Corona Vandaag maandag 16 maart 2020

Corona Vandaag maandag 16 maart 2020|Crisis Update|Minister Wiebes|Curve van Nederland|Willem-Alexander
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Steun van koning Willem-Alexander

Willem-Alexander

Van Vollenhoven tevreden over Rutte

Mr. Pieter van Vollenhoven in een reactie op de speech van de premier: ,,Ik vind dat onze MP goed heeft gesproken. Deze enorme crisis in zéér gure omstandigheden moeten wij zien te overwinnen. Niemand weet precies hoe dit avontuur gaat aflopen. Mij spreekt aan dat wij gebruik moeten maken van kenniscentra en niet van te veel persoonlijke meningen.”

Indrukwekkende toespraak Rutte

Het was een van de moeilijkste opdrachten van de afgelopen 10 jaar premierschap voor Mark Rutte. De toespraak vanuit Het Torentje voor 17 miljoen Nederlanders over het Corona-drama dat ons land heeft getroffen was voor Rutte een vuurproef. Rutte besloot zijn toespraak van 10 minuten met ‘let een beetje op elkaar, ik reken op u’. Maar ook de urgentie werd meteen duidelijk: een heel groot deel van de Nederlandse bevolking zal de komende tijd besmet raken.

4 patiënten overleden, 278 nieuwe patiënten, in totaal 1413 positief geteste personen

Sinds de laatste update zijn 278 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413.

Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 24 mensen gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 79 jaar (jongste 59- oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant. Daarna zijn in de provincie Limburg (149), de provincie Utrecht (140) en Zuid Holland (136) de meeste positief geteste personen gemeld.

Curve van Corona Nederland

Later op de dag worden nieuwe cijfers bekendgemaakt, die uitwijzen of Nederland Italië achterna gaat als het gaat om het aantal besmette personen.

Curve van Nederland

Noodpakket Zweden

Zweden kondigt een pakket van ruwweg €30 miljard aan Bedrijven worden jaar lang vrijgesteld van belasting en BTW met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.

Vanavond Wilhelmus om 18.00 uur?

D66’er Lousewies van der Laan roept de Nederlandse bevolking op om vanavond om 18.00 uur samen het volkslied te gaan zingen. Ze neemt als voorbeeld Italië en Spanje waar ook via sociale media dergelijke initiatieven tot stand kwamen.

Wiet nu online en via dealers

Handelaren staan op hun scooter voor de gesloten coffeeshops wiet te verkopen nadat gisteren de deuren dicht gingen. Ook zijn er online drugsdealers actief die de handel in hasj overnemen. De branche zegt dat hier altijd voor gewaarschuwd is als de coffeeshops worden gesloten.

20.000 bedrijven in problemen

Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben 20.000 ondernemers werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel. In totaal gaat het om 300.000 werknemers die tijdelijk voor een deel ww gaan ontvangen, waar bedrijven hun kosten omlaag kunnen brengen.

Center Parcs dicht

De vakantieparken van Center Parcs gaan dicht tot en met 6 april. Hetzelfde geldt voor de andere landen Duitsland, België en Frankrijk.

AD

‘Over de mensen die aan het hamsteren zijn geslagen: oordeelt u zelf, maar niet te makkelijk. Het is een menselijk instinct om allereerst voor jezelf en je directe naasten te willen zorgen. Alleen zet het anderen aan hetzelfde te doen en uiteindelijk zijn we dan allemaal slechter af. Slechts zolang iedereen normaal winkelt, is er genoeg voor iedereen.’

De Telegraaf:

‘Volgens diverse buitenlandse deskundigen is een totale ’lockdown’ nodig om verdere verspreiding van het coronavirus te beteugelen. In die noodtoestand zullen alle niet-essentiële publieke gelegenheden gedwongen worden tot sluiting. Het vereist tevens een aanzienlijke beperking van het openbaar vervoer en mogelijk ook het sluiten van de grenzen.’

De Volkskrant:

‘Op korte termijn zal de coronacrisis uitsluitend slachtoffers maken: de patiënten die eraan bezwijken, de ondernemers die erdoor in het faillissement worden gestort, de werknemers die er hun baan door verliezen. Maar mogelijk zal op termijn kunnen worden vastgesteld dat ze ook positieve neveneffecten heeft gehad. Er gaat een aansporing op landen van uit om met elkaar samen te werken en elkaars kennis te delen, en het vergroot de saamhorigheid in gefragmenteerde samenlevingen. Dat althans, kan worden opgemaakt uit de burenhulp die deze dagen massaal wordt aangeboden. Het is te hopen dat dit sociale reveil nog zal naijlen als het coronavirus is bestreden.’

Wiebes (Economische Zaken) maakt geen vrienden

Minister Wiebes heeft meer dan een miljoen ZZP’ers beledigd met zijn uitspraken in het zondagochtendprogramma van WNL. Volgens de VVD-bewindsman hebben de ZZP’ers zelf gekozen voor  de situatie waarin ze verkeren. Wiebes ligt toch al onder vuur, omdat hij destijds staatssecretaris Belastingen was ten tijden van de toeslagenaffaire. Lees verder:

Minister Wiebes

Verwacht nieuws:

 • Toespraak premier Rutte om 19.00 uur op alle Nederlandse zenders
 • Scholen maken online-lesprogramma’s voor hun leerlingen
 • Acties om zorgpersoneel een hart onder de riem te steken

Weer klappen op de beurs

Opnieuw koersdalingen vanochtend op de effectenbeurzen. Ondanks de steunoperaties hebben beleggers geen vertrouwen in de situatie. De AEX zakte meer dan zeven procent weg op 398 punten. Elders in Europa tonen de borden dezelfde verliezen.

Alleen met spoed naar de tandarts

Volgens voorzitter van de Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Tandheelkunde, Wolter Brands, behandelen de tandartsen alleen nog spoedgevallen in verband met de carona-crisis. Alleen bij kiespijn, ongevallen, losse tanden of breuken in de kaak is het noodzaak om naar de tandarts te gaan. Het risico op besmetting is bij de tandarts aanwezig.

Geen files

Het aantal files was vanochtend beperkt tot slechts 13 kilometer. Normaal staat er 300 tot 500 km in een  ochtendspits. Volgens Rijkswaterstaat ‘kun je gerust stellen dat men massaal thuis werkt’.

Vloot Air France KLM aan de grond

Het grootste deel van alle vliegtuigen van Air France KLM blijft de komende tijd aan de grond. Er kan nauwelijks meer op bestemmingen worden gevlogen in verband met het Corona-virus. Het Franse bedrijf komt ook met een winstwaarschuwing voor dit jaar.

KLM grijpt in

Persbericht sluiting scholen en kinderdagverblijven

HIER vindt u de volledige tekst van het persbericht zoals dat door het ministerie van Volksgezondheid is verspreid over de sluiting van scholen en kinderdagverblijven.

EZ steun voor MKB via borgstelling

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open voor ondernemers die getroffen worden door de crisis. De regeling is operationeel vanaf vandaag en maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.

Het kabinet schat in dat met deze eerste stap al direct 300 miljoen euro aan extra financiering ter beschikking wordt gesteld aan mkb-bedrijven die getroffen worden door de coronaproblematiek. Daarnaast kunnen ondernemers werktijdverkorting aanvragen (regeling ministerie van SZW) en uitstel van betaling/verlaging voorlopige aanslag van belastingen aanvragen bij de Belastingdienst. ZZP’ers kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen.

Crisis Update

Toespraak koning Harald

Koning Harald van Noorwegen,,We bevinden ons in een situatie die zowel onwerkelijk, buitenaards als beangstigend is voor ons allemaal. We herkennen ons dagelijks leven of de wereld om ons heen niet. En toch staan ​​we pas aan het begin van iets waarvan we de gevolgen niet volledig kennen”, begon de Noorse vorst zijn toespraak. ,,Onzekerheid maakt ons kwetsbaar. De ernst maakt ons angstig. Het nieuwe alledaagse leven kan ons een gevoel van machteloosheid geven”

België krijgt een coronakabinet

Het kabinet-Wilmès (MR, CD&V en Open Vld) vormt een tijdelijke minderheidsregering, gedoogd vanuit de oppositie, om het land door de crisis te loodsen. De informateurs Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) kondigden dit zondagavond aan. Premier Sophie Wilmès gaat vandaag op zoek naar nieuwe ministers.

Parlement schrapt debatten

Komende drie weken gaat de Tweede Kamer nog maar sporadisch vergaderen in verbnd met de crisis. Naar verwachting is komende woensdag weer een debat over het coronavirus.  Zaken worden zo veel mogelijk digitaal afgehandeld.

Thuisbezorgen

Wie een maaltijd wil laten thuisbezorgen in verband met de crisis dan is dat mogelijk. ‘Afhalen’ valt onder het regime van het kabinet om alle eetgelegenheden te sluiten.

.Joe Biden: ‘ik pak het anders aan’ 

Voormalig vice-president Joe Biden bekritiseerde vannacht tijdens het debat met zijn concurent Bernie Sanders de aanpak van het Corona-virus door president Trump. Volgens Biden is er te veel aandacht voor het testen van mensen, terwijl er volgens hem veel meer preventieve acties nodig zijn om het virus terug te dringen. Ook wil Biden, die verwees naar de aanpak destijds bij de Ebola-uitbraak, dat de USA internationaal samenwerkt om kennis te delen.

Harde klappen voor de horeca
Eigenaren van restaurants en cafés sluiten zondag om 18.00 uur hun deuren. Drie weken lang blijven de deuren dicht. Het kabinet heeft een aantal maatregelen beschikbaar om de ondernemers te steunen, zoals deeltijd ww.
Scholen, eet- en drinkgelegenheden, sportclubs, sauna’s, coffeeshops en seksclubs dicht
Het kabinet heeft besloten om Nederland voor de komende drie weken (tot 6 april aanstaande) op slot te doen. het besluit van vorige week om de scholen open te laten wordt weer teruggedraaid. Het was niet langer verantwoord om de scholen open te houden vanwege de hoge uitval van leraren, aldus minister Slob (Onderwijs).
Extra kinderopvang
Voor kinderen van ouders met essentiële beroepen, zoals onder andere zorg, brandweer en politie, wordt opvang geregeld.
‘Dit is niet de laatste maatregel’
,,Dat er vervolgmaatregelen komen is aan de orde”, aldus minister Buis, die de medewerkers in de zorg en bij alle andere overheidsdiensten een hart onder riem stak. ,,Nederlanders let een beetje op elkaar.” Bruins zei nog eens dat er niet gehamsterd hoeft te worden, omdat de voedselvoorziening niet in gevaar is. Verder riep hij om anderhalve meter afstand te houden van andere mensen.
MINISTERS BRUINS EN SLOB: SCHOLEN GAAN MAANDAG DICHT
Minister Slob (Onderwijs) en minister Bruins (Zorg) geven om 17.30 uur een persconferentie, waar ze vergaande maatregelen bekendmaken om het coronavirus te bestrijden. Een van de onvermijdelijke besluiten is om de lessen op scholen tijdelijk op te schorten en online te verzorgen en opvangvoorzieningen voor de jongeren te creëren. Mogelijk worden ook sportclubs en horeca tijdelijk gesloten.
Dit zijn de vitale beroepsgroepen die recht houden op kinderopvang
 • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen
 • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens
 • Openbaar vervoer
 • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst
 • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, etcetera.
 • Vervoer van afval en vuilnis
 • Kinderopvang
 • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt
 • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard)
 • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente)

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

Tags

ADCORONADE TELEGRAAFJOE BIDENKLMMINISTERPOLITIEKPREMIER RUTTERUTTEVIRUSZIEKZWEDEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

 • Dirk
 • Brookland
 • LAM jouw museum
 • Dirck