Corona Vandaag: de laatste updates

Corona Vandaag donderdag 19 maart 2020
Door: Jos La Grande
18-03-2020

De gemeenten Middelburg, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen nemen een pakket maatregelen om de gevolgen van de corona crisis voor ondernemers en verenigingen te verzachten. Ondernemers die geen problemen ondervinden, kunnen hun belastingaanslag gewoon blijven betalen. Bedrijven die wel problemen ondervinden krijgen meer tijd hun verplichtingen na te komen. De gemeenten versturen daarnaast voorlopig geen nieuwe belastingaanslagen.

Het gaat om gemeentelijke belastingen 2020 die te maken hebben met bedrijfspanden, zoals onroerende zaakbelasting en rioolheffingen. Ondernemers mogen reeds ontvangen aanslagen drie maanden later betalen.

Het kabinet heeft vandaag besloten dat er geen bezoek meer kan plaatsvinden in de woonzorgcentra voor ouderen. Daarmee wordt besmettingsgevaar voor bewoners en personeel verkleind. Volgens minister van Zorg De Jonge gaat het om een ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel.

De eerste F1-race op het circuit van Zandvoort gaat in mei niet door. Er wordt gekeken naar een andere datum. De tickets blijven geldig, meldt de organisatie. Het circuit dat tientallen jaren niet is gebruikt voor de Formule 1-races werd de afgelopen maanden verbouwd. Ook het NS-station in de badplaats werd gerenoveerd (langere perrons).

Youp van ’t Hek besmet

Youp van ‘t Hek is besmet met het coronavirus. Dat maakt het management van de 66-jarige cabaretier donderdag bekend. Hoe het met Youp gaat is niet bekend. ,,Wij verzoeken u de familie met rust te laten zodat zij alle aandacht aan het herstel van Youp kunnen geven”, laat het management van Youp weten. Youp ligt in het ziekenhuis en volgens het management hebben de artsen ‘alles onder controle’.

Youp van het Hek

Wiebes roept verhuurders op tot coulance

Op aandringen van D66-fractievoorzitter Jetten weigerde minister Wiebes (EZ) harde maatregelen te nemen tegen verhuurders die geen coulanceregeling treffen met hun zakelijke huurders, zoals winkeliers, in problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Volgens Jetten is dat nodig omdat anders de overheidssteun om werknemers aan het werk te houden rechtstreeks verdwijnt in de portemonnee van de vastgoedbedrijven. Jetten kreeg niet zijn zin, maar liet weten in het Kamerdebat dat de ondernemers die hier op stuk lopen hem kunnen contacten.

Aanbod 500.000 mondkapjes

De Rotterdamse ondernemer Hans Poulis kan dagelijks honderdduizenden kapjes leveren. „Tot eind april kan onze afzet in Europa en het Midden-Oosten oplopen tot 200 miljoen maskers”, aldus Paulis in het Stan Huijgens Journaal van vandaag. Zijn bedrijf IGC International levert volgens Paulis aan Hong Kong, Zuid-China, het Midden-Oosten, Italië, Spanje, Duitsland en Polen. Het bedrijf kan 500.000 kapjes leveren. De eerste levering is  binnenkort aan een Brabants ziekenhuis.

Duizend dollar voor elke Amerikaan

President Trump grijpt de coronacrisis nu aan om zich als ‘oorlogspresident’ te afficheren. Ontkende hij aanvankelijk de impact van de virusuitbraak, nu is hij zichtbaar bij de persconferenties. In het het begin werden die geleid door zijn rechterhand vice-president Mike Pence. Onderdeel van de noodplannen is een betaling van 1000 dollar aan alle Amerikanen. De verliezend Democratische kandidaat Bernie Sanders wil er 2000 dollar van maken.

Chantal Janzen maakt indruk

Chantal Janzen maakte gisteravond indruk met haar vertolking van Avond van Boudewijn de groot bij DWDD. Het nummer krijgt een extra dimensie door de huidige impact van de crisis. De talentvolle Janzen, nu presentatrice maar aanvankelijk musicalster, wil de zorghelden een hart onder de riem steken. Overigens wordt de druk op Matthijs van Nieuwkerk om wat langer door te gaan opgevoerd. Het programma is een pleisterplaats voor miljoenen Nederlanders in deze tijd.

Test bloeddonoren

Bloedbank Sanquin gaat een landelijke test doen op bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren. Daarmee kan worden gekeken in hoeverre het virus al is verspreid in Nederland. Dat meldt het AD vanochtend. De vraag kan worden beantwoord of donoren antistoffen hebben aangemaakt tegen het coronavirus.

Kamer: bonus voor zorgpersoneel

Op voorstel van Kamerlid Femke Merel van Kooten krijgt het personeel in de zorg later een bonus voor alle extra inspanningen in deze coronacrisis. De Tweede Kamer nam het voorstel over en dat geldt ook voor het kabinet. De buitengewone prestaties vragen ook om een ‘financiële blijk van waardering’. In het hele land zijn acties om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken.

Braziliaanse bevolking pikt het niet

De Braziliaanse president Bolsonaro ligt zwaar onder vuur vanwege het aanvankelijk ontkennen van het coronavirus. Voor de tweede achtereenvolgende dag kwamen de Brazilianen in het geweer met een geluidsprotest. De conservatieve Bolsonara noemde de virusuitbraak vorige nog een fantasie.

Goed nieuws uit Wuhan

Voor het eerst wat positief nieuws: gisteren slechts een nieuwe coronabesmetting in Wuhan en de provincie Hubei. Sinds het ontstaan van corona, sinds december 2019, is dit de eerste keer dat het erop lijkt dat de groei tot stilstand is gekomen. Wel overleden acht mensen aan het virus.

Laatste kaart

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

WOENSDAG 18 MAART 2020

Oververmoeide minister Bruins onwel

Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid kreeg tijdens het debat over de Coronacrisis een korte flauwte. Tijdens de verdediging van zijjn beleid kreeg hij een wegtrekker en viel even flauw achter de spreekstoel van Vak K. Minister Koolmees (Sociale Zaken) hielp de 56-jarige Bruins weer overeind.

 Steun kabinet, vragen over groepsimmuniteit

De Tweede Kamer steunt heet kabinet, maar heeft vragen over de aanpak van coronacrisis volgens de aanpak van de groepsimmuniteit. Geert Wilders noemt de aanpak het kabinet ‘levensgevaarlijk’. ,,Groepsimmuniteit is een gok.” Ook bij de andere fracties waren er vragen over de strategie van de premier, maar er was ook steun.

Zorgen Zeeland om stroom toeristen

Jon Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de veiligheidsregio Zeeland slaat alarm over de naderende stroom toeristen. Begin april begint het seizoen. Lonink heeft een brief geschreven aan het kabinet. ,,Het toeristisch seizoen start in heel Nederland begin april. Daarnaast ontvangen we wekelijks grote aantallen dagtoeristen”, zegt Lonink. ,,Een ding is zeker: een grote toeloop zorgt voor grote problemen.”

Finale Koning Willem I Prijzen uitgesteld

De finale en de prijsuitreiking van de Koning Willem I Prijzen, die tweejaarlijks worden toegekend door de Koning Willem I Stichting, wordt uitgesteld tot komend najaar. Het bestuur van de stichting met als voorzitter prof. dr. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, heeft besloten om de feestelijke uitreiking van de prijzen te verplaatsen naar een nog te bepalen datum in verband met de ernstige gevolgen van de huidige coronacrisis.

Koinng Willem I

EUROVISIE SONGFESTIVAL GAAT NIET DOOR

De NOS heeft zojuist bekendgemaakt dat het Eurovisie Songfestival dat in Rotterdam zou worden georganiseerd niet doorgaat. De EBU, de organisatie van Europese publieke omroepen, heeft dit besluit genomen vanwege de coronacrisis.

NPO, NOS en AVROTROS begrijpen de beslissing. “Dit besluit was onvermijdelijk”, zegt voorzitter Shula Rijxman van de NPO bij de NOS. “Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen.”

Wanneer en waar het ESF later wordt gehouden is niet duidelijk. Mogelijk in Rotterdam, maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Hoe groot het financiële verlies is door dit besluit is niet bekendgemaakt. Maar dat loopt in de miljoenen euro’s.

Jeangu Macrooy

15 patiënten overleden, 346 nieuwe patiënten, in totaal 2051 positief geteste personen

Sinds gisteren zijn 346 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2051. Onder hen zijn 485 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

15 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 58 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 95 jaar. In totaal zijn 408 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.
De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 759 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (265) en Zuid Holland (241).

Nieuwe kaart
Sinds gisteren wordt de verspreiding van het aantal positief geteste mensen in Nederland weergegeven met een incidentiekaart. De gekleurde vlakken geven niet het totale aantal positief geteste mensen weer, maar het aantal per 100.000 inwoners, sinds de eerste patiënt in Nederland. De kleurverdeling van de kaart is vandaag anders dan gisteren. Dit komt doordat de legenda is aangepast.

chart Kaart Nederland

Massa-werkloosheid dreigt in VS

De caronacrisis kan in de VS leiden tot massa-werkloosheid. In overheidskringen wordt zelfs rekening gehouden met een percentage van 20% van de totale beroepsbevolking.

200.000 besmettingen in de wereld

Volgens de John Hopkins Univesrsiteit zijn er in de wereld op dit moment meer dan 200.000 mensen besmet met het coronavirus. In totaal zijn er 8.000 mensen overleden gerelateerd aan corona. In China neemt de toename sterk af. De Wereldgezondheidsorganisatie dringt aan bij de getroffen landen om de testen op te voeren.

Eindtoetsen basisonderwijs geschrapt

Dit jaar hoeven kinderen in groep 8 geen eindtoets te maken, zo meldt de NOS. Dit zou de werkdruk voor leraren verminderen. Leerlingen die in groep 8 zitten hebben al een schooladvies gekregen in de afgelopen periode. Volgend jaar zal gecontroleerd worden of een kind wel op de juiste opleiding terecht is gekomen.

Voortgezet onderwijs

Gisteren werd voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs besloten dat de school- en praktijkexamens doorgaan. Of de centrale eindexamens op 7 mei ook echt door gaan wordt uiterlijk 6 april besloten.

Vanmiddag Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert vandaag vanaf 13.00 uur over de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus en de maatregelen van het kabinet. Verwacht wordt dat een meerderheid de huidige koers steunt, wellicht met uitzondering van PVV en Forum. Voorafgaand aan het dabet krijgen de Kamerleden een technische briefing van het RIVM en het Erasmus MC.

Het noodpakket voor jou op een rij

1. Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten 

Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen.

2. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers 

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud.

3. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes 

Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw).

4. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de regeling te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro.

5. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits 

Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening.

6. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven 

Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarmee staat het kabinet borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers.

7. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector

Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen, zoals de toeristenbelasting, aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken.

8. Compensatieregeling getroffen sectoren

De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor de inkomsten in een aantal sectoren in het bijzonder. Zoals bijvoorbeeld de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche.

Sandra Weverling waarschuwt

Al een paar dagen waarschuwt Sandra Weverling, die een paardenrijschool heeft in Florence, vanuit Italië voor de consequenties van het coronavirus. Haar berichten zijn onheilspellend, maar tegelijkertijd getuigen ze van grote nuchterheid omdat Italië vooruit loopt op Nederland met de aanpak van het virus. Vooral de praktisch kant van het dagelijks leven belicht ze. Zoals je schoenen uitdoen voordat je je huis betreedt. Of een dweil met bleek voor de voordeur leggen. Ze heeft ook een advies voor de winkeliers.

Ursula van der Leyen: ‘We hebben het onderschat’

,,Ik denk dat we allemaal, omdat we geen experts zijn, bij het begin het Corona-virus hebben onderschat.” Dat zegt Urusula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vanochtend in Bild. ,,De maatregelen, die drastisch en draconisch zijn, moeten gebeuren. Dat is zwaar, maar de bevolking begrijpt dat dit moet gebeuren.”

België heeft 15 miljoen mondkapjes gekocht

Komende dagen arriveren 15 miljoen maskers in België. Onze zuiderburen zijn er in geslaagd een partij aan te kopen. Volgens de Belgische media gaat het bij de eerste levering om vijf miljoen chirurgische kapjesDaarna volgt een partij van negen miljoen chirurgische mondmaskers en een miljoen FFP2-maskers, die bescherming bieden zorg­personeel. In tegenstelling tot de Aziatische landen draagt in Nederland nauwelijks iemand de mondkapjes op straat.

Schengen 30 dagen op slot

De buitengrens van ‘Schengen’ is dicht voor zeker dertig dagen. Verkeer uit een groot deel van de Europese Unie naar en van landen daarbuiten is niet meer mogelijk. De meeste EU-lidstaten zijn onderdeel van het Schengen-gebied behalve Bulgarije, Kroatië, Ierland, Roemenië en Cyprus. Groot-Brittannië stapt uit de EU maar is ook geen lid van Schengen.

Viroloog Goudsmit wil meer tests

De vooraanstaande viroloog Jaap Goudsmit, een specialist op het gebied van SARS en AIDS, vindt dat er grootschalig getest moet worden op corona om een beter beeld te krijgen van de mate waarin de bevolking is besmet. Volgens Goudsmit is de uitbraak va corona de grootste uitbraak van een virus sinds de Spanse griep.

Sport wil noodfonds

De sportsector loopt enorme klappen op. Niet alleen de topsport, maar ook de amateursportclubs hebben te maken met grote financiële problemen. Volgens Gerard Dielessen, directeur van sportkoepel NOC*NSF, loopt de sportsector de komende maanden €950 miljoen mis. Dielessen pleit voor een noodfonds voor de hele Nederlandse sport.

Let op voor nepnieuws!

Een enorme hoeveelheid vitamine C slikken en dan ben je immuun voor corona. Dit soort nepnieuws waart rond op sociale media, maar het dringende advies is om je te houden aan de instructies van de deskundigen en de medici. Er wordt gestrooid met huis-tuin-keuken oplossingen, waar geen enkele medische basis voor is. Ook zouden de Russische media desinformatie verspreiden, volgen een bericht van Reuters. Dit zou staan in een vertrouwelijk stuk van de EU.

Zorgpersoneel dankbaar voor steun

Een groot deel van Nederland betuigde gisteravond steun aan de zorgmedewerkers. ook de Koninklijke familie ded mee. Op de stoep van Huis ten Bosch was er applaus van koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane voor alle zorgmedewerkers, hulpverleners en iedereen die ons land draaiende houdt, om hen een hart onder de riem te steken in hun strijd tegen het coronavirus en hun inzet voor de gezondheid van iedereen in Nederland.

Oranje Boven

Reis niet naar het buitenland

Reizen over de grens naar het buitenland wordt ontraadt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rutte: ,,Tegen mensen met reisplannen zeg ik: niet doen, blijf hier. De kans is groot dat je vast komt te zitten en niet meer terug kunt. We hebben nu al onze handen vol aan het terughalen van Nederlanders.”

Rutte: meer maatregelen mogelijk

Premier Rutte sluit niet uit dat er mogelijk verdergaande maatregelen genomen moeten worden om de crisis te beteugelen. Maar voor nu is het nog niet zo ver en een totale lockdown, is nu niet aan de orde, zo verzekerde Rutte. ,,Ik denk niet dat we tegen mensen gaan zeggen: u mag de deur niet uit en dat kan wel een jaar of misschien langer duren. Want zo lang kan het duren voordat er een vaccin tegen corona is”, aldus Rutte tegen de NOS.

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

DINSDAG 17 MAART 2020

Hooikoorts niet verwarren met corona

De komende dagen komen de pollen van de es en de berk in de lucht. Dit ksn tot verwarring leiden omdat de klachten lijken op die van het corona-virus. Dat zegt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maandag. ,,Een deel van de klachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij het coronavirus”, stelt het ziekenhuis in Leiden.

NOODPAKKET TIENTALLEN MILJARDEN EURO’S VOOR BEDRIJFSLEVEN, ZZP’ERS, WERKNEMERS

,,We doen wat nodig is” aldus minister Wiebes bij de aankondiging van een noodpakket voior het bedrijfsleven. ,,De overheid neemt kosten en het helpt de continuïteit van het bedrijfsleven te waarborgen. 

Maatregelen minister Wiebes:

 • noodlokket: compensatie voor ondernemers: evenementen, reisbranche, horeca. Een directe vaste tegemoetkoming van 4000 euro
 • Krediet: vervoegen bij de eigen bank voor krediet
 • Rentekorting op leningen

Minister Koolmees (Sociale Zaken): ,,De banen en inkomsten van veel mensen staat op het spel. Er is ons er alles aan gelegen om werekend Nederland door deze crisis heen te helpen. We laten u niet in de steek.”

Twee maatregelen van minister Koolmees:

 • regeling voor de werktijdverkorting. De teller staat inmiddels op 78.000 aanvragen. Er is behoefte aan een andere aanpak. Een regeling die sneller en wendbaarder. Het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Tegemoetkoming van 90% van de loonsom. Twee voorwaarden: geen personeel ontslaan en het loon moet worden doorbetaald. Reeds gedane aanvragen worden meegenomen in de nieuwe aanvraag.
 • Nieuwe maatregel voor zzp’s. ,,Zij zijn de frontlinie bij zwaar weer. Ook deze groep laten we niet in de kou staan. Een versoepelde regeling dat ze hun bedrijf kunnen voortzetten. Inkomsten wordt aangevuld tot het sociaal minimum en dat hoeft niet te worden terugbetaald. Er wordt geen partner- en vermogenstoets gehanteerd. Binnen vier weken wordt het geregeld en een voorschot is mogelijk.”
 • ,,Deze regelingen zijn bedoeld als reddingsboei.”

Wopke Hoekstra, minister van Financiën:

 • Verlichting via de belastingen.
 • Alle ondernemers krijgen de komende drie maanden uitstel om belasting te betalen (o.a. omzet-belasting en loonbelasting). De invorderingsrente wordt verlaagd tot 0.
 • Ook verzuimboeten hoeven niet te worden betaald.
 • ,,De periode die we voor de boeg hebben zal niet gemakkelijk zijn.”

REACTIE JACCO VONHOF (MKB NEDERLAND)

,,Compliment. Kabinet toont daadkracht. Tevreden over de omvang van dit eerste pakket. Er zal vast wel meer nodig zijn, maar ik tevreden

HAN BUSKER (FNV)

,,Hiermee kunnen we de structuren overeind houden. Heel mooi om te horen dat dit kabinet boter bij de vis geeft.”

IKEA’s dicht

Alle 13 winkels van Ikea gaan dicht. De gezondheid van de medewerkers en klanten staan voorop, aldus Ikea.

Kabinet: Miljarden euro’s steun voor bedrijfsleven

Bedrijven krijgen 90 procent van hun loonkosten vergoed om massa-failissementen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen. ZZP’ers en mensen met een nul-urencontract komen in aanmerking voor een tijdelijke bijstand van tenminste drie maanden.

Later deze avond volgt een persconferentie waar de details van het pakket maatregelen bekend wordt gemaakt.

Het EK Voetbal is een jaar verplaatst naar 2021 in verband met carona-uitbraak. De Europese voetbalbond vindt het niet verantwoord om in 12 landen het toernooi te laten doorgaan. 11 juni 2021 is de nieuwe datum van het kampioenschap. ,,Het is jammer, maar het is voetbal, het is niet belangrijkste wat we in de wereld hebben. Ik was er al vanuit gegaan dat het verplaatst zou worden”, aldus bondscoach Ronald Koeman. De nationale competities lopen waarschijnlijk door tot eind juni.

Europa is als los zand

Alle landen van Europa nemen maatregelen tegen de uitbraak van het Coronavirus. Echter, overal worden andersoortige besluiten genomen. Als het gaat om de grenscontroles, de sluiting van winkels, het aantal mensen dat bij een bijeenkomst aanwezig mag zijn etc. Misschien gaat Oostenrijk nog het verst. Daar mogen slechts maximaal 5 mensen bijelkaar zijn. In Spanje wordt er keihard gehandhaafd. Wie zich daar zonder reden op straat begeeft riskeert een boete.

Een beknopt overzicht van de actuele situatie in een aantal Europese landen:

Europa Los zand

Online heeft mensen nodig

Online-retailer Amazon wil 100.000 extra medewerkers aannemen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Bovendien worden de huidige werknemers van de Amerikaanse gigant tijdelijk extra betaald. Amazon mikt op mensen die werkten in het toerisme en de restaurants, die hard worden getroffen door de crisis.

Jongeren op intensive care

Ouderen behoren weliswaar tot de grootste risicogroep, maar op de Nederlandse intensive care-afdelingen liggen bijna 100 ernstig zieke corona-patiënten, waarvan ongeveer de helft jonger is dan vijftig jaar.

Experimenteel vaccin in VS getest op mensen

Meer dan 40.000 bedrijven hebben voor hun medewerkers deeltijd ww aangevraagd. Om hoeveel werknemers is niet duidelijk. De website van het ministerie van Sociale Zaken is overbelast. De afhandeling van de aanvragen duurt langer dan normaal. Maandag lag de website voor de aanvragen er ook enige tijd uit.

Maatregelen tegen hamsteren medicijnen

Apothekers, drogisterijen en groothandels hebben afspraken gemaakt in overleg met Het ministerie van Volksgezondheid om het hamsteren van medicijnen tegen te gaan. Patiënten kunnen de gebruikelijke hoeveelheid medicijnen meenemen, maar extra bestellingen worden niet gehonoreerd. Het Centraal Bureau Drogisterijenbedrijven adviseert om voortaan per patiënt maximaal drie verpakkingen paracetamol mee te geven.

Zeven miljoen Nederlanders keken naar Rutte

Naar een extra uitzending van de NOS en RTL hebben bijna 7 miljoen mensen gekeken naar de toespraak van premier Rutte. Bij de NOS keken 5.380.000 Nederlanders, bij RTL 1,2 miljoen kijkers en SBS meer dan een half miljoen mensen. Dat zijn recordaantallen, want luisteraars van de radio en uitgesteld kijken zitten nog niet in deze kijkcijfers.

Kijkcijfers Rutte

Applaus voor de zorghelden

Via sociale media worden Nederlanders opgeroepen om morgenavond te applaudiseren voor de mensen die werkzaam zijn in de zorg. ,,Laat merken dat we aan ze denken”, aldus de oproep. ,,Het applaus geldt als hart onder de riem voor alle zorgmedewerkers, doktoren, huisartsen en verpleegkundigen in het gevecht tegen het virus.”

Applaus voor zorgenden

Miljarden euro’s aan steunmaatregelen

Het kabinet komt vanmiddag met steunmaatregelen voor het zwaar getroffen bedrijfsleven. Ondernemers kunnen aanspraak maken op arbeidstijdverkorting in combinatie met deeltijd ww, maar ook zzp’ers kunnen waarschijnlijk tijdelijk de bijstand in. Ook wordt een fiscaal pakket verwacht om de financiële lasten van de bedrijven te verlichten.

Verwacht nieuws

 • Om 14.00 uur nieuwe Corona-cijfers van het RIVM
 • Kabinet maakt vanmiddag steunmaatregelen bedrijfsleven bekend
 • Online onderwijs komt weer op gang

D-Day voor EK Voetbal

Rode Kruis waarschuwt: Nepcollectanten actief

Momenteel zijn er in het land collectanten die langs de deuren gaan om geld op te halen voor de bestrijding van het Corona-virus. Het Rode Kruis waarschuwt voor deze oplichters.

De organisatie heeft ook een voorlichtingsfolder gemaakt voor de mensen die op zoek zijn naar informatie:

Rode Kruis voorlichting

Aantal besmettingen

Het aantal besmettingen wereldwijd is vastgesteld op ruim 169.000, meldt Johns Hopkins University.6513 mensen overleden aan het virus en bijna 77.257 personen herstelden.

Indrukwekkende toespraak Rutte

Het was een van de moeilijkste opdrachten van de afgelopen 10 jaar premierschap voor Mark Rutte. De toespraak vanuit Het Torentje voor 17 miljoen Nederlanders over het Corona-drama dat ons land heeft getroffen was voor Rutte een vuurproef. Rutte besloot zijn toespraak van 10 minuten met ‘let een beetje op elkaar, ik reken op u’. Maar ook de urgentie werd meteen duidelijk: een heel groot deel van de Nederlandse bevolking zal de komende tijd besmet raken.

De volledige tekst van de speech van premier Rutte vind je HIER.

Gouverneur Cuomo luidt noodklok

Volgens Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York, luidt netzoals veel van zijn collega’s, luidt de noodklok. Volgens hem is er gee sprake van een curve van het aantal besmettingen maar van een golf. Die slaat volgens de gouverneur stuk op de ziekenhuizen. Hij roept president Trump op om met landelijk beleid te komen en ook om het leger in te zetten voor hulp bij de bouw van noodziekenhuizen.

Duitsland volledig op slot

De boodschap van Angela Merkel, van huis uit natuurkundige, was duidelijk: het land gaat op slot.  Duitsland gaat volledig op slot, verkondigde kanselier Merkel maandagavond. Alleen de grenzen met Nederland, België en Luxemburg blijven nog open. Restaurants mogen tot 6 uur ’s avonds open blijven.

 

Crisis Update

4 patiënten overleden, 278 nieuwe patiënten, in totaal 1413 positief geteste personen

Sinds de laatste update zijn 278 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413.

Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 24 mensen gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 79 jaar (jongste 59- oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant. Daarna zijn in de provincie Limburg (149), de provincie Utrecht (140) en Zuid Holland (136) de meeste positief geteste personen gemeld.

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

Meer DenD