorenomroep. Daar trok Slagter de grens: „MAX is geen opvanghuis voor zielige egeltjes”, sprak hij streng. Juist daarom zou het goed zijn als Slagter voorzichtig gaat nadenken over een leven na de schijnwerpers. Want er is weinig zo pijnlijk om de man die altijd met een grote
boog om zielige egeltjes heenliep, uiteindelijk zelf een zielig egeltje te zien worden.

LEES OOK: Column Rob Goossens: ‘Nicol Kremers, wat is er gebeurd?!

Column Rob Goossens: ‘Nicol Kremers, wat is er gebeurd?!’

Tags

JAN SLAGTERROB GOOSSENS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck