Corona Vandaag dinsdag 17 maart 2020

Corona Vandaag dinsdag 16 maart|Crisis Update|Rode Kruis voorlichting|Applaus voor zorgenden|Speech Rutte
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Hooikoorts niet verwarren met corona

De komende dagen komen de pollen van de es en de berk in de lucht. Dit ksn tot verwarring leiden omdat de klachten lijken op die van het corona-virus. Dat zegt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maandag. ,,Een deel van de klachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij het coronavirus”, stelt het ziekenhuis in Leiden
Laatste nieuws: Ga niet meer naar het buitenland

NOODPAKKET TIENTALLEN MILJARDEN EURO’S VOOR BEDRIJFSLEVEN, ZZP’ERS, WERKNEMERS

,,We doen wat nodig is” aldus minister Wiebes bij de aankondiging van een noodpakket voior het bedrijfsleven. ,,De overheid neemt kosten en het helpt de continuïteit van het bedrijfsleven te waarborgen. 

Maatregelen minister Wiebes:

 • noodlokket: compensatie voor ondernemers: evenementen, reisbranche, horeca. Een directe vaste tegemoetkoming van 4000 euro
 • Krediet: vervoegen bij de eigen bank voor krediet
 • Rentekorting op leningen

Minister Koolmees (Sociale Zaken): ,,De banen en inkomsten van veel mensen staat op het spel. Er is ons er alles aan gelegen om werekend Nederland door deze crisis heen te helpen. We laten u niet in de steek.”

Twee maatregelen van minister Koolmees:

 • regeling voor de werktijdverkorting. De teller staat inmiddels op 78.000 aanvragen. Er is behoefte aan een andere aanpak. Een regeling die sneller en wendbaarder. Het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Tegemoetkoming van 90% van de loonsom. Twee voorwaarden: geen personeel ontslaan en het loon moet worden doorbetaald. Reeds gedane aanvragen worden meegenomen in de nieuwe aanvraag.
 • Nieuwe maatregel voor zzp’s. ,,Zij zijn de frontlinie bij zwaar weer. Ook deze groep laten we niet in de kou staan. Een versoepelde regeling dat ze hun bedrijf kunnen voortzetten. Inkomsten wordt aangevuld tot het sociaal minimum en dat hoeft niet te worden terugbetaald. Er wordt geen partner- en vermogenstoets gehanteerd. Binnen vier weken wordt het geregeld en een voorschot is mogelijk.”
 • ,,Deze regelingen zijn bedoeld als reddingsboei.”

Wopke Hoekstra, minister van Financiën:

 • Verlichting via de belastingen.
 • Alle ondernemers krijgen de komende drie maanden uitstel om belasting te betalen (o.a. omzet-belasting en loonbelasting). De invorderingsrente wordt verlaagd tot 0.
 • Ook verzuimboeten hoeven niet te worden betaald.
 • ,,De periode die we voor de boeg hebben zal niet gemakkelijk zijn.”

REACTIE JACCO VONHOF (MKB NEDERLAND)

,,Compliment. Kabinet toont daadkracht. Tevreden over de omvang van dit eerste pakket. Er zal vast wel meer nodig zijn, maar ik tevreden

HAN BUSKER (FNV)

,,Hiermee kunnen we de structuren overeind houden. Heel mooi om te horen dat dit kabinet boter bij de vis geeft.”

IKEA’s dicht

Alle 13 winkels van Ikea gaan dicht. De gezondheid van de medewerkers en klanten staan voorop, aldus Ikea.

Kabinet: Miljarden euro’s steun voor bedrijfsleven

Bedrijven krijgen 90 procent van hun loonkosten vergoed om massa-failissementen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen. ZZP’ers en mensen met een nul-urencontract komen in aanmerking voor een tijdelijke bijstand van tenminste drie maanden.

Later deze avond volgt een persconferentie waar de details van het pakket maatregelen bekend wordt gemaakt.

Het EK Voetbal is een jaar verplaatst naar 2021 in verband met carona-uitbraak. De Europese voetbalbond vindt het niet verantwoord om in 12 landen het toernooi te laten doorgaan. 11 juni 2021 is de nieuwe datum van het kampioenschap. ,,Het is jammer, maar het is voetbal, het is niet belangrijkste wat we in de wereld hebben. Ik was er al vanuit gegaan dat het verplaatst zou worden”, aldus bondscoach Ronald Koeman. De nationale competities lopen waarschijnlijk door tot eind juni.

Europa is als los zand

Alle landen van Europa nemen maatregelen tegen de uitbraak van het Coronavirus. Echter, overal worden andersoortige besluiten genomen. Als het gaat om de grenscontroles, de sluiting van winkels, het aantal mensen dat bij een bijeenkomst aanwezig mag zijn etc. Misschien gaat Oostenrijk nog het verst. Daar mogen slechts maximaal 5 mensen bijelkaar zijn. In Spanje wordt er keihard gehandhaafd. Wie zich daar zonder reden op straat begeeft riskeert een boete.

Een beknopt overzicht van de actuele situatie in een aantal Europese landen:

Europa Los zand

Online heeft mensen nodig

Online-retailer Amazon wil 100.000 extra medewerkers aannemen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Bovendien worden de huidige werknemers van de Amerikaanse gigant tijdelijk extra betaald. Amazon mikt op mensen die werkten in het toerisme en de restaurants, die hard worden getroffen door de crisis.

Jongeren op intensive care

Ouderen behoren weliswaar tot de grootste risicogroep, maar op de Nederlandse intensive care-afdelingen liggen bijna 100 ernstig zieke corona-patiënten, waarvan ongeveer de helft jonger is dan vijftig jaar.

Experimenteel vaccin in VS getest op mensen

Massaal deeltijd ww

Meer dan 40.000 bedrijven hebben voor hun medewerkers deeltijd ww aangevraagd. Om hoeveel werknemers is niet duidelijk. De website van het ministerie van Sociale Zaken is overbelast. De afhandeling van de aanvragen duurt langer dan normaal. Maandag lag de website voor de aanvragen er ook enige tijd uit.

Maatregelen tegen hamsteren medicijnen

Apothekers, drogisterijen en groothandels hebben afspraken gemaakt in overleg met Het ministerie van Volksgezondheid om het hamsteren van medicijnen tegen te gaan. Patiënten kunnen de gebruikelijke hoeveelheid medicijnen meenemen, maar extra bestellingen worden niet gehonoreerd. Het Centraal Bureau Drogisterijenbedrijven adviseert om voortaan per patiënt maximaal drie verpakkingen paracetamol mee te geven.

Zeven miljoen Nederlanders keken naar Rutte

Naar een extra uitzending van de NOS en RTL hebben bijna 7 miljoen mensen gekeken naar de toespraak van premier Rutte. Bij de NOS keken 5.380.000 Nederlanders, bij RTL 1,2 miljoen kijkers en SBS meer dan een half miljoen mensen. Dat zijn recordaantallen, want luisteraars van de radio en uitgesteld kijken zitten nog niet in deze kijkcijfers.

Kijkcijfers Rutte

Applaus voor de zorghelden

Via sociale media worden Nederlanders opgeroepen om morgenavond te applaudiseren voor de mensen die werkzaam zijn in de zorg. ,,Laat merken dat we aan ze denken”, aldus de oproep. ,,Het applaus geldt als hart onder de riem voor alle zorgmedewerkers, doktoren, huisartsen en verpleegkundigen in het gevecht tegen het virus.”

Applaus voor zorgenden

Miljarden euro’s aan steunmaatregelen

Het kabinet komt vanmiddag met steunmaatregelen voor het zwaar getroffen bedrijfsleven. Ondernemers kunnen aanspraak maken op arbeidstijdverkorting in combinatie met deeltijd ww, maar ook zzp’ers kunnen waarschijnlijk tijdelijk de bijstand in. Ook wordt een fiscaal pakket verwacht om de financiële lasten van de bedrijven te verlichten.

Verwacht nieuws

 • Om 14.00 uur nieuwe Corona-cijfers van het RIVM
 • Kabinet maakt vanmiddag steunmaatregelen bedrijfsleven bekend
 • Online onderwijs komt weer op gang

D-Day voor EK Voetbal

Rode Kruis waarschuwt: Nepcollectanten actief

Momenteel zijn er in het land collectanten die langs de deuren gaan om geld op te halen voor de bestrijding van het Corona-virus. Het Rode Kruis waarschuwt voor deze oplichters.

De organisatie heeft ook een voorlichtingsfolder gemaakt voor de mensen die op zoek zijn naar informatie:

Rode Kruis voorlichting

Aantal besmettingen

Het aantal besmettingen wereldwijd is vastgesteld op ruim 169.000, meldt Johns Hopkins University.6513 mensen overleden aan het virus en bijna 77.257 personen herstelden.

Indrukwekkende toespraak Rutte

Het was een van de moeilijkste opdrachten van de afgelopen 10 jaar premierschap voor Mark Rutte. De toespraak vanuit Het Torentje voor 17 miljoen Nederlanders over het Corona-drama dat ons land heeft getroffen was voor Rutte een vuurproef. Rutte besloot zijn toespraak van 10 minuten met ‘let een beetje op elkaar, ik reken op u’. Maar ook de urgentie werd meteen duidelijk: een heel groot deel van de Nederlandse bevolking zal de komende tijd besmet raken.

De volledige tekst van de speech van premier Rutte vind je HIER.

Gouverneur Cuomo luidt noodklok

Volgens Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York, luidt netzoals veel van zijn collega’s, luidt de noodklok. Volgens hem is er gee sprake van een curve van het aantal besmettingen maar van een golf. Die slaat volgens de gouverneur stuk op de ziekenhuizen. Hij roept president Trump op om met landelijk beleid te komen en ook om het leger in te zetten voor hulp bij de bouw van noodziekenhuizen.

Duitsland volledig op slot

De boodschap van Angela Merkel, van huis uit natuurkundige, was duidelijk: het land gaat op slot.  Duitsland gaat volledig op slot, verkondigde kanselier Merkel maandagavond. Alleen de grenzen met Nederland, België en Luxemburg blijven nog open. Restaurants mogen tot 6 uur ’s avonds open blijven.

 

Crisis Update

4 patiënten overleden, 278 nieuwe patiënten, in totaal 1413 positief geteste personen

Sinds de laatste update zijn 278 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413.

Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 24 mensen gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 79 jaar (jongste 59- oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant. Daarna zijn in de provincie Limburg (149), de provincie Utrecht (140) en Zuid Holland (136) de meeste positief geteste personen gemeld.

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

Tags

ANGELA MERKELCORONAVIRUSDE TELEGRAAFEK VOETBALHOEKSTRAKABINETKOOLMEESMACRONNOODPAKKETPREMIER RUTTEPRESIDENT TRUMPRODE KRUISSTEUNMAATREGELEN BEDRIJFSLEVENWIEBES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

 • Dirk
 • Brookland
 • LAM jouw museum
 • Dirck