Corona Vandaag maandag 23 maart 2020

Corona Vandaag maandag 23 maart 2020|Ministerie van Arbeid|Corona Vandaag dinsdag 24 maart 2020
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

LAATSTE UPDATES:

 • OLYMPISCHE SPELEN: JAAR UITSTEL

 • Minister Slot (Onderwijs) beslist vandaag over eindexamens

MAXIMALE LEESTIJD: 6 MINUTEN

Ophef over besmette huisarts bij Op1

Op sociale media was er veel ophef over het optreden van een huisarts uit Driebergen. De betrokkene, Carin Littooij, zorgde voor onrust door bij Op1 te melden dat ze eerder
afgelopen week positief was getest. ,Ik ben dinsdag en woensdag niet zo lekker geweest, maar donderdag was ik weer helemaal prima”, aldus de huisarts. Viroloog Ab Osterhaus, ook aan tafel, was verbaasd.

Boa’s willen zich kunnen verdedigen

Minister Grapperhaus (Justitie) kondigde gisteren aan dat de politie en de zogenaamde Boa’s, buitengewoon opsporingsambtenaren, de noodmaatregelen op straat moeten gaan handhaven. De Boa’s eisen nu dat ze snel worden toegerust met verdedigingsmiddelen, een kwestie waar al langere tijd discussie over is. Volgens voorzitter Richard Gerrits zullen er spanningen onstaan en moeten de boa’s worden beschermd.

Commentaren kranten van vandaag

De Telegraaf: ‘Het is nu niet het moment om boosdoeners aan te wijzen. Het is wel het moment om door te pakken. Het kabinet kiest vooralsnog niet voor het volledig op slot gooien van ons land. Maar het zet wel opnieuw een stap in die richting. Alleen gezond verstand kan een zogeheten lockdown nog voorkomen. Mensen, gebruik dat!’

De Volkskrant: ‘In november kan de pandemie zijn afgevlakt of zelfs voorbij zijn. Dat geeft Donald Trump de kans om de rol te spelen die hij zo goed beheerst: de man die alle positieve ontwikkelingen aan zijn eigen verdiensten toeschrijft en alle mislukkingen aan zijn tegenstanders wijt. Maar al te vaak is het een effectieve strategie gebleken.’

Neil Diamond in actie: Washing hands

De 79-jarige Amerikaanse zanger Neil Diamond heeft zijn superhit Sweet Caroline omgebouwd tot een coronaversie en geeft daarin het advies om je handen te wassen (Washing Hands). Diamond is een van de vele artiesten die van huis uit wat verlichting proberen te brengen in de huidige crisis. John Legend speelde op verzoek van zijn fans ook zijn liedjes, vastgelegd op YouTube.

Vandaag besluit Slob doorgaan schoolexamens en centraal schriftelijk

Minister Slob (Onderwijs) neemt dinsdag het besluit of het centraal schriftelijk dit jaar doorgaat. De middelbare scholen (VO-raad) en bonden willen per direct ook een tijdelijke stop voor de schoolexamens op basis van de nieuwe regels van het kabinet. Samenkomst van meer dan 3 personen mogen niet meer. Voor jongeren, die dit jaar examen doen, is het een zeer onzekere periode. Ze hebben zich voorbereid op de examens, maar staan extra onder druk van de Coronacrisis.

Ook Boris Johnson komt met verscherpte maatregelen

De Britse bevolking mag alleen nog het huis uit voor de essentiële boodschappen, dagelijkse beweging, medische redenen en reizen voor essentiële werkzaamheden.

Dat heeft premier Boris Johnson zojuist in een toespraak op tv bekendgemakt. Daarnaast voert het Britse kabinet een contactverbod in voor meer dan twee personen (in de publieke ruimte). Winkels die geen essentiële goederen verkopen gaan dicht in het VK. Ook worden er boetes uitgedeeld voor Britten die de nieuwe regels aan hun laars lappen.

Boris Johnson

Kabinet zegt ‘wees niet asociaal’, voert boetes in, meer ic-bedden, verbiedt samenkomsten van 3 personen of meer

Het kabinet heeft vergaande maatregelen genomen om kwetsbare Nederlanders (ouderen en chronisch zieken) te beschermen tegen het Coronavirus. De reden is dat er grote irritatie is ontstaan over asociaal en dom gedrag van Nederlanders. Afgelopen weekend trokken velen er samen op uit naar de stranden en de bossen.

Premier Rutte maakt korte metten met het gedrag door invoering van nieuwe regels en verscherping van bestaande. Boetes (oplopend tot €400 euro voor burgers en voor bedrijven €4.000) komen er. Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om gebieden af te sluiten, maar ook kan er door politie en handhavers worden opgetreden bij winkels en als burgers met meer dan drie personen in de publieke ruimte samenkomen.

,,Denk niet dat het wel los zal lopen. Je leeft niet alleen voor jezelf. Doe het dan voor de anderen”, aldus Rutte, niet met name jongeren aansprak.

Enkele maatregelen op een rij:

 • Samenkomsten met drie of meer personen zijn verboden.
 • Forse boetes als je geen anderhalve meter afstand bewaart.
 • Burgemeesters krijgen vergaande bevoegdheden.
 • Dringend advies: ga alleen de straat op voor een ommetje, en doe dat alleen.
 • Met een persoon in een supermarkt.
 • Kabinet gaat in eigen land beandemingsappratuur produceren en koopt ruim in.
 • Paramedische beroepen alleen op indicatie van een arts en via telefoon.
 • Nagelstudio’s, schoonheidssalons gesloten.
 • Krijgt iemand thuis koorts, dan blijft het hele gezin binnen.

Corona Vandaag updates

Gestrande Nederlanders worden geholpen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en een aantal andere partijen gaan zich inspannen om gestrande Nederlanders terug te halen. Er is een aparte website geopend waar de Nederlanders in het buitenland zich kunnen melden: bijzonderebijstandbuitenland.nl. ,,Voor deze groep mensen is een maximale inspanning noodzakelijk’, aldus minister Blok (Buitenlandse Zaken).

Koolmees: loonregeling snel klaar

Binnen enkele dagen wordt de officiële regeling bekend op basis waarvan getroffen bedrijven 90% terug kunnen krijgen van hun loonkosten. Zij moeten wel getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus. Aanvankelijk werd gezegd dat er sprake moest zijn van 20% omzetverlies. Volgens minister Koolmees (Soza) kunnen bedrijven zich na de bekendmaking zich melden voor de regeling bij het ‘noodloket’.

Youp is uit het ziekenhuis

Youp van ’t Hek is vandaag uit het ziekenhuis ontslagen. De cabaretier lag in het Amsterdamse AMC. Youp was geïnfecteerd met het coronavirus. Thuis werkt hij aan een verder herstel. ,,Zijn oprechte dank en grote waardering gaan uit naar de artsen en het verplegend personeel van dit ziekenhuis”, aldus een verklaring.

Corendon en Transavia nemen maatregelen

Tot 1 juni 2020 worden de vankanties door reiorganisatie Corendon geannuleerd. Volgens directeur Van der Heijden gaat de Corona-crisis veel langer duren. ,,We willen duidelijkheid scheppen”, aldus Van der Heijden. Circa 80.000 vakanties gaan niet door. Transavia houdt tot 15 april alle vliegtuigen aan de grond. Met het personeel zijn afspraken gemaakt over o.a. vakantiegeld.

34 patiënten overleden, 545 nieuwe patiënten

Sinds gisteren zijn 545 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4749. Onder hen zijn 1230  mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). 34 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 213 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

Miljoen kijkers voor Davina en Snelle

17 Miljoen Mensen werd door Davina Michelle en rapper Snelle gezongen in een leeg Ahoy. Het is een succesvolle muzikale actie van 538, waar inmiddels bijna een miljoen Nederlanders hebben gekeken. De tekst is aangepast aan de huidige crisis en de richtlijnen waaronder we moeten leven.

Kappers vanmiddag gesloten.

Ongeveer 600 kapperszaken zijn vanmiddag gesloten. Werkloosheidscijfers USA naar dieptepunt. Het om zaken die aangesloten zijn bij Kappersunited. Zelfstandige kappers blijven aan het werk.

Werkloosheid USA naar dieptepunt

De werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten zitten onder het niveau van de vorige crisis in 2008. Voor president Trump een enorme domper, want hij had zijn herverkiezingscampagne voor een groot deel gebaseerd op het economische succes onder zijn bewind. De irritatie over zijn optredens nemen met de dag toe. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft dit staatje naar buiten gebracht:

Ministerie van Arbeid

‘Onder welke steen heb jij gelegen’

De nieuwe Zorg-minister Hugo de Jonge is heel duidelijk over de mensen die de richtlijnen van de overheid niet volgen, geen afstand houden en daarmee een risico vormen: ,,Ik weet werkelijk niet onder welke steen je hebt gelegen als je niet doorhebt dat dit een buitengewoon virus is…”

,,Dit is niet het moment om eigenwijs te zijn of om je eigen plan te trekken, dit is het moment om instructies te volgen”, aldus De Jonge bij Hart van Nederland.

Olympische Spelen Tokio uitstellen

Het aantal landen dat twijfelt of niet wil gaan naar de Olympische Spelen in Tokio neemt toe. Ook de Japanse premier Abe sluit uitstel niet langer uit. Canada en Australië hebben al laten weten dat ze geen sporters afvaardigen naar het grootste sportevenement ter wereld.

Niagara Gazette: Weinstein besmet met Corona

Ook de omstreden voormalig filmproducent Harvey Weinstein, veroordeeld vanwege verkrachting, zou geïnfecteerd zijn met het Corona-virus. Dat meldt de Niagara Gazette. De voor seksueel misbruik veroordeelde producent zit op dit moment in isolatie in de Wende Correctional Facility, een gevangenis in New York. Weinstein heeft hartklachten en een te hoge bloeddruk. Weinstein is (nog) niet op de hoogte gebracht van zijn besmetting.

RIVM: Komende week wordt spannend

Volgens Jacco Wallinga van het RIVM wordt het deze week duidelijk of de maatregelen van de afgelopen tijd effect hebben op het terugdringen van virus. Bij de NOS zegt Wallinga dat het heel spannend wordt als het gaat om het aantal ziekenhuisopnames. Momenteel worden patiënten verspreid over het land om IC-bedden beschikbaar te houden voor nieuwe patiënten.

Commentaren kranten 23 maart 2020

De Telegraaf: ‘Deze week wordt een spannende in het beteugelen van de pandemie. Zal het aantal ernstig zieke patiënten zo snel stijgen dat de intensieve zorg afdelingen (ic) het niet meer aankunnen, waardoor zal moeten worden besloten tot selectie; wie wordt wel en wie wordt niet opgenomen?’

De Volkskrant: ‘Het nonchalante gedrag van sommigen prikkelt anderen tot vermaningen waaruit vooral de behoefte blijkt om een scherp onderscheid te maken tussen mensen die wel en niet deugen. Het betreurde gemis aan ‘sociale controle’ in normale tijden heeft plaatsgemaakt voor een tot niets verplichtend geroep in de digitale ruimte.’

ND: ‘Alleen al door ter plaatse te zijn, kan een staatshoofd dan de ontsteltenis en het medeleven van een heel volk uitdrukken. En dat levert overtuigende, iconische beelden op. Koningin Juliana op kaplaarzen en met een hoofddoek om, na de watersnoodramp. Haar dochter Beatrix met de hand op de mond, aangeslagen kijkend naar de smeulende en stinkende rampplek in de Bijlmer.’

Vandaag overleg met burgemeesters over contactverbod

,,Het zou een afschuwelijke maatregel zijn, maar als dit soort oproepen en maatregelen niet helpt, zou dit in beeld kunnen komen”, aldus de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over een mogelijk contactverbod in Nederland. Vandaag overleggen de burgemeesters hierover met het kabinet. In Duitsland geldt nu ook al een contactverbod. Dan mag je met niet meer dan twee mensen op straat.

Burgemeester Bill de Blasio NYC: als Trump niet handelt gaan mensen dood

Burgemeester Bill de Blasio heeft vanochtend een oproep gedaan via NBC aan president Donald Trump om het leger in te zetten bij het terugdringen van het Coronavirus. Volgens De Blasio is het leger in staat om mee te helpen in de zorg. ,,Trump is van NYC maar hij weigert een vinger uit te steken naar de stad waar hij vandaan komt,” aldus De Blasio bij politiek commentator Chuck Tod.

Pieter Lakeman: Rutte snoeide op aantal bedden in ziekenhuizen

Pieter Lakeman heeft de Corona-cijfers onderzocht en volgens de onderzoeker hebben de kabinetten-Rutte fors bezuinigd op het aantal bedden in ziekenhuizen. Het aantal IC-bedden liep de laatste jaren terug van 1900 naar het huidige niveau van 1150 bedden. Lakeman zet alle cijfers op een rijtje, onder andere de Corona-infectie. In Zuid-Korea is minder dan een procent overleden van de besmette personen. Dat is volgens Lakeman uitzonderlijk. Dat heeft volgens hem te maken dat er in dat land minder wordt gerookt. Volgens Lakeman moet worden gekeken of de patiënten rokers zijn. Ga naar deze LINK.

Halsema: Opsluiten van mensen ‘dramatisch’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil voorkomen dat de inwoners van de hoofdstad worden opgehokt. „Een gruwelijke maatregel”, zei de GroenLinks-burgemeester van Amsterdam bij Buitenhof. Ze sluit niet uit dat er toch zwaardere maatregelen worden genomen. „Wat ik heel zorgelijk vind, is dat we niet weten hoe lang deze maatregelen kunnen duren. Die kunnen enorme sociale effecten hebben in een stad als Amsterdam, daar wonen de meeste mensen in hele kleine appartementen.”

Femke

Lees hier het advies van het KNGF (fysiotherapeuten)

Hier en daar is toch nog onzekerheid over zorgdienstverleners, zoals fysiotherapeuten. Wie wil weten hoe het KNGF erin staat als het gaat om de coronacrisis kan naar hun website gaan: www.kngf.nl. Voormalig ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom is directeur van het KNGF. Op de website staat een link over de beschermingsmiddelen. Kijk HIER.

Hang een wit t-shirt voor je raam

Hang een wit shirt met een hart achter de ramen om zo de mensen die werken in de zorg te steunen.Een symbolische witte zorgjas met een groot rood hart dat voor hen klopt en laat zien dat we aan hen denken. De oproep aan Nederland wordt gedaan in een bijzondere film die vanaf vandaag online te bekijken is. Inmiddels is ook op social media al een groot aantal shirts en persoonlijke steunbetuigingen met #mijnhartvoordezorg te vinden.

MERKEL IN THUISISOLATIE

Bondskanselier Angela Merkel gaat de komende twee weken in quarantaine. Ze heeft contact met een arts gehad die besmet is. Rand Paul is de eerste Amerikaanse senator die besmet is.

Crisis Update

Noodkreten uit Nederland

,,Beste mensen in ik heb HULP nodig. Ik heb Corona. En zit al 2 weken in thuisisolatie om NIEMAND te besmetten. Wie helpt mij met boodschappen doen? Online is on-mogelijk en iedereen laat je vallen. Wie o wie wil mij helpen?”

Contactverbod in Duitsland (maximaal 2 mensen)

Bondskanselier Angela Merkel heeft namens haar kabinet en de 16 deelstaten een ‘contactverbod’ ingevoerd. Met meer dan twee mensen samenkomen in Duitsland is verboden. Voor een straatverbod is echter nog niet gekozen. Uitzonderingen op de regel zijn: je kerngezin, dwingende beroepsgronden en onder andere bezoek aan begrafenissen. „Es ist mir wichtig, mich direkt an all die zu wenden, die sich jetzt an die notwendigen Verhaltensregeln halten: Ich danke Ihnen dafür!”, aldus de 67-jarige Merkel, die benadrukte dat er levens op het spel staan.

Contactverbod Duitsland

België barricadeert wegen voor Nederlanders

Onze zuiderburen hebben zware kritiek op de lakse Nederlandse houding in de strijd tegen de Coronacrisis. Minister De Block (Zorg) vindt de aanpak van Nederland zelfs gevaarlijk. Het scenario van de groepsimmuniteit, zoals premier Rutte die afglopen week schetste, wordt in twijfel getrokken door de België. Inmiddels hebben onze zuiderburen zelfs wegen gebarriceerd om Nederlanders buiten de deur te houden. Overigens heeft Rutte groepsimmuniteit een gevolog is van de aanpak.

Sluiting niet essentiële winkels optie

Dirk-medewerkers in hesje met tekst: Beste klant, samen houden we 1,5 meter afstand

Supermarktketen Dirk van den Broek roept klanten dringend op om de gevraagde anderhalve meter afstand tussen hen en de medewerkers in 123 filialen en met de andere klanten strikt te respecteren. Komende week worden de medewerkers op de winkelvloer van de Dirk-supermarkten uitgerust met opvallende hesjes in gele kleur met daarop de tekst ‘Beste klant, samen houden we 1,5 meter afstand’. Hierdoor kan er voor klanten geen enkel misverstand meer bestaan wie medewerker is en worden ze extra geattendeerd afstand te houden.

Dirk van den Broek

Amerikaan Tom Frieden: een lange oorlog

Volgens de Amerikaanse deskundige Tom Frieden, in het verleden actief directeur van US Centers for Disease Control and Prevention staat ons een hele lange oorlog te wachten tegen het virus. In een opinie zet hij nauwgezet op een rijtje wat er moet gebeuren om die oorlog te winnen. We moeten volgen Frieden vooral leren van de nieuwe medische data in deze crisis. Zoals: hoe kunnen we de mensen in de zorg het best beschermen tegen de infectie, wie loopt de meeste kans op infectie, wat helpt tegen het terugdringen van Corona, bestaan er snelle testen en de vraag moet worden beantwoord of immuniteit wel een bescherming biedt voor een toekomstige infecties. Het lezenswaardige artikel, dat verscheen bij CNN, is HIER na te lezen.

 

Corona Vandaag banner

Klik hier voor de dagelijkse update van het RIVM

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN RIVM

Al het nieuws:

Voor al het andere nieuws op DenD over het Corona-Nieuws klik HIER.

 

Tags

AHMED ABOUTALEBBELGIECONTACTVERBODCORENDONCORONADE TELEGRAAFDE VOLKSKRANTDIRK VAN DEN BROEKDONALD TRUMPDUITSLAND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

 • Dirk
 • Brookland
 • LAM jouw museum
 • Dirck